Uzun zamandır aklıma olup da zamansızlıktan yazamadığım bir yazıda Nokia bir efsane neden battı ? başlıklı değişik bir bakış açıları olan bu makaleyi kaleme almaktı, bügün’e nasipmiş.
Bundan yaklaşık 10, 11 yıl önceye kadar dünyada cep telefonu pazarına hakim bir markadan yani nokia dan bahsedeceğiz.
Nereden Nereye ?
Vikipedia ansiklopedisine göre şirketin geçmişi yakalış 150 küsür yıllık Finlandiyalı bir firma 🙂
Nokia Corporation[3] (Fince: Nokia Osakeyhtiö, Şablon:IPA-fi, İngilizce telaffuz: [UKˈnɒkiə], İngilizce telaffuz: [USˈnoʊkiə]), (NOKIA olarak stilize edilir) 1865’te kurulmuş Finlandiya merkezli çokuluslu bir bilgi teknolojileri, telekomünikasyon şirketidir. Nokia’nın merkezi, Helsinki büyük metropol bölgesinde Espoo, Uusimaa’da bulunmaktadır.[1] 2014’te Nokia, 120 ülkede 61.656 kişiyi istihdam etti, 150’den fazla ülkede iş yaptı ve yıllık gelirleri yaklaşık 12.73 milyar Euro olarak bildirildi.[2] Nokia, Helsinki Borsası ve New York Menkul Kıymetler Borsası’nda halka açık bir limited şirkettir.[4] Fortune Global 500’e göre 2013 yılında ölçülen gelirlere göre dünyanın 274üncü en büyük şirketidir ve Euro Stoxx 50 borsa endeksinin bir bileşenidir.[5][6]
Şirket, esas olarak bir kâğıt hamuru fabrikası olarak kurulan 151 yıllık geçmişi boyunca çeşitli endüstrilere girmişti ve şu anda büyük ölçekli telekomünikasyon altyapıları ve teknoloji geliştirme ve lisanslamalar üzerine odaklanmaktadır.[7] Nokia, GSM ve LTE standartlarının geliştirilmesine yardımcı olmakla birlikte taşınabilir telefon endüstrisine önemli bir katkı sağlamış ve bir süre için dünyanın en büyük cep telefonu satıcısı olmuştur. Nokia’nın hakimiyeti Symbian platformu aracılığıyla akıllı telefon endüstrisine de uzanmış, ancak sonunda rakiplerinin gölgesinde kalmıştır. Nokia, gelecekteki akıllı telefonlarında yalnızca Windows Phone işletim sistemini kullanmak için 2011’de Microsoft’la bir anlaşmaya varmıştı. Cep telefonu işi, sonuçta toplamda 7,17 milyar dolar bir değerle Microsoft tarafından satın alındı.[8][9] Nokia’nın eski İcra kurulu başkanı Stephen Elop ve diğer bazı yöneticiler 25 Nisan 2014’te tamamlanan anlaşmanın bir parçası olarak Microsoft’un yeni Microsoft Mobile örgütlenmesine dahil oldu.[10]
Cep telefonu satışlarından bu yana, Nokia, telekomünikasyon altyapısı işine ve HERE Haritalar bölümünün elden çıkarılması ve Alcatel-Lucent’in devralınmasıyla internet ağları üzerine daha fazla odaklanmaya 2016 yılında başlamıştır.[11][12] 8 Ocak 2017’de Çin pazarı için Nokia 6 isimli telefonu duyurdu. Telefona olan aşırı ilgi şirketin elini güçlendirdi ve şirket telefonu küresel olarak satışa sunacağını duyurdu. 26 Ocak 2017 ‘de MWC’de 3 farklı orta segment akıllı telefon (3,5,6) ve efsane olarak kabul edilen 3310’un yenilenmiş halini tanıttı.
Peki nokia avrupa ve dünyada en çok satan kullanımı olarak tüm insanlar arasında kullanıcı dostu yazılımı kabul görmüş bir marka iken son 11 yıldır esamesi neden okun muyor? 2010 yılında nokia batar dediğimi hatırlar gibiyim . bir çok kişi bize gülüyordu 🙂 birde diğer batar dediğim Blackberry ve Sonymobile olmuştur. En azından mobile sektörde biterler manasında demiştim. Her ne kadar mecazi bir söylemdi benimki…
İki tane teorim var bu batış hikayesinde net bir bilgi tabiiki yok. Ama ikiside kuvetli ihtimal olabilir.
Dünya lideri iken ve her yeni teknolojide tasarımda modellerde dünyaya yön verirken . Neden bir firma batar.
Birinci Teori iş körlüğü, inadından ve ileriyi göremediğinden ;
Nokia dünya lideri iken yeni çıkan rakip ürünlerin onu piyasadaki liderlik tahtından edeceğini hiç düşünmedi. Aslında dokunmatik telefonları temelini nokia kullanmıştı diyebiliriz. Renkli telefonlara geçiş dokunmatik ekranlar. Nokia buarada rehavete kapıldı. Apple dokunmatik ekrana getirdiği fakrlı bakış açılı bir yeniliği küçümsedi ve akıllı uygulama ihtiyacını veya boyutunun 1 milyon uygulamaya ulaşabileceğine göz kestiremedi. Nokia bu konuda ilk zamanlarda hak verbeilirim belki ama, yıllar geçtikçe iphone 3 iphone 4 ve iphone den sonra neden Android platformuna uygun bir telefon çıkarmadan intehar etti akıllarda bu soru var. Adamlar inadına bile bile battılar. yada bir diğer teorim gerçekti ve geçmek istedilersede bir takım güçler tarafından geçirilmediler 🙂
İroniden ziya de akıllı ekran ve akıllı uygulamaların yeni yeni savaştığı bir zaman dilimin de Nokia smbian java işletim sistemi kullanıyordu ve kendi mini bir java uygulama store da mevcuttu Apple ve Google kendi eko sistemlerinde büyürken . Microsoft da windows 10 ile tüm cihazlarda uyumlu bir platform açıklamıştı. Microsoft da windows tabanlı kendi store’nu kuruyordu. Apple kendi içine kapalı olduğundan kimsenin IOS seçme şansı yoktu. Google da henüz emekleme aşamasındaydı. Dolayısı ile Nokia daha köklü olan microsoft’u seçerek daha doğrusu google dan daha büyüyeceğini daha populer olacağını düşünerek Lumia modelleri ile windows uyumlu telefonlar dan olan yollu bir tercih yaptı . Ama akıllar da soru şu? zaman geçtikçe, yıllar geçtikçe yani 3 yıl sonra store savaşların da Apple IOS ve Google Android bayağı popüler olmuşken, hadi Nokia ilk 3 yıl 5 yıl android google seçmedin de neden daha sonra android uyumlu bir telefon çıkarmadın 🙂 işte yine burada ikinci teoriye doğru bir destekleyici düşünce akıllar da kalmıyor değil .
Nokia geçmek istedi de geçirmediler mi ?
Aynı rehavete blackberyy de kapılmıştı o da bu uygulama savaşlarında kaybedenler kulubünde yer alacaktı. Bunu da hatırlatayım dedim 🙂 batar dediğim ikinci firma blackberry dir 🙁
İkinci Teori itaat etmemesi ve birileri engelledi ama neden ? ;
Biraz olay komplo teorisi gibi gelebilir sizelere şimdiden uyarayım. Evet ABD tüm telefon üreticilerine arka kapı diye tabir edilen bir dinleme kanalı olmadan telefon ürettirmiyordu bunuda Ericsson Mobile chip seti kullanımı ile yapıyordu. Yani baz istasyonuna Ericsson alt yapısı hakimdi ve bu baz istasyonuna bağlanan tüm telefonlarda sesli telefon görüşmesini uydu bağlantısını sağlayan chip ABD üretimiydi. Dünyadaki akıllı olmayan telefonların olduğu dönemden bahsediyorum. Nokia’da haberi olmadan yıllarca bu chipsetleri kullandı. Bu chip set’in bir mühendis tarafından reverse engineering (tersine mühendislik) yolu ile deşifre edilmesine kadar. Ericcsson chip setlerde kasti bırakılmış etelefon dinleme protokolü mevcuttu. Finlandiyalı arkadaşlar bu chip set’in bu durumunu öğrenince buna karşı bir direnç oluşturdular aslında etik bir hareket yaptılar ama söz konusu güç ABD di ve bu chip kullanmadığı için ABD de android eko sistemine Nokia ‘yı sokmadı ve göz göre göre batmasına sebep oldu. Bütün pazarı Samsung’a hediye etti diyebiliriz. Çünkü Nokia ‘nın kaybettiği dünya pazarının çoğuna bugün bile Samsung hakim olmuştur.
Bu iki teorinin ortak bir kanıtı sadece Nokia ‘nın batmış olmasıdır 🙂 her birini ayrı ayrı kanıtlayıp kanun yapmak gibi bir derdim olmadığını ayrıca belirteyim. Nokia yoluna java kendi smybian platformu ile devam ederken bir yandanda Lumia ile Microsoft mobile phone ile de iki ayrı yolldan gitmeye çalışırken Windows mobile phone’nun da tutmaması ile iki kere kaybetmiştir 🙂 Bu Nokia firmasının örneği ticari olarak bir firmanın yeniliğe ayak uyduramaması ve yanlış stratejik kararlar ile nasıl yok olduğuna örnek olan bir tez konusu olarak İşletme, Ekonomi ve İktisat derslerinde okutulması tavsiye ederim.
Kaybedenler kulubü: Mücrosoft , Mobile window phone, Balckberry Phone, iki kere Nokia Diyebilirim.
Kazananlar kulubü: Android eko sistem platformunu seçenler, Samsung,Sonyericcson, Sonymobile, LG , HTC, Asus, Huawai, Xiaomi Oppo, Miezu, One plus , vs vs. ve IOS eko sistemi ie Apple İphone.
Şimdi Nokia ‘nın pazar payını bu kazananlar kulupleri paylaşıyor.
Bakalım teknolojik seötör alanında iş yapan kaç firma daha önümüzde nasıl yükselecek başarılı olabilecek veya batacak bakacağız.
Üçüncü batar dediğim aslında çok sevdiğim bir medeniyetin markası SonyMobile dir. Şuanda Türkiye piyasasından satışların kötü olduğu için çıktığı bir marka . Dünya piyasasında hala can çekişiyor ve yeni modelleri çıksada sadece Sony fun clupçülerine satabilir hiç bir iddası yok diyebilirim. Sonymobile tek başarılı olduğu alan kamera lensinde tüm akıllı telefon üreticilerinin %70 ‘ne yakınına kamera tedariki sağlaması. Japonlar firma zararda etse diğer Sony markasının kazançlarından Sonymobile bir şeref abidesi gibi ayakta tutmaya çalıştığını bariz görüyoruz.
Bir sonraki fakrlı bakış açılı bir yazıda görüşmek üzere…
VN:F [1.9.22_1171]
please wait...
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Bir Efsane Nokia Neden Battı ?, 10.0 out of 10 based on 1 rating
Bilgisayar Mühendisi ve Ekonomist
1982 yılında İstanbul Fatih'te doğdum. Bilişim teknolojileri alanında AR-GE çalışmaları yapıyor, özel bir şirkette SAP SE ERP sistemleri üzerine proje yöneticisi olarak görev alıyorum.
Teknolojiye olan ilgim, uçak teknolojileri ve özellikle jet motorlarına yönelmiş durumda. Aynı zamanda SoloTürk hayranıyım ve iyi bir drone pilotuyum. Fenerbahçe Spor Kulübü üyesiyim ve teknoloji merakımı, özellikle bu alandaki deneyimlerimi paylaşmayı amaçlıyorum. Teknolojik ürünler ve yeniliklerle ilgili bilgileri paylaşarak, bu alandaki tutkumuzu geniş bir kitleye ulaştırmayı hedefliyorum.
Felsefi olarak bilginin doğru yönetilmesi gerektiğine inanıyor ve metafiziğe olan ilgimi de ilim ve bilimle harmanlıyorum. Elektrikle çalışan her şey hakkında düşünmeyi ve beyin fırtınası yapmayı sevenlerle bilgi paylaşımı yapmaktan keyif alıyorum.
Daha fazla bilgi için blog.karadere.com adresinden takip edebilirsiniz.
Çağrı Kodu: TA1HKB
Kod Adı: Burhan_07
Nickname: Swish_+
Oca 2 2019
Bir Efsane Nokia Neden Battı ?
Paylaş.
Merhabalar,
Uzun zamandır aklıma olup da zamansızlıktan yazamadığım bir yazıda Nokia bir efsane neden battı ? başlıklı değişik bir bakış açıları olan bu makaleyi kaleme almaktı, bügün’e nasipmiş.
Bundan yaklaşık 10, 11 yıl önceye kadar dünyada cep telefonu pazarına hakim bir markadan yani nokia dan bahsedeceğiz.
Nereden Nereye ?
Vikipedia ansiklopedisine göre şirketin geçmişi yakalış 150 küsür yıllık Finlandiyalı bir firma 🙂
Nokia Corporation[3] (Fince: Nokia Osakeyhtiö, Şablon:IPA-fi, İngilizce telaffuz: [UKˈnɒkiə], İngilizce telaffuz: [USˈnoʊkiə]), (NOKIA olarak stilize edilir) 1865’te kurulmuş Finlandiya merkezli çokuluslu bir bilgi teknolojileri, telekomünikasyon şirketidir. Nokia’nın merkezi, Helsinki büyük metropol bölgesinde Espoo, Uusimaa’da bulunmaktadır.[1] 2014’te Nokia, 120 ülkede 61.656 kişiyi istihdam etti, 150’den fazla ülkede iş yaptı ve yıllık gelirleri yaklaşık 12.73 milyar Euro olarak bildirildi.[2] Nokia, Helsinki Borsası ve New York Menkul Kıymetler Borsası’nda halka açık bir limited şirkettir.[4] Fortune Global 500’e göre 2013 yılında ölçülen gelirlere göre dünyanın 274üncü en büyük şirketidir ve Euro Stoxx 50 borsa endeksinin bir bileşenidir.[5][6]
Şirket, esas olarak bir kâğıt hamuru fabrikası olarak kurulan 151 yıllık geçmişi boyunca çeşitli endüstrilere girmişti ve şu anda büyük ölçekli telekomünikasyon altyapıları ve teknoloji geliştirme ve lisanslamalar üzerine odaklanmaktadır.[7] Nokia, GSM ve LTE standartlarının geliştirilmesine yardımcı olmakla birlikte taşınabilir telefon endüstrisine önemli bir katkı sağlamış ve bir süre için dünyanın en büyük cep telefonu satıcısı olmuştur. Nokia’nın hakimiyeti Symbian platformu aracılığıyla akıllı telefon endüstrisine de uzanmış, ancak sonunda rakiplerinin gölgesinde kalmıştır. Nokia, gelecekteki akıllı telefonlarında yalnızca Windows Phone işletim sistemini kullanmak için 2011’de Microsoft’la bir anlaşmaya varmıştı. Cep telefonu işi, sonuçta toplamda 7,17 milyar dolar bir değerle Microsoft tarafından satın alındı.[8][9] Nokia’nın eski İcra kurulu başkanı Stephen Elop ve diğer bazı yöneticiler 25 Nisan 2014’te tamamlanan anlaşmanın bir parçası olarak Microsoft’un yeni Microsoft Mobile örgütlenmesine dahil oldu.[10]
Cep telefonu satışlarından bu yana, Nokia, telekomünikasyon altyapısı işine ve HERE Haritalar bölümünün elden çıkarılması ve Alcatel-Lucent’in devralınmasıyla internet ağları üzerine daha fazla odaklanmaya 2016 yılında başlamıştır.[11][12] 8 Ocak 2017’de Çin pazarı için Nokia 6 isimli telefonu duyurdu. Telefona olan aşırı ilgi şirketin elini güçlendirdi ve şirket telefonu küresel olarak satışa sunacağını duyurdu. 26 Ocak 2017 ‘de MWC’de 3 farklı orta segment akıllı telefon (3,5,6) ve efsane olarak kabul edilen 3310’un yenilenmiş halini tanıttı.
Peki nokia avrupa ve dünyada en çok satan kullanımı olarak tüm insanlar arasında kullanıcı dostu yazılımı kabul görmüş bir marka iken son 11 yıldır esamesi neden okun muyor? 2010 yılında nokia batar dediğimi hatırlar gibiyim . bir çok kişi bize gülüyordu 🙂 birde diğer batar dediğim Blackberry ve Sonymobile olmuştur. En azından mobile sektörde biterler manasında demiştim. Her ne kadar mecazi bir söylemdi benimki…
İki tane teorim var bu batış hikayesinde net bir bilgi tabiiki yok. Ama ikiside kuvetli ihtimal olabilir.
Dünya lideri iken ve her yeni teknolojide tasarımda modellerde dünyaya yön verirken . Neden bir firma batar.
Birinci Teori iş körlüğü, inadından ve ileriyi göremediğinden ;
Nokia dünya lideri iken yeni çıkan rakip ürünlerin onu piyasadaki liderlik tahtından edeceğini hiç düşünmedi. Aslında dokunmatik telefonları temelini nokia kullanmıştı diyebiliriz. Renkli telefonlara geçiş dokunmatik ekranlar. Nokia buarada rehavete kapıldı. Apple dokunmatik ekrana getirdiği fakrlı bakış açılı bir yeniliği küçümsedi ve akıllı uygulama ihtiyacını veya boyutunun 1 milyon uygulamaya ulaşabileceğine göz kestiremedi. Nokia bu konuda ilk zamanlarda hak verbeilirim belki ama, yıllar geçtikçe iphone 3 iphone 4 ve iphone den sonra neden Android platformuna uygun bir telefon çıkarmadan intehar etti akıllarda bu soru var. Adamlar inadına bile bile battılar. yada bir diğer teorim gerçekti ve geçmek istedilersede bir takım güçler tarafından geçirilmediler 🙂
İroniden ziya de akıllı ekran ve akıllı uygulamaların yeni yeni savaştığı bir zaman dilimin de Nokia smbian java işletim sistemi kullanıyordu ve kendi mini bir java uygulama store da mevcuttu Apple ve Google kendi eko sistemlerinde büyürken . Microsoft da windows 10 ile tüm cihazlarda uyumlu bir platform açıklamıştı. Microsoft da windows tabanlı kendi store’nu kuruyordu. Apple kendi içine kapalı olduğundan kimsenin IOS seçme şansı yoktu. Google da henüz emekleme aşamasındaydı. Dolayısı ile Nokia daha köklü olan microsoft’u seçerek daha doğrusu google dan daha büyüyeceğini daha populer olacağını düşünerek Lumia modelleri ile windows uyumlu telefonlar dan olan yollu bir tercih yaptı . Ama akıllar da soru şu? zaman geçtikçe, yıllar geçtikçe yani 3 yıl sonra store savaşların da Apple IOS ve Google Android bayağı popüler olmuşken, hadi Nokia ilk 3 yıl 5 yıl android google seçmedin de neden daha sonra android uyumlu bir telefon çıkarmadın 🙂 işte yine burada ikinci teoriye doğru bir destekleyici düşünce akıllar da kalmıyor değil .
Nokia geçmek istedi de geçirmediler mi ?
Aynı rehavete blackberyy de kapılmıştı o da bu uygulama savaşlarında kaybedenler kulubünde yer alacaktı. Bunu da hatırlatayım dedim 🙂 batar dediğim ikinci firma blackberry dir 🙁
İkinci Teori itaat etmemesi ve birileri engelledi ama neden ? ;
Biraz olay komplo teorisi gibi gelebilir sizelere şimdiden uyarayım. Evet ABD tüm telefon üreticilerine arka kapı diye tabir edilen bir dinleme kanalı olmadan telefon ürettirmiyordu bunuda Ericsson Mobile chip seti kullanımı ile yapıyordu. Yani baz istasyonuna Ericsson alt yapısı hakimdi ve bu baz istasyonuna bağlanan tüm telefonlarda sesli telefon görüşmesini uydu bağlantısını sağlayan chip ABD üretimiydi. Dünyadaki akıllı olmayan telefonların olduğu dönemden bahsediyorum. Nokia’da haberi olmadan yıllarca bu chipsetleri kullandı. Bu chip set’in bir mühendis tarafından reverse engineering (tersine mühendislik) yolu ile deşifre edilmesine kadar. Ericcsson chip setlerde kasti bırakılmış etelefon dinleme protokolü mevcuttu. Finlandiyalı arkadaşlar bu chip set’in bu durumunu öğrenince buna karşı bir direnç oluşturdular aslında etik bir hareket yaptılar ama söz konusu güç ABD di ve bu chip kullanmadığı için ABD de android eko sistemine Nokia ‘yı sokmadı ve göz göre göre batmasına sebep oldu. Bütün pazarı Samsung’a hediye etti diyebiliriz. Çünkü Nokia ‘nın kaybettiği dünya pazarının çoğuna bugün bile Samsung hakim olmuştur.
Bu iki teorinin ortak bir kanıtı sadece Nokia ‘nın batmış olmasıdır 🙂 her birini ayrı ayrı kanıtlayıp kanun yapmak gibi bir derdim olmadığını ayrıca belirteyim. Nokia yoluna java kendi smybian platformu ile devam ederken bir yandanda Lumia ile Microsoft mobile phone ile de iki ayrı yolldan gitmeye çalışırken Windows mobile phone’nun da tutmaması ile iki kere kaybetmiştir 🙂 Bu Nokia firmasının örneği ticari olarak bir firmanın yeniliğe ayak uyduramaması ve yanlış stratejik kararlar ile nasıl yok olduğuna örnek olan bir tez konusu olarak İşletme, Ekonomi ve İktisat derslerinde okutulması tavsiye ederim.
Kaybedenler kulubü: Mücrosoft , Mobile window phone, Balckberry Phone, iki kere Nokia Diyebilirim.
Kazananlar kulubü: Android eko sistem platformunu seçenler, Samsung,Sonyericcson, Sonymobile, LG , HTC, Asus, Huawai, Xiaomi Oppo, Miezu, One plus , vs vs. ve IOS eko sistemi ie Apple İphone.
Şimdi Nokia ‘nın pazar payını bu kazananlar kulupleri paylaşıyor.
Bakalım teknolojik seötör alanında iş yapan kaç firma daha önümüzde nasıl yükselecek başarılı olabilecek veya batacak bakacağız.
Üçüncü batar dediğim aslında çok sevdiğim bir medeniyetin markası SonyMobile dir. Şuanda Türkiye piyasasından satışların kötü olduğu için çıktığı bir marka . Dünya piyasasında hala can çekişiyor ve yeni modelleri çıksada sadece Sony fun clupçülerine satabilir hiç bir iddası yok diyebilirim. Sonymobile tek başarılı olduğu alan kamera lensinde tüm akıllı telefon üreticilerinin %70 ‘ne yakınına kamera tedariki sağlaması. Japonlar firma zararda etse diğer Sony markasının kazançlarından Sonymobile bir şeref abidesi gibi ayakta tutmaya çalıştığını bariz görüyoruz.
Bir sonraki fakrlı bakış açılı bir yazıda görüşmek üzere…
By Burhan KARADERE • Genel • 0 • Tags: android, cep, devi, java, Mobile, neden, telefon