Eyl 20 2011
Basis nedir ? Sap basis nedir ne işe yarar ? Basisci nasıl bir meslek ?
Basis nedir ? Sap basis nedir ne işe yarar ? Basisci nasıl bir meslek ?
Erp sistemi olan SAP sistemlerindeki teknik mimarlığın yöneticisidir diyebiliriz. SAP Nedir ? sap ile ilgili daha detaylı bilgi için yazımı okuyabilirsiniz. http://www.karadere.com/blog/sap-nedir-erp-ecc-r2-r3-sistemi-nedir.html
Bilgisayar dünyasında sap sistemi yöneticisidir. Burdak iyönetici her şeyi yönetebilen manasında değildir. Sistem yapılandırması ve sorunalrın çözümü bakımı yedeklenmesi gibi konularda admin yani yönetici sorumlu kişidir.
Modüllerdeki bazı hesaplar, satın almalar gizli olan verilere teoride erişebirlir (yetkili bir kullanıcı kullanmalıdır sadece basis bileşenlerine erişen bir kullanıcı , sistemde tüm haklara sahip sap all denen gruba dahil olmamalıdır) uygulamada erişemez. Aslında Bu şirketin kendi güvenlik politikası ile alakalıdır. yeni bir sap sistemi kurulumunu basisci dediğimiz kişi yapar, sistem geçişleri versiyon yğkseltmeleri patch gibi işlemleri basis admin kişisi trdeki adı ile basisçi yapar. Yedekleme işlemleri geri dönümleri veri kurtarma gibi görevlerin ana sorumlusudurda diyebiliriz.
sap sistemi için diğer modülcülerin ihtiyacı olan teknik destekleride vermektedirler.( implemantation) sistem hatalarına bakılması ve bir programın verdiği hatanın server bazındaki loglarına bakılması gibi birçok teknik senaryo sayabiliriz. Sap sisteminin sürekli ayakta çalışır bir durumda hayatını idame ettirmesi için bir basis gözetimine mağruz tutulması muhakkak mecburidir.
Basis çi ne bilmelidir ?
Sap sistemi temel anlamda iki sisteme kurulur genel olarak windows ve unix database oalrakta oracle ve mssql, sap kendi dib si olan MaxDB kullanılır faklı server detstekleride mevcuttur. bir basisçi bu anlamda db ve iletim seviyesinde de bu sistemlerde bilgi olarak iyi olmalıdır.
SAP R/3 BASIS Sap sistem mimarisini barındıran bileşenlerdir. Basis bu altyapıyı sağlar.SAP başlıca bu modüllerle FICO, MM, SD, PP, PS, QM vs. sistem mimarisi arasındaki yapıyı kurgular. Basis ile alakalı componentlerde birbirinden mimari yapı ile ayrıştırılmıştır.
Bir basis çi aşağıdaki konulara hakimdir. Ve sistemin altyapısı olarak hakimidir diyebiliriz.
1. SAP Information Model
2. R/3 Navigator
3. Customizing applications
4. Implementation Guide
5. Business Entity ORganization
6. System and Start-up Profiles
7. Authorizations
8. Online Transaction Processing
9. Spool System
10. Electronic Data Interchange Capabilities
11. Spooling
12. ABAP / 4 Programs
13. ABAP / 4 Queries
14. SAP Transaction & ABAP Tables
15. SAP Data Dictionary
16. SAP Locks
17. DBA Planning Calendar
18. MatchCodes
19. Workbench Organizer
20. Correction and Transport System
21. Logging
22. System Management
23. CCMS
24. Backup and Recovery
25. DynPros
Popüler Kültür
22 Eylül 2011 @ 21:04
teşekkürler hocam,makaleleriniz çok iyi.
Erkan
13 Eylül 2017 @ 17:40
Merhaba,
Çalıştığım şirkette sistem yöneticisi pozisyonundayım ve bir sistem yöneticisinin bilmesi gereken hemen hemen her şeye hakimim. Gelecek sene firmamız SAP ye geçme planları yapıyor. BASIS ci olabilmem ya da BASIS eğitimi almam için temelde neler bilmek gereklidir? Yani bu iş zor mudur yoksa bir sistem yöneticisinin kolayca altından kalkabileceği bir iş midir?
Teşekkürler
Burhan KARADERE
5 Ocak 2018 @ 10:28
kısa ve öz olarak çok sosyalliği sevmeyen bir karakter yapınız var ise basisçi olun derim çok teknik sistem mimarileri işletim sistemi ve databaseler konusunda ilginiz var ise seviyorsanız seçebilirsiniz. Basis çiler genelde yarasa modunda geçe yasarlar bu sanırım yeterli olur 🙂