Y Kuşağı Nedir? (1980-2000)

Kuşak Nedir?

Dünya üzerinde yüzyıllardır yaşam süren insanoğlunun, sosyoekonomik, kültürel ve teknolojik konjonktürel farklılıkların değişim etkisinde hayatını olgunlaştırırken, benzer özellikleri yaşantılarına yansıtmış oldukları paydaşların tutum, davranış ve düşüncelerinin bir önceki veya sonraki nesiller ile farklılıklar gösterdiği geçiş dönemlerinde kalan zaman dilimleridir.

Y Kuşağı (1980-2000)

Bu kuşakta da diğer tüm kuşaklarda da olduğu gibi genel olarak belirgin bir özellikten bahsetmek şüphesiz ki çok doğru olmasa da genel belirgin özellikler anlamında bahsetmek gerekir ise;

Y kuşağı genellik ile kendi kuşağındaki kişiler ile en iyi şekilde iletişim kurabilir (bütün kuşaklarda olduğu gibi) ve çalışma yaşamında genel anlamda uyumludur. Bir önceki kuşaklar ile çok ciddi ayrışmalar keskin çizgileri olduğu konular fazla yoktur. Bilgisayar teknolojisinin dünyaya yaygınlaşmasını gören bir kuşak olması sebebi ile (1994 den sonra PC (Personal Computer) tüm dünyada yaygınlaşması teknolojiye merak ve becerisi çok yatkındır. Bir önceki nesil olan X kuşağı teknoloji çağında doğmadığından ve teknoloji ile ileriki yaşlarda tanıştığından, Y kuşağını bu konuda çok eleştirir. İnsan psikolojisinin analizlerine inecek olursak, çocukluk dönemlerinin farklı etkenlerden olması sebebi ile kendilerini bu yetkinliklerinde eksik (noksan, ezik)  hissetmelerinin bu durumda etkisi yüksektir. Bu kuşak bir çok konuda işini teknoloji ile halletmeye meyillidir. Bu anlamda biraz tembel bir kuşaktır da diyebiliriz. Tüm ihtiyaçlarını birkaç tıklama ile halletmek ister, pratik çözümler ile bir hayat sürme felsefesine sahip insanlar çoğunluktadır.

Ekonomik anlamda ise ne çok tutumlu nede aşırı savurgan bir anlayışa sahiptir. İhtiyacı ve felsefesine uygun gördüğü her harcamadan kaçınmaz. Sürekli bir analitik muhakeme dürtüsü ile karar verir. Fiyat/performans sonuç odaklı karar verme analitik yetisi gelişmiştir. Dolayısı ile iş hayatında da çok yüksek bir maaş beklentisi olmasa da vasat bir ücret de kanaat etmeyen nesildir de diyebiliriz. Bu bağlamda çalışma hayatında bulunduğu organizasyon veya ortamdaki, kendisini mutsuz eden her türlü, konu bağımsız şikayetini açık ve net bir şekilde dile getirebilir. İnandığı değerlerin dışında cereyan eden bir durumda; adaletsiz veya haksızlıklarda kalması durumu gibi, kendini çok rahat savunabilir sonuna kadar mücadele eder. Özgürlük kelimesi tam bu kuşak için adanmıştır diyebiliriz. Otoriter yapılara karşı emir almaktan hoşlanmazlar. Bilgisi olmadığı bir durumda internet teknolojisini kullanarak bilgiye kolayca erişerek eksiklerini hızlı bir şekilde tamamlayabilir. Dolandırıcılara karşı (fraud) daha farkında ve bilinçli bir tavır sergiler. Bir önceki nesillere göre bilimsel ve akıl mantığa uygun olmayan batıl hurafe hikayelere inanma eğilimi azdır. Bir önceki nesiller bu gibi konularda inanmaya çok meyillidir. Cahillik ve cehaletin azaldığı bir kuşaktır şüphesiz ki daha eğitimli olmaları ve bilgiye erişimlerinin daha imkanlı olmalarının yine bir avantajını kullanmaktadırlar. Bu kuşak sorgulayan özellikleri ile de öne çıkmaktadır.

Aslında tüm kuşakların bir önceki kuşak ile geçiş dönemleri vardır. Örnek vermek gerekir ise; Y kuşağının çocukluk yani eğitim yıllarında teknolojik imkanları elde etmek sosyoekonomik alım gücünün erişim ile doğru orantılı olarak kısıtlıydı. Eğitim döneminde internetin henüz yaygınlaşmaması ile bilgiye erişimin zor olduğu günlerin de görmüş kuşaktır. Bir konu araştırması için ya kütüphaneye gitmesi gerekiyordu ya da ekonomik gücü olan ailelerde olmalarından ansiklopedi imkanlarını kullanarak bilgiye ulaşabilirlerdi. Çocukluk yıllarında sokak oyunları anlamında kendilerine has dönemin moda oyunlarını oynamış kuşaktır. Başka bir deyiş ile imkan ve imkansızlıkları da görmüş bir kuşaktır da diyebiliriz.

Y kuşağı diğer kuşaklara göre daha dünyalı, sosyal çevre ile daha etkileşim halinde, bilgi alış verişi yapabilen bir kuşaktır. Kendinden büyük olan bir önceki kuşak ile çok rahat iletişime geçerek onların faydalarından istifade edebilirler.

Siyasi olayların geleceğini etkileyeceğinden ilgi alanlarına girmektedir. Ülkesinin ekonomik durumunun gündem konuları ile ilgilenmektedir. Hatta dünya ekonomisi ve siyasi gündemini de takip etmektedir. Geleceğe karşı daha temkinli ve mesafeli bir bakış açısı vardır da diyebiliriz. Mesela bu ilgi alanları bir sonraki nesil olan, Z kuşağının çok da ilgilenmediği hatta çoğunluğunun bilgi sahibi olmadığı, gündemine bile almadığı konulardır.

Özet olarak Y kuşağı iş hayatına; adalet, anlamlı mantıklı işler, araştırmacı sürekli değişken işlerde çalışma istekleri, bulunduğu takım organizasyon ortamlarında neşeli esprili (eğlenceli) rahat davranışlar sergileyen, dengeli bir hayat arzusu beklentileri arzulamaktadır.

https://burhan.karadere.com

İSÜ – Yüksek Lisans aklımda kalan notlarım 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)