Bugün sizler ile bu hafta gündeme düşen ve sürekli tekno sitelerde konuşulan Huawei ‘ye yapılan Google yaptırımı hakkında biraz beyin fırtınası yapmak istediğim Huawai özelinde ayrı bir yazı yazmaya karar verdim.
ABD devlet başkanı Donald Trump yaptırımları ile Google Android Servisleri Huawei ‘ye yasaklanacak mesajını dün tüm dünyaya iletmişti.
Her iki cepheden de bazı açıklamalar geldi.
Google ‘un enson 90 gün süre verdiği gibi söylentiler var.
Çin hükümeti zaten kendi ülkesinde Google tamamen yasaklı bir durumda dolayısı ile Google Mobile Android ve servisleride kapalı. Huawei cep telefonları hatta bir çok çin üretimi olan markaların da (Xiaomi,Oppo, vs) iki sürümü piyasaya çıkıyor. Kendi yurtdaşlarında zaten bir sorun yok sorun globele pazarlanan müşteriler son kullanıcılar da nasıl bir durum olacağı merak konusu.
Ayrıca belirtmek isterim ki Huawei ve bir alt markası olan Honor da bu işin içinde aynı etki ve tepki ile etkilenecektir.
Evet bunun adı tam olarak teknoloji savaşları başladı diyebilirim.
Bu konu ile ilgili daha detaylı bir yazıyı yazmıştım. Aşağıdan bu yazıyı ayrıca okuyabilirsiniz.
Konuyu bir çok yönü ile ele almaya çalışacağım. ABD nin markaları Apple Iphone IOS ve Google Android işletim sistemini kullanan çinli koreli telefon üreticileri Samsung, Xiaomi, HTC, Huawei , Oppo vs .
Samsung ‘dan sonra en çok Apple olmayan yani android olan telefon pazarında yükselen satış grafiği son 3 yıldır tüm dünyanın bildiği birşey. Huawei ‘de birinci neden giderek başarılı olması ve piyasadaki pazar payını domine etmemesi için tamamen ticari bir çıkar için yaptım uygulanmış olabilme ihtimali.
Bir diğer husus ise belkide Samsung satışlarını baltaladığı için Samsung bu yaptırımı ABD ‘ye yaptırıyor olabilir . Sonuçta biri Koreli biri Çinli üretciler. özet ile Samsung ‘un arası ABD ile daha mı iyi ? Sorusuda aklımız da bir yerlerde dursun.
Diğer bir konuda Huawei ‘nin sadece cep telefonu üretmediği ayrıca cep telefonu uydu, baz istassyon GSM teknolojilerinde de bayağı ilerde olduğu bir gerçek. Hatta 5G teknolojisinin liderliğini üstlendiği bu günlerde ABD ‘nin ise GSM devi Ericcsson ‘a karşı bir hamle de olabilir. Huawei ‘nin GSM ürünlerinin satışını zaten daha önce ABD yasaklamıştı. Bu iki rekabetin bir savaşıda başka bir ihtimal olabilir.
Son olarakta sadece politik yani ABD ile Çin hükümetleri arasındaki son zamanlardaki yaptırımların teknolojiye yansıması olabilir. ABD çin’e nereden yaptırım yapabilir ise oradan yürüyor diyebilirim.
Sizlere benzer bir Nokia faciasını hatırlatmak isterim . Bunun ile ilgili daha önce yazdığım yazıyı ayrıca okuyabilirsiniz. Bu bir ilk değil sonda olmayacaktır diyorum bu konu şimdilik bu kadar kalsın.
Huawei ve Honor telefonu olan kullanıcıları bekleyen sorunlar nelerdir ?
Bu krizden en çok bizim gibi son kullanıcılar yani tüketiciler en çokta Huawei telefonu olanlar veya yakın gelecekte almayı düşüneler etkilenecek 🙂
Şimdi Huawei ve Honor telefonu olanları ele alalım.
Güvenlik açıkları ile ilgili veya bazı hata düzeltmeleri ile ilgili güncellemeler gelmeyebilir.
Google Play Store tamamen kapanabilir ve telefonunuz artık akılıdan daha çok aptal bir telefona dönebilir. Çünkü artık akıllı uygulama yükleyemeyebilirsiniz. Oyun indiremeyeceksiniz diye düşünün. Başka yöntemler ile yüklemeler yapılabilir ama teknoojiden çok anlamayan normal bir kullanıcılar için ciddi sıkıntı bir durum ve çok can sıkıcı. Bir telefon almışssınız birileri bir anda ciddi özelliklerini kaybettiriyor.
Google android 9 sürümü varken size Android 10 sürümü gelmeyebilir.
En özemlisi de Google Servisleri kapanırsa telefonu çöpe atın daha iyi 🙁
Nedir bu Google Servisleri ?
Google akıllı özelliklerin çalıştığı serviler Google Map , Google Asistan, Google home , Goole Plus, Gmail 🙁 gibi google ait özel ve çokca kullandığımız uygulamalar. Servisler kapanır ise hava durum bilgisi bile görünmeyecek kadar telefonunuz aptallaşacaktır daha özet bir anlatım oldu sanırım 🙁 Evet durum bu kadar vahim.
Huawei kendi yazılımı ve servilerini yazar kullanıcılarını yani müşterilerini mağdur etmez . Huawei nin Hongmen adında bir işletim sistemi çıkarabileceğide çözümler arasında gelen haberler. Evet kendine özgü bir işletim sistemi yapıp tamamen Google Android eko sisteminden kopabilir ama . Akıllı uygulamaların hespi APK ve android işletim sistemi için yazılmış durumda ve sizin alt yapınız android değil ve google play store kadar güçlü kendi işletim sisteminde yani Hongmen üzerinde çalışacak kaç uygulamanız var 🙂
Samsung bu tehlikeyi yıllar önce keşfettiği için kendi yazılımını yani işletim sistemini gelişrme karar alalı bayağı oluyor ve Tizen adında bir sistemde yazdı . Kenarda duruyor. Yanı aslında Google ile papaz olur isem Samsung B planı olarak devreye sokmak için elinde tutuyorda olabilir. Ama neden bir türlü bütün tabuları yıkıp major bir karar ile artık Google Android değil Tizen ile yeni modelleri çıkarıp devşirme işlemini yapamadı biraz önce söylediğim sebeplerden ne yaparsa yapılsın kime yaparsa yapsın bu durum Google Android işletim sistemini kullanan tüm üreticiler için geçerli bir sorun yani Huawei özelinde bakmamak lazım vakaya . Sizin bir milyon akkıllı uygulama havuzınız yani mağazanız (storenuz) varmı ? Yok peki size destek verecek dünya uygulama geliştiricilerinden bir teminatınız var mı ? Yok !. Yani şunu demek istiyorum WhatsApp firması uygulamasını hemen Hongmen için geliştirecek mi ? veya facebook Hongmen zaten seni bu duruma düşüren ABD bu popüler uygulamlarda ABD ülkesinin yazılım liderleri 🙂 veya oyunları ele alalım en çok akıllı uygulamalarda oyun firmalarının oyunları mevcut, bu oyun firmaları kim ? Ve nereli misal EA Sport yani ABD li değil mi ? Hongmen benim oynadığım oyunumu yeniden yazabilecek mi ? Cevapsız bir sürü sorular dizesi işin olamayacağının bir gerekçesi aslında….
Hongmen falan filan manmeng derim başkada birşey demem bu iş olmaz.
Huawei ve Honor kaybeder ise global verisyon da telefon kimseye satamaz ve mevcut durumda müşteriler mağdur olur. Hatta Android ‘e bile zararı olabilir android herhangi markayı alanlar yeni bir android telefon alırken iki kere düşünür yoksa, amaç Apple kral mı yapmak diye de düşünebiliriz 🙂
Windows Mobile Phone da tutmamasının sebebibi de bu nedenler uygulama mağazasının zayıf olması ve desteklenememesi ki Microsoft ABD li bir firma 🙂 gerisini siz düşünün…
Bu krize veya söylentiye adına ne derseniz deyin. Diğer Android Google işletim sistemi ve alt yapısını kullanan markalar şuanda karar kara acaba bizim başımıza da benzer bir yaptırım gelecek mi diye endişe etmeye başladı bile ? Rekabet için ücücü bir karar olduğunda hem fikirim.
Çözüm ne olabilir ?
Şuanda tek çözüm görüyorum anlaşmak. Dediğim gibi dert asıl olarak ne kimse bilmiyor ama bahsettiğim ihtimallerden bir kaçı olduğu açık. Eğer Huawei global dünya pazarında (çin de zaten sorun yok diye söylüyorum) Google Android muhtaç ve anlaşmak zorunda . Anlaşamaz ise çin liler hariç hiç bir medeniyete birtane bile telefon satamaz.
Bu işten Google kaybeder mi ?
Hayır kaybetmez. Kaybeder ise çok az kaybeder. Bunu bir örnek ile açıklayayım dünyada tüm akkıllı telefon kullanıcıları 100 kişi olsun bunların 30 tanesi Samsung kullanıcısı 20 tanesi Apple Iphone IOS kullanıcısı 15 tanesi de Huawei kullanıcısı 5 tanesi Honor geri kalanıda Xiaomi , Oppo diğer markalar olsun .
Burada Apple hariç yani 20 tanesi geriye 80 tane üreticinin işletim sistemi mecburen diyorum Google Android işletim sistemi üzerin de çalışıyor. Bu 80 kişinin 15 + 5 Huawei + Honor = 20 tanesi bu krizden etkiendi ve yeniden telofon almak zorunda kaldı . O zaman başka bir android markayı almayı düşünecektir. Google’un burada kaybı var mı ? Yok yine Google Android sistemi kullanan bir model tercihi olacaktır.
Biraz önce söylediğim iki kere düşünür durumunuda göz önünde bulundurur isek Apple’da bir geçiş olabiliar düşüncesindeyim. Android kullanıcıları genelde zaten uygun fiyat ve maddi ölçüde tasarruf fiyat performans profilli kullanıcılarıdır. İllaki bedelini fazla fazla ödeyip geçenler olacaktır. Apple’a geçenler kadar Google kaybeder fazla bir kayıp olamaz yüzde 1 veya 2 lik bir kayıp olur. Bu kaybı da tek alternatif olan Apple kazanır.
Umarım bu karar geri alınır sadece blöf aşamasında kalır. Kimse de mağdur olmaz ve hep rekabetten kazana bizler yani son kullanıcılar olur. Eğer kalıcı olur ise . Sonuç kazanan her zaman ABD dir… Bir diğer kazanalar da Huawei ‘nin rakipleri olur 🙂
Bu kalıcı sonucun bir diğer etkileride alternatif işletim sistemini dünya’ya ya kabul ettirme olayına uğraşlerı ve inançları da artırakcak bir durum olabilir.
Bir sonraki farklı bir teknoloji konusu ile görüşmek üzere…
Esen kalın.
İstanbul.
VN:F [1.9.22_1171]
please wait...
Rating: 8.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Huawei'ye Google Yaptırımı!, 8.0 out of 10 based on 1 rating
Bilgisayar Mühendisi - Ekonomist;
1982 yılında Fatih/Karagümrük/İstanbul doğumlu. Aslen İstanbul'lu baba tarafından Antalya/İbradı anne tarafından Trabzon/Of 'ludur.
Bilişim teknolojileri üzerine AR-GE çalışmaları yapıyor. Özel bir şirket de SAP SE ERP sistemleri üzerine proje yöneticisi olarak çalışmakta. Fenerbahçe spor kulübü üyesi. Uçak teknolojileri (jet-motorları) bu aralar en büyük ilgi alanı. SoloTürk hayranı. İyi bir drone Pilot'u. Genellik ile uçurum kenarlarında yaşar. Teknolojik ürünler hakkındaki deneyimlerini siz değerli meraklı yoldaşlara paylaşmaya çalıyor. Bilgi'nin insanı zehirlediği felsefe savunucusu. Konu bağımsız kafa açan her türlü akli ve nakli ilim-bilim-gönül ile ilgilenmekte, ayrıca meta fiziğe de inanmakta :) Elektrik ile çalışan her konu hakkında bey'in fırtınası sevenler buraya.
Daha fazla bilgi için blog.karadere.com adresin'den takip'e devam edebilirsiniz.
Çağrı Kodu : TA1HKB
Kod Adı : Burhan_07
Nickname : Swish_+
May 21 2019
Huawei’ye Google Yaptırımı!
Merhabalar,
Bugün sizler ile bu hafta gündeme düşen ve sürekli tekno sitelerde konuşulan Huawei ‘ye yapılan Google yaptırımı hakkında biraz beyin fırtınası yapmak istediğim Huawai özelinde ayrı bir yazı yazmaya karar verdim.
ABD devlet başkanı Donald Trump yaptırımları ile Google Android Servisleri Huawei ‘ye yasaklanacak mesajını dün tüm dünyaya iletmişti.
Her iki cepheden de bazı açıklamalar geldi.
Google ‘un enson 90 gün süre verdiği gibi söylentiler var.
Çin hükümeti zaten kendi ülkesinde Google tamamen yasaklı bir durumda dolayısı ile Google Mobile Android ve servisleride kapalı.
Huawei cep telefonları hatta bir çok çin üretimi olan markaların da (Xiaomi,Oppo, vs) iki sürümü piyasaya çıkıyor. Kendi yurtdaşlarında zaten bir sorun yok sorun globele pazarlanan müşteriler son kullanıcılar da nasıl bir durum olacağı merak konusu.
Ayrıca belirtmek isterim ki Huawei ve bir alt markası olan Honor da bu işin içinde aynı etki ve tepki ile etkilenecektir.
Evet bunun adı tam olarak teknoloji savaşları başladı diyebilirim.
Bu konu ile ilgili daha detaylı bir yazıyı yazmıştım. Aşağıdan bu yazıyı ayrıca okuyabilirsiniz.
Konuyu bir çok yönü ile ele almaya çalışacağım. ABD nin markaları Apple Iphone IOS ve Google Android işletim sistemini kullanan çinli koreli telefon üreticileri Samsung, Xiaomi, HTC, Huawei , Oppo vs .
Samsung ‘dan sonra en çok Apple olmayan yani android olan telefon pazarında yükselen satış grafiği son 3 yıldır tüm dünyanın bildiği birşey. Huawei ‘de birinci neden giderek başarılı olması ve piyasadaki pazar payını domine etmemesi için tamamen ticari bir çıkar için yaptım uygulanmış olabilme ihtimali.
Bir diğer husus ise belkide Samsung satışlarını baltaladığı için Samsung bu yaptırımı ABD ‘ye yaptırıyor olabilir . Sonuçta biri Koreli biri Çinli üretciler. özet ile Samsung ‘un arası ABD ile daha mı iyi ? Sorusuda aklımız da bir yerlerde dursun.
Diğer bir konuda Huawei ‘nin sadece cep telefonu üretmediği ayrıca cep telefonu uydu, baz istassyon GSM teknolojilerinde de bayağı ilerde olduğu bir gerçek. Hatta 5G teknolojisinin liderliğini üstlendiği bu günlerde ABD ‘nin ise GSM devi Ericcsson ‘a karşı bir hamle de olabilir. Huawei ‘nin GSM ürünlerinin satışını zaten daha önce ABD yasaklamıştı. Bu iki rekabetin bir savaşıda başka bir ihtimal olabilir.
Son olarakta sadece politik yani ABD ile Çin hükümetleri arasındaki son zamanlardaki yaptırımların teknolojiye yansıması olabilir. ABD çin’e nereden yaptırım yapabilir ise oradan yürüyor diyebilirim.
Sizlere benzer bir Nokia faciasını hatırlatmak isterim . Bunun ile ilgili daha önce yazdığım yazıyı ayrıca okuyabilirsiniz. Bu bir ilk değil sonda olmayacaktır diyorum bu konu şimdilik bu kadar kalsın.
Huawei ve Honor telefonu olan kullanıcıları bekleyen sorunlar nelerdir ?
Bu krizden en çok bizim gibi son kullanıcılar yani tüketiciler en çokta Huawei telefonu olanlar veya yakın gelecekte almayı düşüneler etkilenecek 🙂
Şimdi Huawei ve Honor telefonu olanları ele alalım.
Güvenlik açıkları ile ilgili veya bazı hata düzeltmeleri ile ilgili güncellemeler gelmeyebilir.
Google Play Store tamamen kapanabilir ve telefonunuz artık akılıdan daha çok aptal bir telefona dönebilir. Çünkü artık akıllı uygulama yükleyemeyebilirsiniz. Oyun indiremeyeceksiniz diye düşünün. Başka yöntemler ile yüklemeler yapılabilir ama teknoojiden çok anlamayan normal bir kullanıcılar için ciddi sıkıntı bir durum ve çok can sıkıcı. Bir telefon almışssınız birileri bir anda ciddi özelliklerini kaybettiriyor.
Google android 9 sürümü varken size Android 10 sürümü gelmeyebilir.
En özemlisi de Google Servisleri kapanırsa telefonu çöpe atın daha iyi 🙁
Nedir bu Google Servisleri ?
Google akıllı özelliklerin çalıştığı serviler Google Map , Google Asistan, Google home , Goole Plus, Gmail 🙁 gibi google ait özel ve çokca kullandığımız uygulamalar. Servisler kapanır ise hava durum bilgisi bile görünmeyecek kadar telefonunuz aptallaşacaktır daha özet bir anlatım oldu sanırım 🙁 Evet durum bu kadar vahim.
Huawei kendi yazılımı ve servilerini yazar kullanıcılarını yani müşterilerini mağdur etmez . Huawei nin Hongmen adında bir işletim sistemi çıkarabileceğide çözümler arasında gelen haberler. Evet kendine özgü bir işletim sistemi yapıp tamamen Google Android eko sisteminden kopabilir ama . Akıllı uygulamaların hespi APK ve android işletim sistemi için yazılmış durumda ve sizin alt yapınız android değil ve google play store kadar güçlü kendi işletim sisteminde yani Hongmen üzerinde çalışacak kaç uygulamanız var 🙂
Samsung bu tehlikeyi yıllar önce keşfettiği için kendi yazılımını yani işletim sistemini gelişrme karar alalı bayağı oluyor ve Tizen adında bir sistemde yazdı . Kenarda duruyor. Yanı aslında Google ile papaz olur isem Samsung B planı olarak devreye sokmak için elinde tutuyorda olabilir. Ama neden bir türlü bütün tabuları yıkıp major bir karar ile artık Google Android değil Tizen ile yeni modelleri çıkarıp devşirme işlemini yapamadı biraz önce söylediğim sebeplerden ne yaparsa yapılsın kime yaparsa yapsın bu durum Google Android işletim sistemini kullanan tüm üreticiler için geçerli bir sorun yani Huawei özelinde bakmamak lazım vakaya . Sizin bir milyon akkıllı uygulama havuzınız yani mağazanız (storenuz) varmı ? Yok peki size destek verecek dünya uygulama geliştiricilerinden bir teminatınız var mı ? Yok !. Yani şunu demek istiyorum WhatsApp firması uygulamasını hemen Hongmen için geliştirecek mi ? veya facebook Hongmen zaten seni bu duruma düşüren ABD bu popüler uygulamlarda ABD ülkesinin yazılım liderleri 🙂 veya oyunları ele alalım en çok akıllı uygulamalarda oyun firmalarının oyunları mevcut, bu oyun firmaları kim ? Ve nereli misal EA Sport yani ABD li değil mi ? Hongmen benim oynadığım oyunumu yeniden yazabilecek mi ? Cevapsız bir sürü sorular dizesi işin olamayacağının bir gerekçesi aslında….
Hongmen falan filan manmeng derim başkada birşey demem bu iş olmaz.
Huawei ve Honor kaybeder ise global verisyon da telefon kimseye satamaz ve mevcut durumda müşteriler mağdur olur. Hatta Android ‘e bile zararı olabilir android herhangi markayı alanlar yeni bir android telefon alırken iki kere düşünür yoksa, amaç Apple kral mı yapmak diye de düşünebiliriz 🙂
Windows Mobile Phone da tutmamasının sebebibi de bu nedenler uygulama mağazasının zayıf olması ve desteklenememesi ki Microsoft ABD li bir firma 🙂 gerisini siz düşünün…
Bu krize veya söylentiye adına ne derseniz deyin. Diğer Android Google işletim sistemi ve alt yapısını kullanan markalar şuanda karar kara acaba bizim başımıza da benzer bir yaptırım gelecek mi diye endişe etmeye başladı bile ? Rekabet için ücücü bir karar olduğunda hem fikirim.
Çözüm ne olabilir ?
Şuanda tek çözüm görüyorum anlaşmak. Dediğim gibi dert asıl olarak ne kimse bilmiyor ama bahsettiğim ihtimallerden bir kaçı olduğu açık. Eğer Huawei global dünya pazarında (çin de zaten sorun yok diye söylüyorum) Google Android muhtaç ve anlaşmak zorunda . Anlaşamaz ise çin liler hariç hiç bir medeniyete birtane bile telefon satamaz.
Bu işten Google kaybeder mi ?
Hayır kaybetmez. Kaybeder ise çok az kaybeder. Bunu bir örnek ile açıklayayım dünyada tüm akkıllı telefon kullanıcıları 100 kişi olsun bunların 30 tanesi Samsung kullanıcısı 20 tanesi Apple Iphone IOS kullanıcısı 15 tanesi de Huawei kullanıcısı 5 tanesi Honor geri kalanıda Xiaomi , Oppo diğer markalar olsun .
Burada Apple hariç yani 20 tanesi geriye 80 tane üreticinin işletim sistemi mecburen diyorum Google Android işletim sistemi üzerin de çalışıyor. Bu 80 kişinin 15 + 5 Huawei + Honor = 20 tanesi bu krizden etkiendi ve yeniden telofon almak zorunda kaldı . O zaman başka bir android markayı almayı düşünecektir. Google’un burada kaybı var mı ? Yok yine Google Android sistemi kullanan bir model tercihi olacaktır.
Biraz önce söylediğim iki kere düşünür durumunuda göz önünde bulundurur isek Apple’da bir geçiş olabiliar düşüncesindeyim. Android kullanıcıları genelde zaten uygun fiyat ve maddi ölçüde tasarruf fiyat performans profilli kullanıcılarıdır. İllaki bedelini fazla fazla ödeyip geçenler olacaktır. Apple’a geçenler kadar Google kaybeder fazla bir kayıp olamaz yüzde 1 veya 2 lik bir kayıp olur. Bu kaybı da tek alternatif olan Apple kazanır.
Umarım bu karar geri alınır sadece blöf aşamasında kalır. Kimse de mağdur olmaz ve hep rekabetten kazana bizler yani son kullanıcılar olur. Eğer kalıcı olur ise .
Sonuç kazanan her zaman ABD dir… Bir diğer kazanalar da Huawei ‘nin rakipleri olur 🙂
Bu kalıcı sonucun bir diğer etkileride alternatif işletim sistemini dünya’ya ya kabul ettirme olayına uğraşlerı ve inançları da artırakcak bir durum olabilir.
Bir sonraki farklı bir teknoloji konusu ile görüşmek üzere…
Esen kalın.
İstanbul.
By Burhan KARADERE • Genel • 0 • Tags: google, huawei, jonor, mate, mate X, p10, p20, yaptırımı