Eyl 24 2013
SAP Fiori nedir ?
SAP Fiori nedir ?
Merhaba SAP kullanıcıları, dostları, geliştiricileri, uyarlayıcıları ve yeni başlayanlar – duyan meraklılar 🙂
SAP form da dikkatimi çeken yeni ürünlerden biri olan SAP Fiori den sizlere bahsetmek istiyorum.
“Fiori” italyaca “Flowers” yani türkçede çiçek, çiçek açmak , süs anlamına geliyor. Peki nedir Fiori ? buradaki manasu SAP slogan amacı çiçek açmak ve çiçeklenmek yani güzelleşmek anlamındadır.
Gelişen web teknolojisinde standardizasyon ve pclerden web siteleri, akıllı telefonlar, tabletler hayatın bir parçası , SAP ın kullanıcı dostu kısmında yıllardan beri zayıf kaldığıda bir gerçek . İşte SAP Fiori ile bu yönünü tamamlamaya çalıştığı ürünün adına Fiori diyebiliriz.
Yani Fiori bir SAP ürün çözümüdür. OPENUI5 veya SAP UI5 aslında aynı HTML5 uyumlu framework (componentler) ile SAP tarafından mobile uyumlu yazılmış uygulamalar mağazası.
Peki Nasıl Çalışır ?
Şimdi çalışma mantığını kısaca sizlere anlatmaya çalışacağım.
Dünya nereye gidiyor ? Web sitelerindeki en büyük sorun düne kadar neydi her web tarayıcının (explorer, firefox, nestcape, chrome, yandex) kendi standartının olması, yanı HTML (Hyper Text Markup Language) dilini kendine göre yani farklı yorumlamasından farklı sonuçların çıktısının alınması. Kullanıcıların sürekli sorunlarla baş başa bırakıyordu. SAP gibi ERP çözümleri sünan firmalar ise tümüne destek vermek yerine bir ana tarayıcıya destek veriyordu SAP internet Explorer kabül ederek web uygulamalarının uyumluluğunda explorerdan başka tarayıcıyı tanımaz ve destek vermez. Buda SAP son kullanıcılarını mutsuz ederdi.
Diğer bir SAP mutsuzluk politikası ise Ekranların SAP alman kültürüne göre ters mantık tasarımı tek renk ekranlar hep, farklı programlardan SAP ilk başlayan kullanıcılara itici gelmiştir son 20 yıldır SAP nedense kendini bu konuda geliştirmekten de geri duruyordu. Ama şu anda bükemediği eli öpmekten başka yoluda yok çünkü dünya hızlı bir mobilite hayata geçiyor, yani renki bir dünya, dokunmtik, fantastik kullanımla iş yapabilme, hız , farklılık, özelleştirme, kişiselleştirme gibi ihtiyaçlar farklı platformda hızla çık gibi büyüdü ve dünyada kabul gördü. İşte SAP ‘ın el öpme olayı bu dış teknolojik gelişimlerdir. Almanlar biraz daha kullanıcı dostunun önemli olduğunu kabul etmezler ise SAP ‘ın sonu böyle bir saçma direniş olabilirdi. Ama olayın farkındalar ve HANA , Fiori, çalışmaları ile doğru yoldalar. Geç olsada SAP BI , Hana, Ürünleri ile kullanıcı dostluğunun gerçek dostluk olduğunu anladığını gösterdi.
HTML5 ile beraber işler daha kolay 🙂
Yukarıda bahsettiğim HTML dilinin internet browser -tarayıcılarındaki standarsızlıkların getirdiği sorunları adam etmek için HTML5 ile beraber hem bilgisayarlardaki tüm tarayıcılara standart geldi hemde mobil uyumluluk geldi. En önemliside diyelimki HTML% uyulu tek bir web yazılımı yaptınız bu yazılım explorer, firefox, nestcape, mozilla, chrome, yandex ve tüm mobil platform android, IOS , tablet ipad gibi platformlarda çalışıcaktır.
Böylelikler uygulamalar hem, kullanıcı dostu hem yeni çağın dokunmatik özelliğinede kavuşacaktır.
İşte SAP Fiori bu trendi yakalamak için SAP A.G. nin geliştirdiği uyumluluk proje ürünüdür. SAP kullanıcılara kendini bu uygulama ile bakalım affettirebilecek mi ? bunu zaman gösterecek.
Ürün hakkında görüşler
Fiori sap A.G. nin kendi standart modül süreçlerindeki uygulamaları mobile taraftada standart geliştirip uygulama mağazasına (store) sunması diye düşünebilirsiniz. ayrı bir ürünmüş gibi satmak diğer bir para kazanma yöntemi. SAP para vereceksin ki oda sana bir şey versin 🙂
Fiori ile yapılan bazı uygulamalar.
https://experience.sap.com/fiori/apps#manager
HTML5 OPENUI5 kütüphanesi
bazı örnek fiori uygulamaları.
hadan
10 Ekim 2013 @ 23:08
merhaba burhan bey bu yazınızı çok beyendim
Burhan KARADERE
12 Ekim 2013 @ 18:56
Teşekkür ederim.
ahmet
18 Ocak 2014 @ 13:11
Merhaba Burhan bey yazılarınızı sürekli takip eidyorum çok geniş kapsamlı ve bir o kadar felsefik bir blogunuz var. Allah sizden razı olsun.
Oktay
10 Mart 2020 @ 21:51
Merhabalar,
Ben de açıklamak için kullandığınız dili ve anlatımdaki basitliği çok beğendim. Ellerinize sağlık. Bu tarz çalışmalarınıza devam edebilmenizi düşündüğüm için yorul yapmak istedim.
İyi çalışmalar dilerim.
Burhan KARADERE
21 Mart 2020 @ 19:04
Yorumunuz için teşekkürler.
fiorici
18 Eylül 2020 @ 11:51
yine müthiş bir bilgilendirme
Burhan KARADERE
18 Eylül 2020 @ 11:53
Arkadaşlar teşekkürler.