Yeni bir SAP makalesi ile beraberiz. Daha önce SAP ERP sistemleri hakkında birçok yazı yazmıştım. Şimdi yeni moda ve gelişen dünya teknolojisinde;
SAP ‘nin Leonarda adı verdiği teknoloji çözümü ürününü anladığım kadarı ile anlatmaya çalışacağım. SAP her sene veya senelerde dünyadaki teknolojik gelişimi kaçırmadığını müşterilerine satış pazarlama stratejisi olarak benimsemiştir. Bizde de var demeyi çok sever.
SAP ‘nin son 10 yıllık forum ve event etkinliklerine katılmış biri olarak şöyle hızlıca hafızamda bir geri sayım yaptım ve ortalama her iki yılda bir yeni bir konuyu konuşuyor olmasını hatırladım. Bir dönem BI iş zekasını konuştular ve rapor çözümü çok konuşuluyordu Son 3 yıldır HANA ile yenir bir database (veri tabanı) teknolojisi ürünleri üzerine duruyorlar. Big Data Transformation yani dönüşüm slogan’ u ile lanse edildi. Bir zamanlarda kobiler için Bussiness One bir nevi SAP ERP nin kobi versiyon yani mini sap ürününü dillerine peleseng ediyorlardı. Dediğim gibi her 2 yılda bir yeni slogan ve yeni bir teknoloji bu senelerde ise dünyadaki popüler trend. Aslında bu teknolojik kelimeye yön veren SAP değil düntyada teknolojik merkezli bir yapı buna karar veriyor onlar neyin konuşulmasını istiyor ise o kelime teknolojik moda oluyor. SAP ise sadece ayak uydurma kısmı ile ilgileniyor tabii ki bir çok teknolojik yazılım üreten firma içinde bu söylediklerim geçerli. Bildiğimiz gibi Cloud yani bulut çözümleri sap her şeyi minumum bilgi sistemleri altyapı maliyeti ile satın al ve kullan internette çalışan bir bulut ERP yazılımı olarak sunmak istiyor bu yönlü gelişimleri de devam ediyor local server kurulumlu sürümünün tamamını henüz buluta taşıyamazsa da ciddi bir çalışma ile uzun vadedeki hedefi bu . Yani sadece size bir account (hesap) satacaklar. aynı hosting hizmeti gibi.
Bu bulut olayına çok kafayı taktım sanki yeni çıkan bir teknoloji gibi anlatılıyor. Cloud internetin ta kendisidir yani internet zaten bir buluttur ve bulut mimarisini sharing hosting diye adlandırılan tüm internet yer sağlayıcıları 20 yıldır kullanıyor. Cloud sadece bir kavram olabilir ama teknoloji asla değildir. Burada teknolojik gelişme olarak sadece virtualization (sanallaştırma) teknolojisinin hem hardware ve software (donanımsal ve yazılımsal) anlamda ciddi gelişmeleri olmuştur işte bulutu kavramını yeniden başka bir yere koyan da bu teknolojilerdir. Örnek Hyper V microsoft ‘un sanallaştırma çözümü , Vmware, Oracle VirtualBox çözümleri vs. Bu bulut kavramını bu şekilli anlatmamım sebebi ise piyasadaki yanlış algıyı biraz izah etmek. Kavramlar ile anladığını zannedenler aslında farklı şeyleri algıladıklarından yanlış teknoloji seçimleri yapıyorlar. Bir kaç örnek ile buluta devam etmek istiyorum. Mesela microsoft ‘un en başarılı yazılımı windows işletim sisteminden sonra office programları excel veya word gelir.
İşte sanallaştırma teknolojisi ile internet’den yani cloud dedikleri kavramda çalışan office 360 ürününü çıkaralı bayağı oldu office artık bir mail hesap bu gibi internet ‘den bir siteye girerek kullanabiliyorsunuz. Bu arada office örnek erdim ama microsoftun birçok kurumsal yazılımı cloud da hizmet olarak satışta Exchange, Server sürümleri , genel adı Azure. Peki nedir? avantajları . Lisans maliyetlerini minimize ediyor ve her internet erişimi olan ortamdan size erişim sağlıyor tüm çalışma dosyalarınızı daha güvenli yedekleme hizmeti ile garanti ediyor . dejavantajları ise internetiniz yok ise veya ülkenizin internet erişimleri cloud hizmeti veren serverlar’ a erişemiyor ise daha önceki çalışmalarınıza erişemeyeceksiniz. ve en büyük risk ise tüm verileriniz çalışmalarınız projeleriniz şirket bilgileriniz aslında microsoft firmasında yani hangi firmanın hangi blut hizmetini aldınız ise onlar buna erişebilir durumdalar güvenlik riski .
Büyük kurumsal firmalar cloud bu açıdan riskli buluyorlar ve geçmiyorlar. Riskli datası olmayanlar ise bir veli nimet olabilir bilgi işlem elemanı çalıştırmadan exchange mail hizmeti ofis yazılımlarına daha az lisans vs. Adobe firması bile tüm ürünlerini (Photoshop, Indesign) buluta taşımış durumda yani cloud modası tutmuş mu tutmamış yani başarıya ulaştığı yerleri olsa da hala büyük firmalarda soru işareti. İşte SAP de ERP yazılım üreticisi olduğu için cloud çalışmalarına başlamış ve bir çok ürünü taşımış durumda . buna daha fazla örnek verebiliriz. Ama sanırım yeterli olmuştur.
Şimdi bu yazıyı yazarken yıl 2018 de en çok konuşulan diğer bir konuda yapay zeka ve IOT nesnelerin interneti teknolojisi şimdilerde nedir bu IOT nesnelerin internetine biraz bakalım.
Ve akabinde html 5 web tabanlı gelişmelerdeki SAP çözümü olan Fiori dende bahsetmek isterim. Son 10 yıldır konuşulan dünya teknoloji devleri bilişim dünyasına nasıl bir rüzgar veriyor sa SAP ‘de benimde yelkenlerim var demek den vazgeçmiyor peki her alanda ana konusu ERP olan bu firma tüm alanlarda da başarılımıdır ? Asıl sorulması gereken soru bu.
Geçen sene ve bu senenin teknolojik sihirli kelimesi IOT ( internet of things) yani nesnelerin internet’ i akıllı cihazlar. SAP bu teknolojiye de çözüm sunmak için
PLAT.ONE adlı firmayı 2016 yılında SAP satın altı ve internet of thingsinternet of things de bizde varız demek için konumlandırdı . Yani IOT destekli Sap çözümleri ürününün adı Leonardo oldu 🙂 Leonardonun başlıca alt modülleri ve yetenekleri aşağıdaki gibidir ;
Leonardo IoT Bridge altındaki modüler ürünler ise 6 tanedir;
Bağlı Ürünler (Connected Goods) Bağlı Varlıklar (Connected Assets) Bağlı Piyasalar (Connected Markets) Bağlı Filolar (Connected Fleets) Bağlı Altyapılar (Connected Infrastructure) Bağlı İnsanlar (Connected People)
Peki asıl işi ERP yani bir şirketin satın almasından, İnsan kaynakları, üretiminden, ürün geliştirmesine ve satışına kadar tüm mali veya mali olmayan bilgi işlemsel ihtiyaçlarını karşılayan ana şirket yazılım çözümü üreten SAP ‘nin IOT de ne işi var yada işi olmalı mı sorularını biraz mercek altına almak istiyorum . SAP ‘i IOT de ne kadar başarılı olabilir ? aslı kafalardaki soru bu olmalı
Aslında SAP ‘nin çıkışına ve ana faaliyet odak konusuna bakmak gerekiyor. Yukarılarda SAP ‘i hakkında daha detaylı bilgi edinebileceğiniz makale yazılarımı paragraf aralarına ilgili bölümlerde koydum. Kısaca SAP ‘nin tarihine ve çıkış nedenine göz atmadan anlatmak istediğim sonuç’ a gitmek istemiyorum. SAP ‘i Alman yada geliştirilen bir şirketlerin ihtiyaçlarını karşılayacak kapsamlı muhasebesel yazılım firması demek en doğru tanım.
ERP kavramının çıkışını kabul etmeyen arkadaşlar bir muhasebe programı olmadığını iddia etseler de hadi be oradan diyorum. Almanya ikinci dünya savaşından sonra ağır sanayileşme gelişiminden endüstriyel alanda fabrikalar da ciddi üretimlere girmiş bir devlet yani makine üretimleri hat safhaya çıkmış. Otomotiv hala dünya lideri olmasının bir göstergesidir . Sonuçta Almanya da ham maddeyi alıp projelendiren mühendislerin tasarım gelişim yaptığı ve sonra fabrikada bir üretim hattında ürün planlanıp siparişe göre üretilip sonrasında da teslimat lojistik ve satış ve kar ve zarar analizlerinin yapılması gerekiyor. Almanya ‘da bir çok fabrikanın ihtiyacı çok kapsamlı bir muhasebe programı. Muhasebe yazılımı sadece satın alma veya satış yapılan faturaların veya devletsel bazı sorunlu poliçelerin takibi için küçük bir yazılım gibi dursa da üretim yapan bir işletme fabrikasının ihtiyacı daha kapsamlı bir muhasebe programıdır. ERP nin ihtiyacı hasıl olmuş ve icadı yapılmıştır. Yani satın alma modül takip yazılımı, planlama modül yazılımı, üretim modül yazılımı , finanssal ihtiyaçlar modül yazılımı bütçeleme modül yazılımı , maliyet analizleri modül analizi , ve en sonunda karda mıyız ?zararda mı? yani raporlama analiz modül yazılımı aslında demek istediğim muhasebe kısmı ise ERP nin bu kapsamdaki sadece küçük bir modülü gibi duruyor. Hiç SAP bilmeyen birine bu detayı anlatmak zor olduğundan bildiği bir şeyden örnekleme metodu ile ERP (Enterprise Resources Planning) yerine SAP bir muhasebe yazılımı gibi düşünün diye anlatıyorum. Gerçi şuanda bir çok muhasebe yazımı da mini bir ERP olmuş durumda diğer modülleri de destekliyorlar.
İşte Almanyadaki ciddi bu yazılım ihtiyacını gören 1972 yılında beş eski IBM çalışanı tarafından Systemanalyse und Programmentwicklung(SAP ) kelimelerinin baş harfleri ile Mannheim, Almanya’da kurulmuştur. Hedef ilk önce Almanya daki şirketlerin ihityaçlarını analiz ederek milli ihtiyaç odaklı olsa da daha sonra dünyada benzer firmaların konuları da aynı olduğundan tüm dünyadaki bu yönlü büyük firmaların ihtiyaçlarına da genel (generic) çözüm üreten bir ERP (Enterprise Resources Planning) yazılımına dönmüştür. Yıl 2018 olduğunda IOT ihtiyacını sap nereye konumlandırabilir sorusunu tamda burada sorabiliriz . IOT şuanda daha çok zevkli bir oyuncak gibi lanse ediliyor tam anlamı ile oturmuş bir eko sistemde yok. Hep bir hayal ile pazarlanıyor söylemek istediğimi bir kaç örnek ile açayım. Hep videolarda evindeki lambaları TV leri kontrol ediyorsunuz. Klimanızı eve gelmeden açıyorsunuz bahçenizdeki sulama sistemlerini tatilden kontrol ediyorsunuz 🙂 ama sorun ise TV’niz a markası müzik çalarınız b markası nasıl bir IOT sistem almalısınız bunlar birbirleri ile IOT konuşabilecekler mi tabiiki hayır şuanda standart IOT dili çıkarılmış olsa da elektronik cihaz üretici dev firmaları masada standart bir protokolde uzlaşmadılar SONY kendi IOT snin LG kendi Samsung kendi IOT eko sistemini kuruyor bazı ürünlerde IOT destekliyor. Tüm ürünlerde standart IOT desteği yok ama 10 yıl sonra bluetooth standartı gibi IOT standart olacaktır düşüncesindeyim. Gelelim asıl konumuza SAP ise IOT desteklemesindeki en mantılı amaç bir fabrikadaki üretim bandındaki bir girdiye göre bir otomasyon çıktısındaki cihazı kontrol etmek olacaktır daha iş odaklı fabrika otomasyonlarındaki bir elektronik cihaza veri gönderme veya onu kontrol etme için SAP ‘nin IOT desteklemesi mantıklı gibi duruyor. Burada benim yorumum IOT destekliyor diye gündelik hayattaki bir IOT sistemi yapabilirsiniz gibi hayal edilmemesi yani SAP ‘nin IOT Leonardo ürünü ile Ev , bahçe IOT otomasyonu yapamazsınız. Bir ERP yazılımcısı olan SAP bakalım IOT de ne kadar başarılı olacak bunu zaman gösterecek. Benim SAP ile ilgili tecrübelerimden yapacağım yorum şu yönlü olur. Konuya başlarken teknolojik moda kelimelerine deyinmemdeki en temel amaç da buydu zaten . Şöyle ki SAP kendi üretmediği ve sonradan başka firmalardan satın aldığı kendi bünyesine katıp SAP ile uyumlu hale getirmeye çalıştığı bir çok ürün kullanımı configure etdimesi ayağa kaldırılması hem zor olmuştur hemde stabil çalışmamaktadır aslında özet ile fiyaskodur diyebilirim. Buna benzer bi çok ürününü gördük MOM modülü, XI, CRM, CRM B2B, BI, Afaria , SybaseMobile, Hybris E-Commerce, Open Text gibi başarısız (fail) olan bir çok ürünü mevcut umarım bu Leonardo abide bu arkadaşların arasına katılmaz. Kendi mühendisleri ile tasarladığı kendi dili ile çıkardığı bir çok ürünü başarılıdır diyebilirim. SAP ERP Core (temel ana) modülleri (MM,SD,FI,HR,) SAP Enterprise Portal, BW, GRC, Hybris Markating, Fiori ürünlerinde başarılıdır ve kendini kanıtlamıştır.
Sonuç olarak SAP LeonardoIOT çözümü ile SAP kullanılan üretim yapan şirketler ciddi adaptasyon maliyetlerine katlandıkları şekilde küçük otomasyonsal ihtiyaçlarını karşılayabileceklerdir. Başlı başına ciddi IOT ihtiyacını karşılamak için SAP Leonardo doğru çözüm ürünü değildir diyorum. SAP IOT destekliyoruz demek için sonradan IOT birikimi olan bir firmayı satın alarak ürün gamına eklemiştir.
Bilgisayar Mühendisi ve Ekonomist
1982 yılında İstanbul Fatih'te doğdum. Bilişim teknolojileri alanında AR-GE çalışmaları yapıyor, özel bir şirkette SAP SE ERP sistemleri üzerine proje yöneticisi olarak görev alıyorum.
Teknolojiye olan ilgim, uçak teknolojileri ve özellikle jet motorlarına yönelmiş durumda. Aynı zamanda SoloTürk hayranıyım ve iyi bir drone pilotuyum. Fenerbahçe Spor Kulübü üyesiyim ve teknoloji merakımı, özellikle bu alandaki deneyimlerimi paylaşmayı amaçlıyorum. Teknolojik ürünler ve yeniliklerle ilgili bilgileri paylaşarak, bu alandaki tutkumuzu geniş bir kitleye ulaştırmayı hedefliyorum.
Felsefi olarak bilginin doğru yönetilmesi gerektiğine inanıyor ve metafiziğe olan ilgimi de ilim ve bilimle harmanlıyorum. Elektrikle çalışan her şey hakkında düşünmeyi ve beyin fırtınası yapmayı sevenlerle bilgi paylaşımı yapmaktan keyif alıyorum.
Daha fazla bilgi için blog.karadere.com adresinden takip edebilirsiniz.
Çağrı Kodu: TA1HKB
Kod Adı: Burhan_07
Nickname: Swish_+
Nis 4 2018
Sap Leonardo nedir?
Merhabalar,
Yeni bir SAP makalesi ile beraberiz. Daha önce SAP ERP sistemleri hakkında birçok yazı yazmıştım. Şimdi yeni moda ve gelişen dünya teknolojisinde;
SAP ‘nin Leonarda adı verdiği teknoloji çözümü ürününü anladığım kadarı ile anlatmaya çalışacağım. SAP her sene veya senelerde dünyadaki teknolojik gelişimi kaçırmadığını müşterilerine satış pazarlama stratejisi olarak benimsemiştir. Bizde de var demeyi çok sever.
SAP ‘nin son 10 yıllık forum ve event etkinliklerine katılmış biri olarak şöyle hızlıca hafızamda bir geri sayım yaptım ve ortalama her iki yılda bir yeni bir konuyu konuşuyor olmasını hatırladım. Bir dönem BI iş zekasını konuştular ve rapor çözümü çok konuşuluyordu Son 3 yıldır HANA ile yenir bir database (veri tabanı) teknolojisi ürünleri üzerine duruyorlar. Big Data Transformation yani dönüşüm slogan’ u ile lanse edildi. Bir zamanlarda kobiler için Bussiness One bir nevi SAP ERP nin kobi versiyon yani mini sap ürününü dillerine peleseng ediyorlardı. Dediğim gibi her 2 yılda bir yeni slogan ve yeni bir teknoloji bu senelerde ise dünyadaki popüler trend. Aslında bu teknolojik kelimeye yön veren SAP değil düntyada teknolojik merkezli bir yapı buna karar veriyor onlar neyin konuşulmasını istiyor ise o kelime teknolojik moda oluyor. SAP ise sadece ayak uydurma kısmı ile ilgileniyor tabii ki bir çok teknolojik yazılım üreten firma içinde bu söylediklerim geçerli. Bildiğimiz gibi Cloud yani bulut çözümleri sap her şeyi minumum bilgi sistemleri altyapı maliyeti ile satın al ve kullan internette çalışan bir bulut ERP yazılımı olarak sunmak istiyor bu yönlü gelişimleri de devam ediyor local server kurulumlu sürümünün tamamını henüz buluta taşıyamazsa da ciddi bir çalışma ile uzun vadedeki hedefi bu . Yani sadece size bir account (hesap) satacaklar. aynı hosting hizmeti gibi.
Bu bulut olayına çok kafayı taktım sanki yeni çıkan bir teknoloji gibi anlatılıyor. Cloud internetin ta kendisidir yani internet zaten bir buluttur ve bulut mimarisini sharing hosting diye adlandırılan tüm internet yer sağlayıcıları 20 yıldır kullanıyor. Cloud sadece bir kavram olabilir ama teknoloji asla değildir. Burada teknolojik gelişme olarak sadece virtualization (sanallaştırma) teknolojisinin hem hardware ve software (donanımsal ve yazılımsal) anlamda ciddi gelişmeleri olmuştur işte bulutu kavramını yeniden başka bir yere koyan da bu teknolojilerdir. Örnek Hyper V microsoft ‘un sanallaştırma çözümü , Vmware, Oracle VirtualBox çözümleri vs. Bu bulut kavramını bu şekilli anlatmamım sebebi ise piyasadaki yanlış algıyı biraz izah etmek. Kavramlar ile anladığını zannedenler aslında farklı şeyleri algıladıklarından yanlış teknoloji seçimleri yapıyorlar. Bir kaç örnek ile buluta devam etmek istiyorum. Mesela microsoft ‘un en başarılı yazılımı windows işletim sisteminden sonra office programları excel veya word gelir.
İşte sanallaştırma teknolojisi ile internet’den yani cloud dedikleri kavramda çalışan office 360 ürününü çıkaralı bayağı oldu office artık bir mail hesap bu gibi internet ‘den bir siteye girerek kullanabiliyorsunuz. Bu arada office örnek erdim ama microsoftun birçok kurumsal yazılımı cloud da hizmet olarak satışta Exchange, Server sürümleri , genel adı Azure. Peki nedir? avantajları . Lisans maliyetlerini minimize ediyor ve her internet erişimi olan ortamdan size erişim sağlıyor tüm çalışma dosyalarınızı daha güvenli yedekleme hizmeti ile garanti ediyor . dejavantajları ise internetiniz yok ise veya ülkenizin internet erişimleri cloud hizmeti veren serverlar’ a erişemiyor ise daha önceki çalışmalarınıza erişemeyeceksiniz. ve en büyük risk ise tüm verileriniz çalışmalarınız projeleriniz şirket bilgileriniz aslında microsoft firmasında yani hangi firmanın hangi blut hizmetini aldınız ise onlar buna erişebilir durumdalar güvenlik riski .
Büyük kurumsal firmalar cloud bu açıdan riskli buluyorlar ve geçmiyorlar. Riskli datası olmayanlar ise bir veli nimet olabilir bilgi işlem elemanı çalıştırmadan exchange mail hizmeti ofis yazılımlarına daha az lisans vs. Adobe firması bile tüm ürünlerini (Photoshop, Indesign) buluta taşımış durumda yani cloud modası tutmuş mu tutmamış yani başarıya ulaştığı yerleri olsa da hala büyük firmalarda soru işareti. İşte SAP de ERP yazılım üreticisi olduğu için cloud çalışmalarına başlamış ve bir çok ürünü taşımış durumda . buna daha fazla örnek verebiliriz. Ama sanırım yeterli olmuştur.
Şimdi bu yazıyı yazarken yıl 2018 de en çok konuşulan diğer bir konuda yapay zeka ve IOT nesnelerin interneti teknolojisi şimdilerde nedir bu IOT nesnelerin internetine biraz bakalım.
Ve akabinde html 5 web tabanlı gelişmelerdeki SAP çözümü olan Fiori dende bahsetmek isterim. Son 10 yıldır konuşulan dünya teknoloji devleri bilişim dünyasına nasıl bir rüzgar veriyor sa SAP ‘de benimde yelkenlerim var demek den vazgeçmiyor peki her alanda ana konusu ERP olan bu firma tüm alanlarda da başarılımıdır ? Asıl sorulması gereken soru bu.
Geçen sene ve bu senenin teknolojik sihirli kelimesi IOT ( internet of things) yani nesnelerin internet’ i akıllı cihazlar. SAP bu teknolojiye de çözüm sunmak için
PLAT.ONE adlı firmayı 2016 yılında SAP satın altı ve internet of thingsinternet of things de bizde varız demek için konumlandırdı . Yani IOT destekli Sap çözümleri ürününün adı Leonardo oldu 🙂 Leonardonun başlıca alt modülleri ve yetenekleri aşağıdaki gibidir ;
Leonardo IoT Bridge altındaki modüler ürünler ise 6 tanedir;
Bağlı Ürünler (Connected Goods)
Bağlı Varlıklar (Connected Assets)
Bağlı Piyasalar (Connected Markets)
Bağlı Filolar (Connected Fleets)
Bağlı Altyapılar (Connected Infrastructure)
Bağlı İnsanlar (Connected People)
Peki asıl işi ERP yani bir şirketin satın almasından, İnsan kaynakları, üretiminden, ürün geliştirmesine ve satışına kadar tüm mali veya mali olmayan bilgi işlemsel ihtiyaçlarını karşılayan ana şirket yazılım çözümü üreten SAP ‘nin IOT de ne işi var yada işi olmalı mı sorularını biraz mercek altına almak istiyorum . SAP ‘i IOT de ne kadar başarılı olabilir ? aslı kafalardaki soru bu olmalı
Aslında SAP ‘nin çıkışına ve ana faaliyet odak konusuna bakmak gerekiyor. Yukarılarda SAP ‘i hakkında daha detaylı bilgi edinebileceğiniz makale yazılarımı paragraf aralarına ilgili bölümlerde koydum. Kısaca SAP ‘nin tarihine ve çıkış nedenine göz atmadan anlatmak istediğim sonuç’ a gitmek istemiyorum. SAP ‘i Alman yada geliştirilen bir şirketlerin ihtiyaçlarını karşılayacak kapsamlı muhasebesel yazılım firması demek en doğru tanım.
ERP kavramının çıkışını kabul etmeyen arkadaşlar bir muhasebe programı olmadığını iddia etseler de hadi be oradan diyorum. Almanya ikinci dünya savaşından sonra ağır sanayileşme gelişiminden endüstriyel alanda fabrikalar da ciddi üretimlere girmiş bir devlet yani makine üretimleri hat safhaya çıkmış. Otomotiv hala dünya lideri olmasının bir göstergesidir . Sonuçta Almanya da ham maddeyi alıp projelendiren mühendislerin tasarım gelişim yaptığı ve sonra fabrikada bir üretim hattında ürün planlanıp siparişe göre üretilip sonrasında da teslimat lojistik ve satış ve kar ve zarar analizlerinin yapılması gerekiyor. Almanya ‘da bir çok fabrikanın ihtiyacı çok kapsamlı bir muhasebe programı. Muhasebe yazılımı sadece satın alma veya satış yapılan faturaların veya devletsel bazı sorunlu poliçelerin takibi için küçük bir yazılım gibi dursa da üretim yapan bir işletme fabrikasının ihtiyacı daha kapsamlı bir muhasebe programıdır. ERP nin ihtiyacı hasıl olmuş ve icadı yapılmıştır. Yani satın alma modül takip yazılımı, planlama modül yazılımı, üretim modül yazılımı , finanssal ihtiyaçlar modül yazılımı bütçeleme modül yazılımı , maliyet analizleri modül analizi , ve en sonunda karda mıyız ?zararda mı? yani raporlama analiz modül yazılımı aslında demek istediğim muhasebe kısmı ise ERP nin bu kapsamdaki sadece küçük bir modülü gibi duruyor. Hiç SAP bilmeyen birine bu detayı anlatmak zor olduğundan bildiği bir şeyden örnekleme metodu ile ERP (Enterprise Resources Planning) yerine SAP bir muhasebe yazılımı gibi düşünün diye anlatıyorum. Gerçi şuanda bir çok muhasebe yazımı da mini bir ERP olmuş durumda diğer modülleri de destekliyorlar.
İşte Almanyadaki ciddi bu yazılım ihtiyacını gören 1972 yılında beş eski IBM çalışanı tarafından Systemanalyse und Programmentwicklung (SAP ) kelimelerinin baş harfleri ile Mannheim, Almanya’da kurulmuştur. Hedef ilk önce Almanya daki şirketlerin ihityaçlarını analiz ederek milli ihtiyaç odaklı olsa da daha sonra dünyada benzer firmaların konuları da aynı olduğundan tüm dünyadaki bu yönlü büyük firmaların ihtiyaçlarına da genel (generic) çözüm üreten bir ERP (Enterprise Resources Planning) yazılımına dönmüştür. Yıl 2018 olduğunda IOT ihtiyacını sap nereye konumlandırabilir sorusunu tamda burada sorabiliriz . IOT şuanda daha çok zevkli bir oyuncak gibi lanse ediliyor tam anlamı ile oturmuş bir eko sistemde yok. Hep bir hayal ile pazarlanıyor söylemek istediğimi bir kaç örnek ile açayım. Hep videolarda evindeki lambaları TV leri kontrol ediyorsunuz. Klimanızı eve gelmeden açıyorsunuz bahçenizdeki sulama sistemlerini tatilden kontrol ediyorsunuz 🙂 ama sorun ise TV’niz a markası müzik çalarınız b markası nasıl bir IOT sistem almalısınız bunlar birbirleri ile IOT konuşabilecekler mi tabiiki hayır şuanda standart IOT dili çıkarılmış olsa da elektronik cihaz üretici dev firmaları masada standart bir protokolde uzlaşmadılar SONY kendi IOT snin LG kendi Samsung kendi IOT eko sistemini kuruyor bazı ürünlerde IOT destekliyor. Tüm ürünlerde standart IOT desteği yok ama 10 yıl sonra bluetooth standartı gibi IOT standart olacaktır düşüncesindeyim. Gelelim asıl konumuza SAP ise IOT desteklemesindeki en mantılı amaç bir fabrikadaki üretim bandındaki bir girdiye göre bir otomasyon çıktısındaki cihazı kontrol etmek olacaktır daha iş odaklı fabrika otomasyonlarındaki bir elektronik cihaza veri gönderme veya onu kontrol etme için SAP ‘nin IOT desteklemesi mantıklı gibi duruyor. Burada benim yorumum IOT destekliyor diye gündelik hayattaki bir IOT sistemi yapabilirsiniz gibi hayal edilmemesi yani SAP ‘nin IOT Leonardo ürünü ile Ev , bahçe IOT otomasyonu yapamazsınız. Bir ERP yazılımcısı olan SAP bakalım IOT de ne kadar başarılı olacak bunu zaman gösterecek. Benim SAP ile ilgili tecrübelerimden yapacağım yorum şu yönlü olur. Konuya başlarken teknolojik moda kelimelerine deyinmemdeki en temel amaç da buydu zaten . Şöyle ki SAP kendi üretmediği ve sonradan başka firmalardan satın aldığı kendi bünyesine katıp SAP ile uyumlu hale getirmeye çalıştığı bir çok ürün kullanımı configure etdimesi ayağa kaldırılması hem zor olmuştur hemde stabil çalışmamaktadır aslında özet ile fiyaskodur diyebilirim. Buna benzer bi çok ürününü gördük MOM modülü, XI, CRM, CRM B2B, BI, Afaria , Sybase Mobile, Hybris E-Commerce, Open Text gibi başarısız (fail) olan bir çok ürünü mevcut umarım bu Leonardo abide bu arkadaşların arasına katılmaz. Kendi mühendisleri ile tasarladığı kendi dili ile çıkardığı bir çok ürünü başarılıdır diyebilirim. SAP ERP Core (temel ana) modülleri (MM,SD,FI,HR,) SAP Enterprise Portal, BW, GRC, Hybris Markating, Fiori ürünlerinde başarılıdır ve kendini kanıtlamıştır.
Sonuç olarak SAP Leonardo IOT çözümü ile SAP kullanılan üretim yapan şirketler ciddi adaptasyon maliyetlerine katlandıkları şekilde küçük otomasyonsal ihtiyaçlarını karşılayabileceklerdir. Başlı başına ciddi IOT ihtiyacını karşılamak için SAP Leonardo doğru çözüm ürünü değildir diyorum. SAP IOT destekliyoruz demek için sonradan IOT birikimi olan bir firmayı satın alarak ürün gamına eklemiştir.
Umarım bu makalede faydalı olmuştur.
SAP ile ilgili diğer yazılarım :
Yabancı PDF ve Makele Kaynakları :
http://www.sapevent.ch/landingpagesfr/Manager/uploads/1698/06_Infotag_Service40_SAP-IoT-powered-Services.pdf
https://assets.cdn.sap.com/sapcom/docs/2017/01/04fa0ad9-a07c-0010-82c7-eda71af511fa.pdf
http://www.digital-summit.jp/2017/pdf/0529_S1_SAP.pdf?bcsi_scan_cd4086df27fb5111=0&bcsi_scan_filename=0529_S1_SAP.pdf
http://s3platform.jrc.ec.europa.eu/documents/20182/221266/23.+Tulusan+-+SAP+-+smart+factory+thematic+session.pdf/640bda97-6c6a-4403-9a56-0188c5935796?bcsi_scan_cd4086df27fb5111=0DK1n1Xa3kCCn50uwR6dFsxsGkIiAAAA9zBJAg==
Kaynaklar :
https://www.slideshare.net/FilipKol/iot-platform-meetup-sap?ref=http://www.acron.com.tr/leonardo-nedir-iot-nedir-nesnelere-hukmetmeye-hazir-misiniz/
Sözlük :
ERP (Enterprise Resources Planning) : Kurumsal Kaynak Planlaması
IOT (Internet of Thing ) : Nesnelerin İnterneti
HANA : SAP HANA is an in-memory, column-oriented
By Burhan KARADERE • 2018 • 0 • Tags: bulut, cloud, iot, leonardo, Microsoft, nedir, sanallaştırma, SAP, virtulation