Niçin Sap Erp sistemi kullanılmalı ? Sap Nedir ? Sap erp neden kullanılmalı ? R3 nedir ? Ecc nedir ?

Paylaş.

Niçin Sap Erp sistemi kullanılmalı ?

SAP Nedir ?  ERP ECC R2 – R3 sistemi nedir ? Ecc Nedir ?

Sorularının cevabını arıyalım ?

Basit şekli ile SAP sistemi almanlar ‘ın geliştirmiş olduğu geniş kapsamlı bir muhasebe programıdır.  Bu kavram bilişim sektöründe ERP olarak adlandırılır. ERP yazılımı aslında şirketin ana muhasebe programıdır gibi düşüne bilirsiniz bir kobi ‘yi örnek vermek gerekirse kobi’nin ERP programı yoktur.  Bu konu daha önceki yazılarımda yazmıştım.  bkz.

SAP Nedir ? ERP ECC R2 – R3 sistemi nedir ?

Kurumsal firmalara hitap eden A.Ş ve Holding bünyelerine sahip büyük şirketlerin  alt firmaları (birden fazla A.Ş. veya holdingler arası ticari ilişkiler), markaları ile entegre  kullanabileceği bir Modüller bütünüdür. Kısaca büyük bir muhasebe programıdır. Dünyanın en büyük muhasebe programlarından dır diyebiliriz. Çok ciddi ciro yapan şirketler kullanmaktadır. Başlıca vergi rekortmeni firmalardır.

R3 nedir ?

R3 nedir sorusunun cevabı ise sistemin 3 jenerasyon versiyonundan aldığı core sürüm numarasıdır sistemde r2 den sonra major değişikliklerin yapılması sebebi ile yeni sistem adı r3 numarası ile belirtilmektedir. yani sap sisteminde R3 ana sistemin numarasıdır diyebiliriz. Bu ana sistemde yeni versiyonlar çok ciddi mecburiyetlerden dolayı çıkartılır tüm sistemi etkileyeceğinden buda gayet normaldir.

Gelelim esas konumuza  Niçin Sap Erp sistemi kullanılmalı ?

aslında sap nedir’i anlatmamın başlıca sebebi de buydu simdi taşlar yerine daha kolay oturacak.

bir şirket düşünün küçük bir ticaret yapan bir şirket yani kobi olsun. şirketin tüm ticari hareketlerini bir bilgisayar sistemi üzerinden yürütmesi için piyasada br sürü yerli yazılım bulabilirsiniz. bu programlar fonksiyon, ve kapasite açısından kobiler’ in ihtiyaçlarını karşılayacak niteliktedir.

Hal böyle iken şirket büyüdüğün de ihtiyaçları ve kapasitesi ,takip ettiği konularda beraberinde doğru orantılı artacaktır. Bir otomotiv parçası satan bir şirket hayal edelim binlerce kalem ürün ve bu ürünlerin malzeme kodları stok sevkıyat müşteri portföyünde satış, iade takiplerini yürütebilceği bir sisteme ihtiyacı şüphesiz bu doğru orantıdan ihtiyaçlara göre fazladır.

şirket büyüdükçe çalışanları da iş gücü de artacaktır. Sadece işçilerin maliyetlerini, izinlerini, maaşlarını, tazminatlarını, işden ayrılmalarını, sigortalarını, yeni işe alımları, iş ilanları , gibi gibi ler silsilesi bile eb bir yük getirecektir. Bu bahsettiğim sadece işçilerin insan kaynakları departmanı gibi bir departmanın doğmasına sebep vermesi ve bu departmana özel hitap eden bir sistemin kullanılmasını kaçılınmaz kılacaktır.  yani insan kaynakları işlerinin takip etmesi için onların özel ihtiyaçlarına özel çözümler üreten özel bir yazılım. aslında şuanda kobiyi biraz büyüttük ve şirketinde insan kaynakları departmanı kurduk sanırım 🙂  işte bu kısımda SAP sisteminde HR modülü (sistemin bir parçası ) ne karşılık gelmektedir. bu modül insan kaynaklarına hitap eden bir modüldür. Tam karşılığı

 HR (Human Resources ) : Stands for Human Resources  kısaltması ile kullanılır. bu modülün sadece bu kısmı ayrıca aktif edilip sap sistemi içinde sadece bu kısmı da kullanılabilir .

Çünkü ihtiaç olmadan icat olmaz, icatlar ihtiyaçlar doğrultusunda ortaya çıkar.  Bu şirket ilk önceleri başkaları tarafından üretilen oto parçalarını satıyordu dolayısı ile bir satış organizasyonu departmanı mevcuttu. işte satış ile ilgili tüm muhasebesel fatura, iade , irsaliye gibi gibi işleri ayrıca bir sistem olan SAP ek modülü, SD ( Sales and Distribution) modülü yapmaktadır.

Gelelim şirketimizi büyütmeye , bu şirket başka bir şirketten aldığı otomotiv ile alakalı parçaları satın alıp üzerine maliyet analizi yapıp kar koydup satan bir şirketti, karlılığını artırmak için ise şöyle bir karar alsın en çok sattığı 100 ürünü üretme kararı aldı diyelim.

Proje, üretim , hammadde alımı , ek iş gücü , karlılık analizi ,maliyet analizi gibi bve daha bir sürü ek ihtiyaçlar…. İşelr briaz karıştı takibide zor gibi 🙂

Ürün planlama , plan yönetiminde size hitap  ediliyorsa bu konuların tüm ihtiyaçlarını karşılayacak SAP alt modülleri

PP : Production Planning

PM : Plant Maintenance  icat olma sebeplerdir.

Şirketimiz bilmediği bir işe girmişti üretim, hali ile tecrübesizlik başlarda sıkıntı olacaktır ve bu sıkıntıları tespit etmek anlamak, uzun zamanlara mal olur. Zaman = Para   bu formülü çok severim 🙂

Not : buradaki para sorunun tespiti için geçen zamanı kısaltmak için harcanan efor edilen paradır.

üretim de yapılan hatalardan, müşteri memnuniyetsizliğine gidildiğinde, marj kaybı = zarar söz konusu olacaktır.

klasik şirket ekonomide geçen tanımı ile nedir şirket , amacı nedir , senin bir şirketten beklentin nedir ? sorularının cevabı şirket : kar elde etmeyi amaçlayan tek amacıda her zaman para kazanmak, kazandığı paralar ile daha fazlasını kazanmaktır dersem yanlış olamayacaktır.  işte kalite Sap QM:  (stands for Quality Management ) modülü karşınızda .

Bu modüller ana modüllerin doğurduğu yardımdı modüllerdir.   Sap sistemleri gibi ERP sistemlerinde ana modül Core Module  alt modül  Sub Module kavramları mevcuttur bunun çıkış noktası .  ERP ‘nin var oluş sebebi olan şirkettir.

Bir şirketin hayatını sistemli bir şekilde sistematik olarak devam ettirebilmesi için gerekli teknolojik bilgisayar sistemi nelerdir diye sorsam ?

Bir şirketin , şirket olabilmesi için olmaz ise olmazları, Satış olamdan birşirket olurmu , muhsebe olmadan bir şirket.

İşçi olmadan bir şirket , robotların yönetebielceği bir şirket ilerki yüzyıllarda olabilirmi ? iste bu soruların cevabı ana modüllerdir.  SAP r3 sistemi anamodülleri  Muhasebe ,Personel Yönetimi ve Lojistik tir.

Sap R3 Sisteminin Modüllerine Genel Bakış

Sap r3’ün entegre bilşim programı bir işletmenin çok çeşitli faaliyet sahaları için çözümler içerir .Bu sahalar MODÜL adı verilen program parçacıkları tarafından modellenir ve yönetilir .

Sap üç asıl alanda faaliyet gösterir ;Muhasebe ,Personel Yönetimi ve Lojistik .Bu alanların her biri çeşitli modüllerden bu modüllerin alt programlarından oluşmuştur .Bu merkezi alanlara ek olarak özel endüstri dalları için özel çözümler getiren ek paketler (IS Industry Solutions) de mevcuttur .

Muhasebe Sahası

Bir işletmede en önemli faaliyetlerden biri muhasebe ve heSap işleridir .Aşağıdaki modüller bu alanla ilgilidir ;

FI;finans,defter tutma,bilançoCo;Kontrol etme ,maliyet hesaplamaEc;(enterprise Controlling) atılım plankaması IM;Kapital Yatırım PlanlanmasıTr :hazine
Bu modüllerle işletmenin çok farklı hesaplama gereksinimleri karşılanabilir ,karar verme veya proses kontrolü ,işletme planlaması ve işletmeye yön vermek mümkün olur .

Bunlara ek olarak şunlar sağlanır ;

Dışarıya heSap hazırlamaProses kontrolü ve proses maliyet hesabı (paralel ve operasyonel )Kar merkezlerinin hesaplarının yapılması Birleşik (şirketlerin) maliyet hesaplarıFonların YönetimiHazine yönetimiKonsolidasyon (sağlamlaştırma) fonksiyonları Risk yönetimiDönem sonu heSap kapatma işlemleri

FI Modülü

Finans modülü FI Sap/R3 ’ün en önemli muhasebe modülüdür .Diğer finans modüllerinin istek ve bilgilerine direkt bağlıdır .Satış alanının(SD-Sales and Distribution ) modülleri ile de bağlantılıdır .Şu alt programları içerir ;

fı-aa;asset accounting;fı-ap;alacaklılar kayıtlarıfı-ar;borçlular hesabıfı-gl;ana defterfı-lc;konsolidasyonfı-sl;özel amaçlı defter tutma
Hakiki bir Sap/R3 sisteminde işletme bilançosu ve kar-zarar hesapları dönem sonu kapanışında değil sürekli olarak düzenlenir .Elbette Sap/R3 ’te aylık ,üç aylık gibi peryodlarda da bunları yapmak mümkündür .

CO Modülü

İşletme içi maliyet hesaplama işlemlerini gerçekleştirir.Ortak maliyetlerin kontrolü ,üretim maliyetlerinin kontrolü ve karlılık analizi için alt programlar ihtiva eder .

FI modülünün işbirliğiyle bu modül stratejik işletme karaları için hayati bilgiler sağlar .Üretim ve işletme yapısındaki maliyetlerin bozuklukları bu modülle tespit edilebilir .

Modül şu alt programları içerir .

co-abc ;faaliyet esaslı maliyet belirlemeco-om;genel masrafların kontrolünü belirleme .co-pa:karlılık analizi,sonuç ve Pazar segmentleri hesabıco-pc;üretim maliyetleri kontrolü
Atılım Kontrolü (EC ) Modülü

EC (Enterprise Controlling) Modülü işletme başarısı için kritik başarı faktörlerini biraraya getirir ve bunkarı kontrol eder .Bu modül stratejik karar verme aracı olarak görev yapar .

EC modülü ile işletmenin kar merkezlerinin hesaplamaları yapılır .Çok alanda faaliyet gösteren işletmelerin çok çeşitli şehir ve ülkelerdeki farklı para birimleri ve farklı vergi kanunlarına tabi şubelerinin sonuçları bir araya getirilebilir ve hepsi birden değerlendirilebilir .

Yönetici Bilişim Sistemi (EIS-executıve information system) ,tüm sistemin en önemli verilerine kuşbaşı bakabilmek için gerekli filtreleme ve grafik hazırlama görevlerini görür .

EC modülü 4 alt programdan oluşmuştur ;

ec-eıs:executive information system (Yönetici Bilşim sistemi)ec-mc;management consolidation (yönetim sağlamlaştırma)ec-pca ;profit center accounting (kar merkezleri muhasebesi )ec-bp ;business planning (işletme planlanması)
IM(Capital Investment Management ) Modülü

Anapara Yatırım Yönetimi Modülü (Capital Investment Management –IM ) işletmenin Anapara yatırımlarını planlar ve yönetir . Daha 3.0 sürümünden itibaren sistemde mevcuttur .İki alt bölümden oluşur ;

IM;ana para yatırımlarının planlanması için programlardır .IM-FA;Tesis Yatırımları
TR Modülü

Hazine Modülü (Treasury-tr) anapara yatırımlarını finansal ve lojistik açıdan kontrol ve idare eder .Bütçe analizleri ,finansman pazarları araştırmaları (bütün uluslarası şirketler bazında) için çeşitli çözümler sunar .Yedek akçe yönetimini de sağlar .

Üç alt program bu modülde hizmet verir ;

tr-cm:Nakit Yönetimi (Cash Management )tr-fm :Fon Yönetimi (Funds Management )TR-Tm :Hazine Yönetimi
Personel Yönetimi Sahası

HR (Human resources ) Sap/R3 ‘ün en büyük birimlerinden birisidir .İşe personel yerleştirmeden ,çalışanların kariyer planlamasına ,ücret hesaplarından ,çalışanların yolculuk masraflarının hesaplanmasına kadar insan kaynakları alanının bütün konularını içine alır .

Kazanç-ücret hesapları ve muhasebesiyle ,vergi ve çalışma kannunları ülkeden ülkeye devlete büyük farklılıklar gösterir .Bu yüzden İnsan kaynakları modülü her ülke için özelleştirilerek kullanılır .

Sap’ın Personel yönetimi aşağıdaki fonksiyonları destekler ;

Personel Yönetiminin mümkün olduğunca yerinden yapılması (Decentralization )Müşteri yönelimlilikYönetimin değiştirilmesi ve geliştirilmesiÇalışanları bilgi ve yetenek bakımından değerlendirmekBölgeye özel yapıların kolay yönetimi
PA  (Personal Administration) Personel İdaresi Modülü

Personel İdaresi (Personal Administration) alt modülünde personel yönetimi ve ücret muhasebesi konuları bulunur .

pa-app :işe alma yönetimi (applicant management )pa-ben :Ek faydaklar (benefits)pa-pad:personel idaresi (personel administration)pa-Inw :Teşvikli ücret sistemleri (Incentive Wages) pa-pay :Maaş Bordroları (Payroll) Pa-TIM:Zaman Yönetimi (Time Management )Pa-trv :Seyahat masrafları (Travel Expenses)
PD Personel Geliştirme Modülü

Personel Geliştirme (Personal Development-PD) personel geliştirme ve planlama ile meşgul olur .Burada kariyer planlanlama ,çalışanın katılımını sağlama ,personel maliyetleri planlaması ile ilgili uygulamalar bulunur .

PD-OM:Organizasyonel Yönetim (Organizational Management )Pd-pd :personel geliştirme (personal development )Pd-rpl:oda rezervasyonu planlaması (room reservation planning)Pd-scm:seminer ve konferans planlanması (convention and seminar planning )Pd-wfp :işgücü planlanması (Workforce planning)
Lojistik Sahası

Lojistik modülü Sap/R3 ’ün en büyük parçasıdır . üretim yöntemleriyle hammaddeden işletme için değer yaratma proseslerinden teslimata kadar geniş bir alanı içine alır .

Bu modül çok çeşitli veri kaynaklarından (envanter ,sipariş ,satış bilgileri) , yararlanarak üretim proseslerinin ,tesislerin planlanması ve kontrolünü sağlar ve stratejik kararlara destek olur .

Muhasebe ve Personel Yönetimi modüllerine sıkıcabağlıdır .

Aşağıdaki modülleri içine alır ;

LO: Genel LojistikMM: Malzeme Yönetimi (Material Management )PM :Tesis Bakımı (Plant Maintenance ) PP:üretim planlama (production Planning )PS:Proje sistemi (Project System)QM:Kalite Yönetimi (Quality Management )SD: Satış ve Dağıtım (Sales and Distrubition )
Burada iyi olan işletme için gerekli bütün lojistik zincirlerinin (Dağıtım ,üretim ,tedarik ,malzeme ) Sap/R3 tarafından kapsanmasıdır .Bu sayede aşağıdaki temel fonksiyonları gerçekleştirmek mümkün olmaktadır ;

Kimyasal endüstride akış,otomobil endüstrisinde seri ,büyük makine üretiminde sipariş gibi değişik üretim metodlarının desteklenmesi .Tedarik zincirlerinin planlanması ve desteklenmesiBütün dağıtımın zincirlerinin pazarlama dahil desteklenmesiSiparişe göre fiyat belirlemeÜretimi planlamak için daha fazla paralel metodun kullanılabilmesi
LO ,Genel Lojistik Modülü

Genel Lojistik Modülü lojistik fonksiyonlarının temelini teşkil eder .Lojistik alanı için çözümler ve değerlendirmeler (raporlar) içerir .Bunların amacı işletmenin stratejik hedeflerine ulaşabilmesi için karar ve planları desteklemektir .

Lo-ech :Değişim mühendisliği yönetimi (Engineering Change Management)Lo-esh :çevre,sağlık ve güvenlik yönetimi (environment ,health and safety management )Lo-lıs :lojistik bilişim sistemi (lojistic Information System )Lo-md :lojstik ana verileri (lojistic master data )Lo-vc:Değişken konfigürasyonu (Variant Configuration )
MM Modülünde Malzeme Yönetimi

Bu modülle üretim,satınalma ve envanterle ilgili bütün veriler işlenebilir .Satınalma ve envanter tutma işlevlerinin beraberce (bir takım oyunu şeklinde )yapılması malzeme envanterinin en az seviyede olması ve envanter maliyetlerinin minimize edilmesi imkanını verir .

Bu modülle eldeki malzemenin devamlı izlenmesi ve oluşabilecek dar boğazların engellenmesi amaçlanır .Eğer işletme çok çeşitli kuruluş yerlerine dağılmış ise de envanter maliyetlerinin minimize edilmesi ve taşıma masraflarının optimizasyonu sağlanır .

MM modülü aşağıdaki uygulamaları kullanır ;

mm-cbp:tüketim tabanlı planlama (consumption based planning)mm-edı:elektronik veri değişimi(electronic data ınterchanges )mm-ım:envanter yönetimi (ınventory management )mm-ıs:Bilşim sistemi (Information System )mm-ıv :fatura incelemesi (ınvoice verification ) mm-pur:satınalma (purchasing) mm-wm;ambar yönetimi (warehouse management )
Bakım Modülü PM

Bir işletmenin teknik tesisleri bakımlı ,iyi durumda tutulmalı ve yönetilmelidir .Bunlar bakım modülü PM ‘nin görevleridir .Burada Coğrafi Enformasyon Sistemi (GIS) aracılığıyla teknik yerlerin dağılımının bir modeli sağlanır ve bunlar kontrol edilir .Bu süreç grafik gösterim araçları ve değerlendirmelerle (analiz) desteklenir .Modül organizasyonel problemlerin çözülmesine ,teknik birimlerin iyi durumda tutulmasına ,maliyetlerin kontrol altında tutulmasına yardımcı olur ,teçhizat satınalınması organizasyonunu düzenler .

Bunlardan aşağıdaki alt programlar sorumludur ;

pm-eqm :ekipman ve teknik nesneler (equipment and technical objects)pm-IS:Bilşim sistemi (Information System )pm-prm :önleyici bakım (preventive maintenance )pm-pro :bakım projeleri (maintenance projects )pm-sma :hizmet yönetimi (service management )pm-moc:bakım sipariş yönetimi (maintenance Order Management )
PP Modülüyle Üretim Planlama

Üretim Planlama (Production Planning-PP )modülü Sap/R3 lojistik sisteminin en kapsamlı modülüdür . Üretim Planlamanın en önemli fazlarını ,yöntem ve hedeflerini içerir (Üretim adedinin belirlenmesi ,üretim tipi ,kullanılan malzemeler vs…)

Bu modül üretimin ,üretim ve ihtiyaç planlamasının ; kapasite planlamasından , üretime ve montaj emirlerine kadar bütün kademelerini ihtiva eder .PP modülü satınalma ,satış ve malzeme yönetimi modüllerine yakından bağlantılıdır .

Şu programlar bu nodüle dahildir ;

pp-ato :montaj emirleri (Assembly Orders )pp-bd :Üretim planının temel tarihleri (Basic Dates) pp-crp:kapasite ihtiyaç planlaması (Capcity Requirements Planning) pp-ıs:bilşim sistemi (Information system ) pp-kab:kanban/Tam Zamanında Üretim Planlaması (Just in Time Planning)PP-mp:Ana üretim planı(master planning)Pp-mrp:malzeme ihtiyaç planlaması (material resources planning)Pp-pdc :Tesis veri Koleksiyonu (Plant Data Collection)Pp-pı:Akış Tipi Üretim için Üretim planlaması (Production Planning for Process Industry ) Pp-rem:Tekrarlı İmalat (Repetitive Manufacturing ) PP-sfc:Üretim emirleri (Production Orders)Pp-Sop :Satış ve operasyon planlanması (Sales and Operations Planning)
Proje Sistemi PS

Bir projedeki hedeflerin planlanması,bütçelenmesi ve projenin yönetilmesi işlerini yapar . Sistem proses ve ilerleme kontrolü , proje parçalarının delegasyonu gibi modern bir proje sisteminde bulunması gereken bütün birimlere sahiptir .Diğer modüllerle ilişkileri onu kullanılması kolay ve etkili yapmaktadır .Proje sistemi Microsoft Project gibi diğer proje planlama programlarına uygunluğa sahiptir .

Proje planlama sistemi aşağıdaki bileşenleri içerir ;

ps-app:proje bütçeleme (project budgeting )ps-dd:temel veri (basic data)ps-exe:proje uygulaması ve entegrasyonu (project execution and integration )ps-ıs:bilşim sistemi (Information system )ps-ops :İşlem gören yapılar (Operative Structures ) ps-pln :proje planlama (project planning )
QM Kalite Yönetimi Modülü

SAP/R3 sistemi entegre bir bilşim sistemi olarak toplu olarak şirket kalite yönetiminin bir parçasıdır . Kalite güvence sistemlerinin artan önemine paralel olarak bu konuya ait işlevler bu özelleştirilmiş modülde toplanmıştır .Satış ve dağıtım,üretim ve malzeme yönetimi kalite güvencesi açısından işlem görecektir .

R3’ün kalite yönetimi bileşenleri şunlardır ;

qm-ca:kalite sertifikasyonu (quality certification )qm-Im :muayene süreci (Inspection Process)qm-pt :planlama araçları (planning tools ) qm-qc ;kalite kontrolü (quality control )qm-qn ;kalite bildirimleri (quality notifications )
SD Dağıtım Modülü

Satış ve dağıtım modülü SD Sap/R3 sisteminde merkezi bir rol oynar .En büyük mali işlemler burada yapılır ve diğer modüllerle yakın ilşkide bulunurken ,kapasite planlama ve Sap/R3 sisteminin kontrolünde bu bölüm kullanılır .

Dağıtım ve satış modülünün bileşenleri şunlardır ;

sd-bf:temel fonksiyonlar (basic functions)sd-bil:faturalama (billing )sd-cas :satış desteği (sales support) sd-edI:elektronik veri değişimi (electronic data Interchange ) sd-ftt:yabancı ülkelerle ticaret (Foreign Trade transactions) sd-Is:bilşim sistemi (Information system ) sd-md :ana veriler (master data )sd-shp :nakliye (shipping)sd-sls :satışlar (sales)sd-tba :ulaşım

 Abap Nedir ?

Sap sisteminin sunduğu standart yapılar şirketiniz in süreçlerien uyum sağlamıyorsa özel geliştirmelerele bu süreçleri sap sistemine dahil edebilmeniz için gelişime açık bırakılan yazılımsal

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.1/10 (12 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Niçin Sap Erp sistemi kullanılmalı ? Sap Nedir ? Sap erp neden kullanılmalı ? R3 nedir ? Ecc nedir ?, 9.1 out of 10 based on 12 ratings