Apple Iphone 7 modelini tanıttı.Android ‘i Taklite Devam.

Merhabalar,  Dünyanın 1 yıldır merakla beklediği telefonu, Apple Iphone 7 tanıtıldı. Almak için ilk satışta çadırlarda satış mağazalarında günler öncesinden yatışlar başlayacak  Apple Iphone 7 modelini tanıttı. Android ‘i Taklit’ e Devam ediyor başlık bir yazım ile yenilikleri diğer modeller ile karşılaştırarak sizlere yazmaya çalışacağım.

Iphone 7 nin donanımsal başlıca özellikleri aşağıdaki gibidir. 

  • 4.7 inç 1334 x 750 piksel çözünürlük’lü ekran, 1400:1 kontrast oranı, 3D Touch
  • *Dört çekirdekli 64 bit A10 Fusion işlemci
  • *2 GB RAM, 32 GB/ 128 GB/ 256 GB depolama seçenekleri
  • *İos 10 işletim sistemi ile en son sürüm yazılıma sahip olacak
  • *12 megapiksel arka kamera, f/1.8 lens, OIS, dört LED’li True Tone Flash, 4K 30 fps video kaydı
  • * 7 megapiksel ön kamera, Full HD video kaydı, f/2.2 lens
  • *Basınca duyarlı home butonu
  • *IP67 sertifikası ile su geçirmezlik özelliği yeni gelen bir özellik
  • * 138.3 x 67.1 x 7.1 mm kasa ebatları ve 138 gram ağırlık

Apple Iphone 7 modelini tanıttı. Apple Iphone 7 ve Iphone 7 Plus modellerini tanıttı bunun yanında aksesuar olarak Apple Watch 2 serisi ve yeni bir bluetooh kulaklık modellerini duyurdu. Bu modelin adı AIRPODS  http://www.apple.com/tr/airpods/

Bir diğer resimde de görülen ürün ise Apple akıllı saatinin yeni süürmü Apple Watch 2 duyurdu  saati sizlere fazla anlatmayacağım . Merak edenler

http://www.apple.com/tr/watch/ adresinden bilgi edinebilir.

Telefon modelinde ise ciddi bir yenilik maalesef yok sadece incelme ve bir çak dokunuş var diyebilirim.

Sürekli andorid dünyasından alıntılar yapmaya başlayan Apple geride kaldığı özellikleri mecburen ekliyor son 5 yıldır kendine münhasır yazılımsal hariç donanımsal olarak hiçbir özellik çıkaramadı diyebilirim. (3D Touch hariç) Aynısının daha ram’ lisi (bellek-memory) daha hafızası artmış daha kamerası artırılmışını döndürüp, döndürüp satıyor ama marketing işlerinde başarılı olduğu kesin. Eski özellikleri sunmayı iyi bilip rakiplere göre ciddi karlılıkla bunu başardığını, Apple dan daha iyi yapan bir firma yok, bunu da kabul etmek gerekli . (eski teknolojiler daha az maliyetli daha pahalı satmak) Android dünyasında 4gb ram 6gb ramli telefonlar çıkmışken (Asus zenfone 3 delux gibi öncü modeller)

Android amiral gemisi diye tabir edilen en pahalı ve donanımlı üst seviye telefon modellerinde (Iphone rakip androidleri) artık 2 yıldır 3GB ram standarda bağlamış iken en son çıkan telefon modeli Apple Iphone 7 nin ram 2Gb‘ a kavuştu 🙁 bu bir trajik komik teknolojik gelişmedir, bu eleştirime kızan arkadaşlar (applecılar) hep şunu söyler Iphone ne ram lazım ise apple onu koyuyor. Yazılım donanım uyumlu yani gerek yok 2 GB yetiyor ki 🙂 sonra yeni bir yazılım çıkınca (yeni bir IOS sürmü) neden Iphone ‘nun yazılımının can çekiştiğini bir çok kullanıcı gördü yani ilk çıkan iphone 2 de fazla yazılımsal özellik yokken bunu söylemeleri özellik eklendikçe yalan olduğunu (özellik eklemeyi başlatan android dünyasıdır rakip olmasına karşı iphone ‘u geçen özelliklere cevapsız kalmamak hatta kopyalayarak eklediği yeni IOS sürümleri eski modellerde çalışmamakta sürünmektedir) zaman ilerledikçe yeni IOS sürümleri ile gördük 🙂  şuanda IOS 10 çıkınca Iphone 4 ‘ün, tabiri caizse yazılımsal destek konusunda fişini çeken Apple IOS ‘nun Iphone 5 den aşağısına gelmeyeceğini duyurdu yani apple telefona ömür boyu yazılımsal destek veriyor efsanesi de tescillendi 🙂 Beni bilenler bilir efsanelere ve hayal ürünü hiçbir şeye inanmam.

Bu kadar eskiye dönük teknolojik bilgiden sonra peki neler yeni Iphone 7 de asıl konumuza dönüyorum.

Iphone 7 ye su geçirmezlik ve toz geçirmezlik özelliği eklendi ve IP67 sertifikasına sahip oldu. Telefon dünyasında su geçirmezlik kavramını akıllı telefonlarda ve akılsız telefonlarda ilk temelini sony atmıştır ve öncülüğünü soy yapmıştır ama , iki eleştirim, biri Aplle Android dünyasını takip etmeyi bırak artık , (widger ekleme, bildirimler penceresi, tema özellikleri , gibi bir sürü çalıntılara su geçirmezlikte geldi) . İki de Sony öncülük yaptığı tüm işlerde geri kaldı, kamera öncüsü su geçirmezlik öncüsü ama daha iyi kameraları rakipler android dünyasında hammadde olan lensi sony’den düşük versiyonları almalarına rağmen daha iyi çalıştırıyorlar. Samsung S7 ve note 7 de ile yaptığı su geçirmezlikte de Sony geçmiştir. Şimdi Apple bende varım dedi . Su geçirmezlik ile ilgili water prof olarak sony ilk Xperia Z serisinde ve sonraki serilerinde kapak açıkken kullanıcı hatasından kaynaklı hataları da karşıladı ve çok telefon değişimi oldu zarar arttı buna bir uyanıklık yaparak son modellerinde suya dayanıklı diyorlar ve garanti kapsamında su işini tutmuyorlar Apple cepheside bunu sony nin tecrübelerinden faydalanarak şu ile ilgili oluşan hasarı garanti kapsamında tutarak Iphone 7 de uygulayacak.

Bir diğer Apple taklit Iphone 7 Type -C ile yeni şarj dünyasına geçen Android telefonlarda Motorola en ince telefonu yaptı nasıl yaptı en büyük sorun olan 3.55 mm lik standart kulaklık girişini kaldırarak yaptı. Apple hemen taklit etmiş evet ikinci yeni özellik Iphone 7 de standart kulaklık girişi iptal veri akışı Lightning portu (şarj yuvası) na ses girişini ekleyen bir dönüştürücü yada buna uyumlu kablolu kulaklık ile sağlayacak kulaklık iptal olduğundan da aksesuar olarak zaruri bluetooth kulaklık yapmış ve tanışmış bugüne kadar bluetooth kulaklığının tanıtılmama ve bugün tanıtılma sebebi de budur.

Diğer bir yenilik Iphone Plus modelinde olan çift kamera opsiyonu geniş açılı ve düz çekim açılı iki farklı opsiyonel kamera eklenmesi.

Apple 32 GB altında modeli artık çımayacak bu ise bir sürü para verilen telefon için iyi birşey zaten SD card desteği hiç olmadı buda iyi bir gelişme ucuz telefon alternatifleri için android dünyasında hala 8GB modeller var bence android dünyasında 32 varsayılan hafıza kabul etmeli ama hafıza ile işi olmayanlara pahalı geliyor diye bunu yapamıyorlar biliyorum ama Apple bu davranışını olumlu buluyoruz hatta 64 GB olmalıydı diyebiliriz.

Serinin adının 2,3,4 ve 7 diye gitmesi de olumlu bir tutarlılık. Sony bu konuda eleştirmiştim Z5 den X de saçma sapan bir geçişler yapmaması Apple ve Samsunda da aynı tutarlık başarılı olumlu bir kararlılık umarım ileridede devam eder bu isimlendirme standartı.

En belirgin yenilik ise home tuşu yani ana ekran duşundaki 3d touch özelliğinin ekran dan sonra bu tuşada eklenmesi. Bu ciddi bir iyileştirme andoriddeki 4 ve 3 tuşa inene geri dön olayı apple da yoktu tek tuşa az bas ve sert bas ile iki farklı eylem tetiklenecebilecek yani sert basarak iler igeri gibi olaylar atanacaktır diye düşünüyorum. IOS 10 bu özellikler ön planda olacağa benziyor. Bu apple için iyi bir gelişme ama android de zaten farmıydı vardı birden fazla eylem 🙁 Farklı teknolojik uydurmalar ile taklide sanki çaktırmadan yeniymiş gibi aldatma sanatı ile devam.  Androidde elli türlü hareket var aynı işi yapmak için tam Türk mileltine uyan ama apple daha sade ve daha dumy (teknolojisen anlamayan sadece basit kullanıcılar) diye tabir edilen geri zekalı biraz ağır olabilir yada embesil (teknoloji konusunda kabiliyetsiz) denilen teknolojik açıdan söylüyorum meraklı olmayan manasında bilgisi olmayan kitleye hitap etme herkes bilmek zorundamı değil buda apple hep sade kullanıcı dostu yapmıştı ama dünyadaki gelişmeler IOS da zaruri karmaşıklaştırıyor. bir Iphone 3 ile Iphone 7 yazılımına bakmak gerekli fark ciddi boyutta. İki ses çıkışına sahip olarak yeni bir eklemese ses ile ilgili olmuş zaten eksiklikti. diğer telefonların çoğunda oaln bir özellik bu tür gelişmeleri boyayrak yeniymiş gibi pazarlıyorlar bunlara özellik bile diyemiyorum maalesef daha iyi flash led daha iyi kamera daha iyi ekran .

En komik sloganda tanıtımda Iphone 7 daha siyah demişler çok komik olmuş dün neden daha griydi bugün daha siyah dünde yapamazmıydın’ı soruyoruz ?  http://www.apple.com/tr/iphone-7/  inceleyin ne demek istediğimi anlarsınız . Tanıtım videolarında sürekli bir kelime oyunu var ilk çift ses sistemine sahip iphone diyor yani sanki ilk telefonmuş algısı oluşturmaya çalışıyor  İlke çift kameralı iphone. ilk suya dayanıklı iphone evet iphone serisinde kendinde ilk ama rakipler yıllardır yapıyor 🙁  Müthiş bir pazarlama stratejisi yalanım varsa iki gözüm kör olsun gibi bir şey…..

Rakiplerde olan hala apple Iphone 7 de olmayan özellikler

Simsiyah olan bu iphone 7 nin çizilebileceği hakkında apple müşterileri uyarıyor. buda kötü olmuş çizilme yenini yap kardeşim.  Tasarım aynı iphone 6 nın devamı yenilik yok. Artı kameradan ciddi bir çıkıntı var masaya kameralı tarafı koyunca düz durmayacak hafif potluk yapacak. Apple yakışmayan estetik ve simetrik bozukluğu olmuş.

Apple VR virtual Reality hakkında hiç bir gelişim yapmadı ciddi eksiklik.

Sanal Gerçeklik nedir ? VR nedir Virtual Reality

Pil ömrü şaibeli donanım bilgilerini net açıklamıyor, aklınca kata külle yapıyor. Kablosuz temassız şarj desteği hala yok kaç yıl oldu çıkarlı. lightning vportu ile uyumlu kulaklıkları açıklamadı sadece apple kulaklıkları çalışır ise eski kulaklıklar çöp, ciddi pahalı kulaklık alanlara çok etkisi yapabilir. 3.5 mm klasik kulaklık dönüştürücü içinden çıkmıyor bunu da ek ücretle satacak muhtemelen ve biraz önce dediğim gibi hangi kulaklıkları destekleyecek net değil. Bir diğer eksiklik ise lightning şarj, kulaklık aynı griş olduğundan arabada evde şarj ederken aynı anda kulaklıktan müzik dinleme opsiyonuda kayboldu bunu çözecek çift çıkışlı bir kablo olacakmı ? olacaksa çok kullanışlı olmaz komik bir görüntü. Kutudan bir tane lightning  apple kulaklığı ve  3.5 mm dönüştürücü çıkıyor  kutudan çıkan bu tür ekstralar pek alışıldık olmayan hareketler. bu radikal değişimin tepkisini almamak için bedava vermişler normalde parayla satarlar.

Yenilik olarak özet ile Su geçirmezlik bence ciddi bir yenilik Apple kendi içinde söylüyorum, apple ‘cılar havuzda resim ve video çekebilecek.  daha inceyi kabul ederim kulaklık iptal ve daha ince kamera çıkıntıları var eski modele göre yani Iphone 6 ya göre daha güçlü donanım ama dünyadaki diğer rakiplerine göre bayağı geride donanıma sahip, ana ekran tuşu daha fonksiyonel ve IOS 10 ile gelen yeni yazılımsal özellikler mevcut olacak yazılımsa özellikler Iphone 6 yada gelecek bunu yenilik ve Iphone 7 geçmek için sebep gösteremeyiz.

Evet Iphone 6 nız var ise Iphone 7 geçebilmeniz için sebep nedir ?

Ben çok fazla sebep bulamadım hatta geçtiğinizde kulaklık kullanamamak gibi eksiklikte görüyorum karar siz değerli alıcıların. Çünkü tercihler kişiye göre değişir bende Iphone 6 olsaydı ben Iphone 7 sadece para sorun olmasa su geçirmezlik olayı için geçerdim diyebilirim. Birde hava atmak için kendini kandırıp sebep üretenler olacaktır. bu konuya hiç değinmiyorum . Telefon değiştireceklere önerim , Iphone 4 veya Iphone 5 den Iphone 7 geçilir ama Iphone 6 dan Iphone 7 geçmek mantıksız ve masraflı  diyorum .

Özet ile yeni gelen özellikler :

IP67 su geçirmezlik değil yani dayanıklılık özelliği.

Kulaklık girişi iptal ya bluetooth kulaklık yada şarj kablolu dönüştürücü yada şarj kabloludan çalışan kablolu kulaklık.

Çift kamera ile geniş ekran opsiyonu, (sadece Plus verisyonunda)

Basınca duyarlı yani 3d touch destekli orta home tuşu

Iphone artık daha siyah 🙂  renklere sahipgöz boyamaya çalışıyor.

Çift hoparlör ile artık stereo

Eski modellere göre daha hızlı işlemci daha fazla hafıza 32 gb varsayılan hafıza modeli

IOS 10 ile beraber gelen kullanıcı dostu yeni özellikler gelecek henüz duyurulmadı.

 

Daha ince bir Iphone 7 bizimle beraber incelik konusunda Apple bütün ürünlerinde başarılıdır. Notebook dünyasından bilinir. fakat Apple kamerasının çıkıntı yapması apple yakışmadı son iki modeldir lenslerin incelemesinden kasanın incelmesi kulaklık çıkışı iptal olan Iphone 7 yi dahada kasa olarak incelten Apple kamera çıkıntısına çözüm bulamamış. Tasarımsal açıdan apple geçmişine eksi puan veriyorum . sıfır yüzey olmalıydı herşey. Apple 3d Touch Android dünyasında da Multi touch diye geçen teknolojiyi ilk uygulayan Apple aslında Iphone dünyasına tek kattığı yenilik son yıllarda bundan ötesi olamadı diğerleri yazımın başında da dediğim gibi kısır döngüde döndürülüp döndürülüp  Iphone alıcılarına satılmakta bir çok Iphone kullanıcısı da bu durumdan sıkılmış ve kazıklanma duygusu piskolojisi içinde çünkü Iphone çok pahalı ve yazılımsal yavaşlamadan 2 yıla bir yeni bir telefon satma ya zorlandıklarının bilincindeler. İşte bu yüzden kahrolsun diktatörlük kahrolsun dayatma, yaşasın özgürlük yaşasın android dünyası demedim mi 🙂  Para harcama ve egosu yüksek havalı insanları bu meclisin dışında tutarak, onlar için sorun yok diyorum. Paradan bahsetmişken Ürün ülkemizde 3800 -4000 TL ile fiyat aralığında giriş yapması bekleniyor.

Kutu açılışları ve incelemeler.

Bir başka yeni teknoloji yazımda felsefik bakış açılarında görüşmek üzere…

Iphone 7 yapılan bazı testler ve uygulamalar.

Kaynak : http://www.apple.com/tr/

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Apple Iphone 7 modelini tanıttı.Android 'i Taklite Devam., 10.0 out of 10 based on 1 rating