Son zamanlarda adını sıkça duyduğunuz sanal gerçeklik nedir? VR diye ingilizce virtualrealtiy nin kısaltması olarak ta teknoloji terminolojisine geçmiş durumda.Sanal gerçeklik adından da anlaşılacağı gibi aslında gerçek olmayan ama varmış gibi olan bizi aldatan bir teknoloji zaten bilgisayar dünyasına genel olarak sanal dünya deniliyor 🙂
VR gelişiminden önce alsında teknolojideki son 5 yıldaki geçmişe gitmemizde konuyu daha iyi anlamak için fayda olduğunu düşünüyorum. Bundan 10 yıl önceki bilgisayarların işlemci (veri içerik işleme, görsel olsun matematiksel olsun ) yani donanım güçleri çok kısıtlıydı. Gelişen nano mimari teknolojisi bilgisayar dünyasında ciddi gelişmelere ve donanımın güçlenmesine hızlı bir ivme kazandırdı bugün 32 gb ramli 16 gb ekran kartı ram sahip milyar TL ile alabileceğimiz gelişmiş bilgisayarlar mevcut, akabinde nano teknolojisi küçülmeyi geliştirdiği için mobil dünya dediğimiz telefonlar da birer bilgisayara dönüşmüş durumda yani son 5 yılda hayatımıza akıllı telefonların ve tabletlerin bilgisayarların yerini alması yada tam olarak alamasa da online (aktif) internetten sosyal mediayadan bir şey yapmamız nefes almak ile bütünleşti yaşamımızda. Evet tüm dünya buna çok hızlı adapte oldu .
Bunun arkasından görsel anlamda ekran teknolojileri Plazma ve LCD gibi yüksek nano teknolojisinin son ürünü LED Tv ler ile HD ( Hight Defination) yüksek çözünürlük 1080P kavramı ve arkasından 2K (2x1080P) ve 4K derken şuanda 8K lar gelmek üzere. Yüksel çözünürlüğün HR kavramının ilk teknolojisi 3D kavramı ve 3D gözlükler işte ilk sanal gerçekliğin temeli 3D teknolojisidir.
Peki nedir ? Bu 3D teknolojisi ?
sanal olması yine kandırma, aldatmadır peki kim neyi niçin aldatıyor ?
Bir sinema filmindeki çekim sahnelerinde bir matematik ve fizik bilimi kullanılarak perspektif (bakış açısı) tekniği kullanılarak beynimizi gözümüzle gördüğümü den farklı açıdan bakıyormuş gibi gösterip algımızı aldatıyorlar. yani bir filmdeki patlama yada bir ok fırlama sahnesi size geliyormuş gibi bir alğı ile anı yaşama sanki filmin içindeymişsiniz gibi refleks aldatması ile size hissettiriyorlar. Gözlük ise göze gelen görüntüyü aldatan son filtre diyebiliriz gözlük çıkınca aslında görüntü biraz bulanık gibidir çünkü derinlik ve aldatma için demin bahsettiğim teknik ile görüntü derinleştiriliyor gözlük ise size 3 bir boyutmuş gibi görüntüyü naklediyor.
Peki beynimizi ve gözümüzdeki algıyı kandırmak ne kadar doğru zararları var mı ?
Beynimiz normalde gözün gördüğüne inanarak gelen ışıklara görmemizi normal sistemde yorumlar ve bunun çıktısında bizde bulunan iki türlü refleks çıktısını yaparız. İki türlü refleksten kastım bir insan fıtratında olan genden gelen kalıtsal refleks diğeride doğduğumuz günden itibaren deneme yanılma ile kazandığımız tecrübelerimizin beynimize kaydettiğimiz refleks türleri birer örnek ile kalıtsal refleks örnek insan vücuduna fiziksel ve kimyasal zarar verecek ısı sıcaklığının zararını doğduğumuz an itibari ile bilmemiz yeni bir bebek ateşe karşı elini çekme eylemi beyinde kayıtlı olan bir koruma kalıtsal reflekstir. Ama dünyadaki hangi madde veya neleri bize zarar vereceğini bilmiyoruz yani ateşin yakıp yakmadığını bilmeyen çocuğa evebeynlerinin (anne -baba) deneme yanılma ile bunun zararlı olduğunu öğretmesi beyin hafızasına yazılan tecrübe ile kazanılan yani sonradan kazanılan refleks birer örnektir. Şimdi yaşadığımız döngü ile tüm bu fiziksel somut yada soyut kavramlardaki birikimlerimiz bir veritabanı ile beynimiz de iken bir teknoloji sizin bu refleksleriniz 3D sinemadaki 2 saatlik bir filmde terse döndürecek bunu çok izlememiz sanal 3d ile eski öğrendiğimiz refleksler içe çatışmaya girecek ve aşırı 3d sanal tecrübeler gerçek hayatın tecrübelerinin yerini alacak düzeye gelir ise ? Gerçek hayatımızda ciddi sıkıntılar yaşamayacak mıyız? Hemen aklıma gelen ilk soru beyin sanal ile gerçeği ayıramaz ise ? İşte felaket zaten tam burada 3d filmlerde neden günde 2 ile 3 saatten fazla 3d izlemeyin yazıyor sorusununda cevabını verdim aslında.
3D filminde size gerçeklik hissini veren yetişkin seks film sektöründe yoğun kulanım alanlarından biri olacak. şöyleki ;
seks film dünyasında ciddi gelişmeler ve bunu pazarlamada kullanmaya çalışacaklar. Bir en çok oyun ve seks film sektöründe ciddi ilerlemeler gelecek kanaatindeyim ? Angelina jolie ile seks yapmak isteyen erkekler ile Ricky Martin aşık kızların hayalleri sanal gerçeklik ile kendilerini tatmin edebilecekler. 🙁 🙂
Ciddi bir beyin göçü ve psikolojik ve biyolojik kalıtsal hastalıkları tetikleyecek ve insan oğlu kendine yeni dertler açacak . İnsanın fıtratını bozması kadar saçma bir şey yok sanal gerçeklik bir nevi sahtekarlık .Üç kağıtçılık neden bize fayda sağlasın bu teknoloji ?
Şimdi bu kadar geçmişteki gelişimlerden haber vermişken VR yanı sanal gerçeklik gözlüklerinin olayı da 3D kinin 360 dereceli sizin hareketlerinize duyarlı gelen komutları gözlükten size yansıtması.
İlk sanal gerçeklilik aslında game-oyun konsollarında başlamıştı Microsoft un oyun konsolu Microsoft Xbox taki oyun kolu yerine elinizde gayroskop özelliği olan bir sensörle elinizdeki kumanda gibi bir aparat (ek cihaz) ile sanki tenis oynuyormuş gibi oynamanız yada bir bowling oyununda elinizi havadan atarak topu yönetmeniz. işte buna ek olarak oyun konsolları içinde oyun VR gözlükleri geliştirildi. oyun konsollarından Sonyplay Stattion VR ve XboxVR , yada Bilgisayarda kullanılan kablo bağlantılı HTC nin çıkardığı steam oyunları ile uyumlu Vave . şimdi birde telefonların takıldığı VR lar var bunları ayırmak gerekirse temelde iki türlü VR gözlük mimarisi var. Kablolu destekli olanları ve kablosuz modelleri de var. kablosuzları da telefonsuz oyun modellerinde içinde pilde var şarj etmeniz gerek. kablo ise ayrı bir dert kuyruk gibi kafanızdan aşağıya sallanmakta ve takılıp düşebilirsiniz. Kullanım alanının engelsiz ve geniş olması da kullanım için önemli gözetmektedir. Sadece VR size gösterdiğini görüyor dış dünyadan kopuksunuz etrafınızdaki fiziksel tehlikelere karşıda habersiz olmanız sizi savunmasız yapıyor.
Birisi sadece gözlük ve içince bir donanım yok . sadece gözlük mercekleri var içine akıllı telefonunuzu koyuyorsunuz kafanızın hareketi ile gayroskop sensörler çalışıyor ve VT oyunu yada uygulaması ile etkileşimi telefon ekranının mercekler ile yansıması ile size minimum bir maliyet ile sanal gerçeklilik kullanımı veriliyor. Google kartondan 1 $ lara yaptığı bu gözlük bile yeterli seviyede daha profesyoneller için alternatif bir sürü çinli üretici var 20 $ bandından başlayan bu gözlüklere 5 inc ile 6 inc arası telefon uyumlu. Bunlar genel tüm cihazlar ile uyumlu üreticilerin VR gözlük çözümleri Birde her telefon ünlü markanın kendi amiral ürününe çıkardığı VR gözlük aksesuar olarak lanse edilip satılıyor en başında yine HTC ve SamsungVR da işte böyle aşağıda resimlerini paylaşıyorum. Birde oyun konsolları ile uyumlu yada Vave Pc bilgisayarlar oyunları ile uyumlu donanımı içinde olanlar var ama bir event action (eylem-komut) alacaksanız oyun için konuşuyorum elinizdeki hareket için sağ el yada sol el yada her iki elinizde bir algılayıcı sensör (yükseklik yön x,y,z gayroskop sensör, proximity sensor.) olan bir aparat joystik gibi kullanmanız gerekiyor size bunu çok net anlamanız gereken bir video paylaşıyorum bu oyun dünyası için tasarlanmış olanı sanki oyunun içinde canlı oynayan kahramanmışsınız hissi veriyor olmadığınız bir mekanda bulunma hissi ve yaşamadığınız bir somut veya soyut duyguyu size yaşatıyor olmayanın içince olmak işte sanallık kelimesi yine burdan geliyor.
Bakalım gelecek nesilleri sanallık nasıl etkileyecek yeni hastalık ve pisko toplumsal sorunlar mı yoksa iyi şeylerde mi doğuracak ? Bu teknoloji tutacak mı ? tutmayacak mı ?
Zaman bize bunu gösterecek. Buda balon bir teknoloji mi? sadece eylence sektöründe mi sınırlı kalacak yoksa , askeri, eğitim, ucay , sanayi gibi diğer sektörlerin hangi dallarında nasıl fikirler ile kullanılarak insanlık için fayda sağlayacak .
sizler ile komik bir GIF animasyonu paylaşmak istiyorum Bu da manuel sanal gerçeklik çözümü 🙂
Oyun Dünyasındaki VR (Virtual Realtiy) ları inceleyelim.
HTC firmasının steamvive olarak çıkardığı lansmanın da olay olan kablolu ve pc uyumlu olan versiyonu en iyisi şuana kadar bu tabiki şuana kadar çıkmış ürünlerde
oyun için engelişmişi yaptığım incelemeler sonucu süphesiz HTC VIVE oldu.
Eylence sektöründeki Luna park oyunlarına uyarlanan bir VR
internet sayfalarında 360 sanal gezinti gibi yeni trende VR ile bir mekan gezinmesi yada bir ürün incelenmesine örnek ise.
yani bir bilboard daki bir kare barkod ile erişeceğiniz video ile bir mekanın VR çekimine gözlüğünüz yanınızda ise telefonunuz takıp hemen 360 VR bir gezinti yapabilirsiniz.
Bir akvaryum gezmesini bir tarihi yer hakkında eskiden kulaklık ile size sesli rehberlik ederlerken şimdi VR destekli müzeler söz konusu olacak.
18 + videolarda ise fantastik sektöründe kullanımına bir örnek 🙂
Belgelsellerde VR
Anıtkabir 360 video su.
Bu videolar ile sizlere VR gözlüğün hangi sektörlerde nasıl ne amaçlı kullanıldığını anlatma istedim .
Başlıca VR üreten marka ve modelleri aşağıdaki gibidir.
Oculus Rift
Sony PlayStation VR
Meta 2
Telefon uyumlu VR modelleri de aşağıdaki gibidir. Bunların fiyatları 20 $ ile 50 $ aralığında uygun olarak değişmektedir burada istemci Cep telefonunuz olmaktadır bu gözlüklere telefon takılmaktadır . Diğer ürünlerden farkı bu olmasından maliyetleri ucuzdur.
Çünkü sadece plastik tasarıma ve merceklerin kalitesine para veriyorsunuz bazı modellerde Android bluetooth uyumlu joystik için kumandada gelmektedir.
Samsung Gear VR
Google Cardboard
Microsoft HoloLens
Razer OSVR HDK 2
FOVE VR
Zeiss VR One Plus
Freefly VR headset
Mattel View-Master VR
Homido VR Headset
Freefly VR Headset
Merge VR Goggles
Pasonomi VR Glasses
IncrediSonic Vue Series VR headset
View-Master Virtual Reality Glasses Starter Pack
Habor VR Glasses
Tepoinn VR Headset (VR Shinecon)
Archos VR Glasses
Bobo VR Z4 Virtual Reality Headset with Headphones
Bilgisayar Mühendisi ve Ekonomist
1982 yılında İstanbul Fatih'te doğdum. Bilişim teknolojileri alanında AR-GE çalışmaları yapıyor, özel bir şirkette SAP SE ERP sistemleri üzerine proje yöneticisi olarak görev alıyorum.
Teknolojiye olan ilgim, uçak teknolojileri ve özellikle jet motorlarına yönelmiş durumda. Aynı zamanda SoloTürk hayranıyım ve iyi bir drone pilotuyum. Fenerbahçe Spor Kulübü üyesiyim ve teknoloji merakımı, özellikle bu alandaki deneyimlerimi paylaşmayı amaçlıyorum. Teknolojik ürünler ve yeniliklerle ilgili bilgileri paylaşarak, bu alandaki tutkumuzu geniş bir kitleye ulaştırmayı hedefliyorum.
Felsefi olarak bilginin doğru yönetilmesi gerektiğine inanıyor ve metafiziğe olan ilgimi de ilim ve bilimle harmanlıyorum. Elektrikle çalışan her şey hakkında düşünmeyi ve beyin fırtınası yapmayı sevenlerle bilgi paylaşımı yapmaktan keyif alıyorum.
Daha fazla bilgi için blog.karadere.com adresinden takip edebilirsiniz.
Çağrı Kodu: TA1HKB
Kod Adı: Burhan_07
Nickname: Swish_+
Ağu 29 2016
Sanal Gerçeklik nedir ? VR nedir Virtual Reality
Merhabalar,
Son zamanlarda adını sıkça duyduğunuz sanal gerçeklik nedir? VR diye ingilizce virtual realtiy nin kısaltması olarak ta teknoloji terminolojisine geçmiş durumda.Sanal gerçeklik adından da anlaşılacağı gibi aslında gerçek olmayan ama varmış gibi olan bizi aldatan bir teknoloji zaten bilgisayar dünyasına genel olarak sanal dünya deniliyor 🙂
VR gelişiminden önce alsında teknolojideki son 5 yıldaki geçmişe gitmemizde konuyu daha iyi anlamak için fayda olduğunu düşünüyorum. Bundan 10 yıl önceki bilgisayarların işlemci (veri içerik işleme, görsel olsun matematiksel olsun ) yani donanım güçleri çok kısıtlıydı. Gelişen nano mimari teknolojisi bilgisayar dünyasında ciddi gelişmelere ve donanımın güçlenmesine hızlı bir ivme kazandırdı bugün 32 gb ramli 16 gb ekran kartı ram sahip milyar TL ile alabileceğimiz gelişmiş bilgisayarlar mevcut, akabinde nano teknolojisi küçülmeyi geliştirdiği için mobil dünya dediğimiz telefonlar da birer bilgisayara dönüşmüş durumda yani son 5 yılda hayatımıza akıllı telefonların ve tabletlerin bilgisayarların yerini alması yada tam olarak alamasa da online (aktif) internetten sosyal mediayadan bir şey yapmamız nefes almak ile bütünleşti yaşamımızda. Evet tüm dünya buna çok hızlı adapte oldu .
Bunun arkasından görsel anlamda ekran teknolojileri Plazma ve LCD gibi yüksek nano teknolojisinin son ürünü LED Tv ler ile HD ( Hight Defination) yüksek çözünürlük 1080P kavramı ve arkasından 2K (2x1080P) ve 4K derken şuanda 8K lar gelmek üzere. Yüksel çözünürlüğün HR kavramının ilk teknolojisi 3D kavramı ve 3D gözlükler işte ilk sanal gerçekliğin temeli 3D teknolojisidir.
Peki nedir ? Bu 3D teknolojisi ?
sanal olması yine kandırma, aldatmadır peki kim neyi niçin aldatıyor ?
Bir sinema filmindeki çekim sahnelerinde bir matematik ve fizik bilimi kullanılarak perspektif (bakış açısı) tekniği kullanılarak beynimizi gözümüzle gördüğümü den farklı açıdan bakıyormuş gibi gösterip algımızı aldatıyorlar. yani bir filmdeki patlama yada bir ok fırlama sahnesi size geliyormuş gibi bir alğı ile anı yaşama sanki filmin içindeymişsiniz gibi refleks aldatması ile size hissettiriyorlar. Gözlük ise göze gelen görüntüyü aldatan son filtre diyebiliriz gözlük çıkınca aslında görüntü biraz bulanık gibidir çünkü derinlik ve aldatma için demin bahsettiğim teknik ile görüntü derinleştiriliyor gözlük ise size 3 bir boyutmuş gibi görüntüyü naklediyor.
Peki beynimizi ve gözümüzdeki algıyı kandırmak ne kadar doğru zararları var mı ?
Beynimiz normalde gözün gördüğüne inanarak gelen ışıklara görmemizi normal sistemde yorumlar ve bunun çıktısında bizde bulunan iki türlü refleks çıktısını yaparız. İki türlü refleksten kastım bir insan fıtratında olan genden gelen kalıtsal refleks diğeride doğduğumuz günden itibaren deneme yanılma ile kazandığımız tecrübelerimizin beynimize kaydettiğimiz refleks türleri birer örnek ile kalıtsal refleks örnek insan vücuduna fiziksel ve kimyasal zarar verecek ısı sıcaklığının zararını doğduğumuz an itibari ile bilmemiz yeni bir bebek ateşe karşı elini çekme eylemi beyinde kayıtlı olan bir koruma kalıtsal reflekstir. Ama dünyadaki hangi madde veya neleri bize zarar vereceğini bilmiyoruz yani ateşin yakıp yakmadığını bilmeyen çocuğa evebeynlerinin (anne -baba) deneme yanılma ile bunun zararlı olduğunu öğretmesi beyin hafızasına yazılan tecrübe ile kazanılan yani sonradan kazanılan refleks birer örnektir. Şimdi yaşadığımız döngü ile tüm bu fiziksel somut yada soyut kavramlardaki birikimlerimiz bir veritabanı ile beynimiz de iken bir teknoloji sizin bu refleksleriniz 3D sinemadaki 2 saatlik bir filmde terse döndürecek bunu çok izlememiz sanal 3d ile eski öğrendiğimiz refleksler içe çatışmaya girecek ve aşırı 3d sanal tecrübeler gerçek hayatın tecrübelerinin yerini alacak düzeye gelir ise ? Gerçek hayatımızda ciddi sıkıntılar yaşamayacak mıyız? Hemen aklıma gelen ilk soru beyin sanal ile gerçeği ayıramaz ise ? İşte felaket zaten tam burada 3d filmlerde neden günde 2 ile 3 saatten fazla 3d izlemeyin yazıyor sorusununda cevabını verdim aslında.
3D filminde size gerçeklik hissini veren yetişkin seks film sektöründe yoğun kulanım alanlarından biri olacak. şöyleki ;
seks film dünyasında ciddi gelişmeler ve bunu pazarlamada kullanmaya çalışacaklar. Bir en çok oyun ve seks film sektöründe ciddi ilerlemeler gelecek kanaatindeyim ? Angelina jolie ile seks yapmak isteyen erkekler ile Ricky Martin aşık kızların hayalleri sanal gerçeklik ile kendilerini tatmin edebilecekler. 🙁 🙂
Ciddi bir beyin göçü ve psikolojik ve biyolojik kalıtsal hastalıkları tetikleyecek ve insan oğlu kendine yeni dertler açacak . İnsanın fıtratını bozması kadar saçma bir şey yok sanal gerçeklik bir nevi sahtekarlık .Üç kağıtçılık neden bize fayda sağlasın bu teknoloji ?
Şimdi bu kadar geçmişteki gelişimlerden haber vermişken VR yanı sanal gerçeklik gözlüklerinin olayı da 3D kinin 360 dereceli sizin hareketlerinize duyarlı gelen komutları gözlükten size yansıtması.
İlk sanal gerçeklilik aslında game-oyun konsollarında başlamıştı Microsoft un oyun konsolu Microsoft Xbox taki oyun kolu yerine elinizde gayroskop özelliği olan bir sensörle elinizdeki kumanda gibi bir aparat (ek cihaz) ile sanki tenis oynuyormuş gibi oynamanız yada bir bowling oyununda elinizi havadan atarak topu yönetmeniz. işte buna ek olarak oyun konsolları içinde oyun VR gözlükleri geliştirildi. oyun konsollarından Sony play Stattion VR ve Xbox VR , yada Bilgisayarda kullanılan kablo bağlantılı HTC nin çıkardığı steam oyunları ile uyumlu Vave . şimdi birde telefonların takıldığı VR lar var bunları ayırmak gerekirse temelde iki türlü VR gözlük mimarisi var. Kablolu destekli olanları ve kablosuz modelleri de var. kablosuzları da telefonsuz oyun modellerinde içinde pilde var şarj etmeniz gerek. kablo ise ayrı bir dert kuyruk gibi kafanızdan aşağıya sallanmakta ve takılıp düşebilirsiniz. Kullanım alanının engelsiz ve geniş olması da kullanım için önemli gözetmektedir. Sadece VR size gösterdiğini görüyor dış dünyadan kopuksunuz etrafınızdaki fiziksel tehlikelere karşıda habersiz olmanız sizi savunmasız yapıyor.
Birisi sadece gözlük ve içince bir donanım yok . sadece gözlük mercekleri var içine akıllı telefonunuzu koyuyorsunuz kafanızın hareketi ile gayroskop sensörler çalışıyor ve VT oyunu yada uygulaması ile etkileşimi telefon ekranının mercekler ile yansıması ile size minimum bir maliyet ile sanal gerçeklilik kullanımı veriliyor. Google kartondan 1 $ lara yaptığı bu gözlük bile yeterli seviyede daha profesyoneller için alternatif bir sürü çinli üretici var 20 $ bandından başlayan bu gözlüklere 5 inc ile 6 inc arası telefon uyumlu. Bunlar genel tüm cihazlar ile uyumlu üreticilerin VR gözlük çözümleri Birde her telefon ünlü markanın kendi amiral ürününe çıkardığı VR gözlük aksesuar olarak lanse edilip satılıyor en başında yine HTC ve Samsung VR da işte böyle aşağıda resimlerini paylaşıyorum. Birde oyun konsolları ile uyumlu yada Vave Pc bilgisayarlar oyunları ile uyumlu donanımı içinde olanlar var ama bir event action (eylem-komut) alacaksanız oyun için konuşuyorum elinizdeki hareket için sağ el yada sol el yada her iki elinizde bir algılayıcı sensör (yükseklik yön x,y,z gayroskop sensör, proximity sensor.) olan bir aparat joystik gibi kullanmanız gerekiyor size bunu çok net anlamanız gereken bir video paylaşıyorum bu oyun dünyası için tasarlanmış olanı sanki oyunun içinde canlı oynayan kahramanmışsınız hissi veriyor olmadığınız bir mekanda bulunma hissi ve yaşamadığınız bir somut veya soyut duyguyu size yaşatıyor olmayanın içince olmak işte sanallık kelimesi yine burdan geliyor.
Bakalım gelecek nesilleri sanallık nasıl etkileyecek yeni hastalık ve pisko toplumsal sorunlar mı yoksa iyi şeylerde mi doğuracak ? Bu teknoloji tutacak mı ? tutmayacak mı ?
Zaman bize bunu gösterecek. Buda balon bir teknoloji mi? sadece eylence sektöründe mi sınırlı kalacak yoksa , askeri, eğitim, ucay , sanayi gibi diğer sektörlerin hangi dallarında nasıl fikirler ile kullanılarak insanlık için fayda sağlayacak .
sizler ile komik bir GIF animasyonu paylaşmak istiyorum Bu da manuel sanal gerçeklik çözümü 🙂
Oyun Dünyasındaki VR (Virtual Realtiy) ları inceleyelim.
HTC firmasının steam vive olarak çıkardığı lansmanın da olay olan kablolu ve pc uyumlu olan versiyonu en iyisi şuana kadar bu tabiki şuana kadar çıkmış ürünlerde
http://www.htcvive.com/us/
oyun için engelişmişi yaptığım incelemeler sonucu süphesiz HTC VIVE oldu.
Eylence sektöründeki Luna park oyunlarına uyarlanan bir VR
internet sayfalarında 360 sanal gezinti gibi yeni trende VR ile bir mekan gezinmesi yada bir ürün incelenmesine örnek ise.
yani bir bilboard daki bir kare barkod ile erişeceğiniz video ile bir mekanın VR çekimine gözlüğünüz yanınızda ise telefonunuz takıp hemen 360 VR bir gezinti yapabilirsiniz.
Bir akvaryum gezmesini bir tarihi yer hakkında eskiden kulaklık ile size sesli rehberlik ederlerken şimdi VR destekli müzeler söz konusu olacak.
18 + videolarda ise fantastik sektöründe kullanımına bir örnek 🙂
Belgelsellerde VR
Anıtkabir 360 video su.
Bu videolar ile sizlere VR gözlüğün hangi sektörlerde nasıl ne amaçlı kullanıldığını anlatma istedim .
Başlıca VR üreten marka ve modelleri aşağıdaki gibidir.
Oculus Rift
Sony PlayStation VR
Meta 2
Telefon uyumlu VR modelleri de aşağıdaki gibidir. Bunların fiyatları 20 $ ile 50 $ aralığında uygun olarak değişmektedir burada istemci Cep telefonunuz olmaktadır bu gözlüklere telefon takılmaktadır . Diğer ürünlerden farkı bu olmasından maliyetleri ucuzdur.
Çünkü sadece plastik tasarıma ve merceklerin kalitesine para veriyorsunuz bazı modellerde Android bluetooth uyumlu joystik için kumandada gelmektedir.
Samsung Gear VR
Google Cardboard
Microsoft HoloLens
Razer OSVR HDK 2
FOVE VR
Zeiss VR One Plus
Freefly VR headset
Mattel View-Master VR
Homido VR Headset
Freefly VR Headset
Merge VR Goggles
Pasonomi VR Glasses
IncrediSonic Vue Series VR headset
View-Master Virtual Reality Glasses Starter Pack
Habor VR Glasses
Tepoinn VR Headset (VR Shinecon)
Archos VR Glasses
Bobo VR Z4 Virtual Reality Headset with Headphones
Ürün inceleme videoları
HTC vive incelemeleri
By Burhan KARADERE • 2015 - 2016 • 0 • Tags: gerçeklik, gözlük, nedir, Reality, realty, sanal, steam, valve, virtual, VR