SAP BAPI ve BADI nedir? Farkları Nelerdir?

Merhabalar uzun süredir blog yazıları yazmayı bırakmıştım tekrar gelen sorular üzerine bu makaleyi yazma ihtiyacı olduğunu hissettiğimden sizler ile paylaşıyorum.

BAPI ve BADI sap dünyasında sürekli karıştırılan teknik bir kavram. SAP’nin kendi geliştiricileri tarafından geliştirilen fonksiyonlar diyebiliriz. Yani ERP yazılımının herhangi bir ekranının kullandığı (süreç) core developerları tarafından standart geliştirilen kodların derli halidir. Fonksiyondalardır.

BAPI : Business Application Programming Interface – İş Uygulaması Programlama Arayüzü

BADI : Business Add-In – İşletme Eklentisi

BAPI sap ERP yazılımcıları tarafından yazılan standart fonksiyonların tümüdür. SE37 ve SE24 işlem kodları ile fonksiyon veya classları analiz edebilirsiniz. SAP kullanan kurumsal firmaların İhtiyaçlarına özel ürettikleri fonksiyon veya classlar Z harfi ile başlayarak abap programlama dili ile geliştirilebilir. BAPI ‘lerde bu Z li fonsiyon veya classlar çağırılabilir. BADI ‘lerde BAPI ‘ler çağrılabilir.

Teknik olarak basit anlamda kullanıcı çıkışlarının (User Exits) nesne yönelimli yöntemidir (object oriented method) olarak ifade edilir. Bu kavramı sizlere daha iyi anlatabilmem için Use Exit kavramını da anlatmam gerekiyor. Daha önceki SAP ERP nedir yazılarımı okumanızda faydalı olacaktır. SAP ERP ‘nin standart kullanıcı ekranlarında ihtiyaç olması halinde geliştirme yapabilme başka bir üçüncü programla entegrasyon yapabilme gibi ihtiyaçlara izin vermek için SAP geliştiricilerinin açık bıraktığı kullanıcı çıkışı diye ifade ettiği müdahale edilebilir programlama noktaları diyebiliriz. Yani bir örnek ile pekiştirmek gerekir ise SAP bir fatura kesme ekranının kaydet düğmesine basınca bir olay (event/action) yapmak istiyorsunuz diyelimki SMS ile birilerini bilgilendirmeniz istendi işte bu kaydet düğmesine basıldığında ABAP kodu ile programlama yapmanıza olanak sağlayan açık noktalara User Exit denir. Bu user exitların içinde kullanılan standart SAP fonksiyonlarına da BADI denir. BAPI ile BADI arasındaki entemek fark BAPI ve BADI SAP geliştiricileri tarafından geliştirilmiş fonksiyonlardır. BAPI ‘nin kod yapısı değiştirilemez ve müdahale edilemez bir Z’li kopyası ile kopyası üretilip özelleştirilebilir (customize). BADI ise içine Abap kodu yapılarak programlamaya izin verilen fonksiyon türüdür. BAPI ‘nin programsal olarak (abap dilinde) müdahale edilebilir haline BADI diyebiliriz.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)