Ne oluyor Dünyaya ? Dünya Hızlandı mı? 20 – 25 yılın önemi (1995-96 yıllarından sonrası da denilebilir)
Merhabalar uzun bir kurban bayramı tatilinden sonra yeni teknoloji güncem değerlendirmesi ile beraberiz. Bugün sizlerle iki haftadır teknoloji gündemini meşgul eden Samsung Note 7 deki yanma sorununu ele almak istedim.
Dünya teknoloji teknoloji devlerinden Samsung ‘un üretmiş olduğu amiral gemisi olarak nitelendirilen Note 7 cep telefonun ciddi donanımsal özellikleri ile şuana kadar tanıtılan (2016 yılının son çeyreğinde) en iyi telefon olması ve kullanıcıları ciddi beğenisi üzerine, gündeme bomba gibi düşen note 7 pillerinin yanması, patlaması şeklindeki haberler insan sağlığını da ciddi tehdit etmesinden, Samsung tüm telefonları sorunu giderdiği yeni seri note 7 ler le değiştirmek için geri çağırıyor ve ilk çıkan tüm note 7 satışları dünya genelinde durduruldu.
Evet lityum ion teknolojisi kullanılan note 7 pillerindeki sorun çok tehlikeli günlük yaşamımızın bir parçası olan ve neredeyse bedenimizin bir uzvu olmuş olan bu cep telefonları bizim ayrılmaz bir bütünümüz iken yanması, alev alması hatta patlaması can sıkıcı. Note 7 deki bu olay yüzünden Samsung ciddi bir prestij kaybetmiş durumda. Dev olan uluslararası bir şirketin başına gelebilecek en kötü şeylerden biri belkide. Söylenilen ciddi kaynaklara göre 95 ‘in üzerinde, Note 7 nin yandığı, patladığı haberleri ise bazı haberlerin gerçek olmadığı yönünde.
Bu konu hakkında ciddi provoke sansasyonel haberlerde yok değil, mesela 95 yanma haberinden ise 27 sinin yalan olduğunu söyleyenler var, peki bu provokasyonu kim yapar. Tabii ki akla ilk gelen rakipler hangi rakip veya rakipler ? Samsung ‘un en güçlü rakibi Apple herkesin aklına gelmiş gibi. bazı haberleri apple firmasının çıkardığı yönünde ciddi söylentiler var , aslında zorda birşey değil, telefonu bir şekilde yakıp kanıtsal bulguda üreterek bunu yapabilmeleri mümkün. Bir komplo teoriside benden olsun, sonuçta samsung mamsung veya apple sony htc tüm telefonların pil teknolojisi aslında sony nin patentinte olan lityum ion piller bu pillerin tüm fason üretimi aslında hemen hemen aynı yerde üretiliyor yani çin de, apple veya bir başka rakip pilleri hatalı ürettirmiş olabilir, alın buda benden bir sansasyonel komple teorisi olsun yani kısaca her şey mümkün .
Sonuç her ne olursa olsun Samsung firması ciddi bir kurumsal duruş sergiledi ve telefonları geri çağırarak isteyenlere para iadesi ve değişim süresince mağduriyet gidermek için ise geçici telefon temini gibi profesyonel satıcı, desteği vererek ürünün arkasında durdu. Ama sadece telefonun para iadesi bazı müşterilerin başka mağduriyetlerinide gidermez şöyleki; Ben note 7 aldım ve diğer aksesuarlarınıda aldım sorun çıktı samsung telefonun parasını geri verse bile aldığım ek aksesuarlar (VR gözlük , kılıflar ek şarj adaptörleri uyumlu her ne var ise aldıydam ) bunlarıda geri almalı bence yoksa bunlar elimde note 7 siz bir hiçten ibaret. olayın bu boyutuna bakınca kullanıcı yani satın alan kişiler hep mağdur… Ama şuana kadar ABD de bile ciddi satış yakalayan note 7 nin sadece % 50 geri getirilmiş. olay ciddi olmasına müteakip uluslararası uçak uçuşlarına note 7 alınmıyor ve ABD güvenlik bakanlığı yada birimi adı her ney ise tüm vatandaşlarına telefonları kapatıp iade etmelerini duyurdu. Satışlar zaten durdu ve Samsung açık olan telefonlara ise mesaj atarak hemen note 7 ‘nizi kapatın ve geri iade edin, size yeni note 7 temini edelim şeklinde çağrılarda bulunmasına rağmen kullanıcılar note 7 çok sevmiş olmalılar ki bende bir şey yok modunda kullanmaya devam ediyor buda samsung ‘un ikinci sorunu. yani telefonlar geri gelmiyor, toplayamıyor.
Şimdi beyin fırtınası ve yılların deneyimim , mühendislik ve felsefi sofistik bakış açım ile bu olayı enine boyuna başka bir açıdan ele almak istiyorum, aslında bu yazıyı yazmamdaki amaçta zaten buydu , sadece Samsung mu hata yapıyor? Başka bir sürü telefon üreticileri var bu firmalarda da hatalar oldu mu ? Neden dünyada üretim yapan firmaların ürünleri geçmiş dünyaya göre daha fazla hata yapar oldu ?
Note 7 deki yanma olayına benzer bir sürü sorun diğer büyük firmaların iddalı ürünlerinde de geldi, sadece telefon sektörü değil alında ürün üreten tüm firmalar mesela bir araba firması olan toyota nın efsane arıza yapmaz efsanesi de heder oldu binlerce arabasını geri çağırdı. Sony Z serisinde ısınma sorunu yaşadı, bir çok firma kamera kronik donanım sorunu yaşadı ama hiç biri telefonu geri iade etmedi garanti kapsamında tamir ettiler güya ettiler kullanıcıyı kandırdılar zaman kazandılar garanti süresi gelincede mağduriyetiniz ile kaldınız bir daha bu kullanıcılar bu markadan ürün almazı hesaplamadı çoğu. Artık tüketici dediğin bilinçli yoğurdu üfleyerek yiyen bir kitle… Böyle bir sürü yaşanmış örnek var eminim sizde yaşamışsınız dır yazılımsal destek alamama da bunlardan bir tanesi.
Yeni dünya diye tabir edilen küresel globalleşme, daha ileri teknoloji iken, üretim kalitesi neden düşüyor ? gibi tüm sorulara cevap vermeye çalışacağım.
Bundan 20 yıl önceki dünya ya gidelim, tüm elektronik veya tüm üretilen sanayi ürünleri tekstil ürünleri, yiyecek içecek ürünleri bugüne göre daha düşük, teknolojiler ile üretiliyordu ve fazla çeşitlilik yoktu olsa bile kendi ülkesi sınırlarını aşabilen dünyanın bir çok yerine satış yapabile firmalar çok az dı ve yapabilenlerde çok namı ünlü markalardı. Peki 20 yıl sonra ki geçen zaman zarfı içinde ne oldu ? Lanet olası çinliler bir karar aldı ve üretime başladı tüm dünya ya üretimde kafa tutup ucuz işçi ile taklit kopyalama ürünler üreterek muadil oldular piyasaya ucuz ürünler sundular , bir diğer gelişimde telekominasyondaki gelişme aslında en babası internet teknolojisinin çıkması ardından mobile iletişim akılsız ve akıllı cep telefonları gelişmeleri ile herkes her şeyden haberdar oldu ve işte kıyamet kopmaya da tam bu zamanda şimdileri oluyor. Herkes her şeyden haberdar fiyat analizi yapıyor bir ürünün birden fazla binlerce muadili var belkide, üretim ciddi anlamda arttı farkındalık ve yakınlaşma temin etme arttı dünayanın her yerinde satışta olan bir ürünü kargoya yada seyahat eden biri ile temin etme imkanları var artık. Yıllar önce yurt dışına (ülkeler arası seyahat) sadece ciddi işi olan zenginler bilim – ilim adamları çıkardı ama şimdi herkes Amerikaya en az bir kere gitti bile , uçak uçuşlarının ucuzlaması da ulaşımın gelişmesindeki tedariki hızlandıran bir diğer unsur. İşte bu tüm parçaları birleştirince size koskocaman ciddi bir rekabet ciddi bir savaşın tam ortasına bırakılmış ticaret yapmaya ürün üretip satıp kar elde etmeye çalışan firmaların tümünü görebilirsiniz. Bir birine ateş eden firmalar….. Ve arasında kalan alış veriş yapan biz alıcıların elinde bir telefonun patlama ihtimalide note 7 ile gerçek oldu 🙂 Şaka bir yana durum ciddi. Çakma diye tabir edilen kalitesiz çin telefonları patlardı yanardı dandik alma derdik sorun çıkıncada müstehaptı aslında alanlara, ama samsung gibi bir firmaya da güveneyemeyecek isek tüm dünya kime güvenecek ?
Bir ürün nasıl üretilirdi 20 yıl önce şimdi nasıl üretilip satılıyor ? Sorunun gerçek sebebi ne ?
Kaliteli ürünlerin milletçe nam saldığı bazı ülkeler Alman, Japon, Amerika değimliydi … peki ne oldu da ürünlerdeki kaliteler düştü ?
Benim kaliteli ürün üreten ülke ve millet deyinde ilk aklıma japonlar ve Almanlar ikisi arasında bir seçim yapmak gerekirse benim seçimim her zaman japonya olmuştur. Ama bu şuanda değişti ve sabit bir şeyi de yok sürekli değişken 🙂 artık ülke den ziyade anlık marka odaklı değişebiliyor bunun bir çok sebebe bağlı karar vermemde etkenleri var misal kalite fiyat marka garanti desteği vs gibi . Şimdi esas sorumuz onan cevap ise evet eskiden bir ürün üretilirken japonya ‘da ciddi mühendislik çalışması fizibilite bilim ve bunu nasıl üretileceği sonra kendi ülkesinde testleri ve ürün 1 yıl kendi halkı tarafından kullandıktan sonra o yıl zarfı içindeki çıkan sorunların giderilmesi (bilgisayar yazılımlarındaki deyimi ile bug giderilmesi) yani stabil düzgün çalışabilir nihai son halini aldıktan sonra diğer ülkelere üretilip ihraç edilmesi ve sonra yıllarca ana ürün iskeletinde ve mimarisinde çok ciddi değişiklik olmadan yıllarca üretilmesi yani fazla model ve çeşitlilik yok bunun temel sebebi de ihtiyaç yok yapabilecek çok fazla teknoloji gücüne sahip ülkede yok yoklar dünyası diyebiliriz. ve japon malı tabiiki kalite ile namlanıyordu . yanı daha yavaş bir üretim ve aynı modeli 20 ,25 yıl üretip stabil bir ürün satıp pazar lideri olamak nam salmak için reklama bile gerek yoktu yani reklamı zaten ürün kendi kendine alanlar ile yapıyordu 🙂
Japonyaya bir imtiyaz tanımak gerekir ise admaların biyolojik yapıları yani anotomileri gereği kısa boylu ve dünya ortalamasına göre küçük insan diye nitelendirilen bir ırk grubuna girmesi tüm ürünleri küçük yapmada da ayrıca bir rekor sahibi yapıyordu bu milleti ABD ise tam tersi her şeyleri kaba büyük ve iriydi kendileri gibi 🙂 Almanya ise tam ortada avrupaya ortalama bir şey üretiyordu …
Peki ne oldu ?
işte bu denge bozuldu kim bozdu sorusu cevabı az sonra ?
Teknoloji devleri ABD Japonya almanya bu işlerde lider iken teknoloji olaya sadece elektronik gibi bir algı oluşturmak istemiyorum yani ikinci dünya savaşı sonrası 2 sanayi veya 3 sanayi devrimi gibi bir kavramın daki üretilen tüm ürünler sektörel olarak örnek vermek gerekir ise otomotiv , beyaz eşya, mobilya, elektronik , bilgisayar, ve cep telefonu teknolojisi gibi bir çok sekötörü saya biliriz.
Yeni piyasaya çıkacak üretilmiş tüm ürünleri üreten markalarda bu kalitesizlik maalesef günümüzdeki hızlı üretim ve satış yarışından kaynaklanmakta. Peki peki anladıkta ürün alırken neye ve hangi markaya nasıl güveneceğiz ? işte buda çok detaylı bir başka yazı yamama mın gerektiği hissiyatını veriyor en kısa sürede yazmayı planlıyorum Buraya bakın diye bir link koyalım –>
Japon abilerin diğer soylarından olan Çinli sayıcada dünyanın 4 de bir gibi çoğunluktaki çin devleti bu sanayileşmeye ve tüm bu abilerinin ürünlerinin fasonluğunu yapmaya ucuz maliyet işçilik ile cazip kıldı ve tüm fabrikalar çine taşındı ilk başlarda mühendisliğini ilk aibleri yapıp işçiliğini çin çanlular yapsa da .. bu çancunlar montajını yaptıkları ürünlerin mühendisliğinide öürenip kopyalamaya başladılar alternatif isimler uydurup ilk başlarda düşük kalite ile pazara sundular be kendilerine teknolojiler ürettiler ürettiler sonra ikinci vites ilede kaliteyi arttırıp abilerine kafa tuttular ve sonra 3 vites derken dünay da teknolojide lider oldular malum adamların sayıları çok bir çin hükümdarı kafa tutatn abd bir aralar hiç teknolojileride yok iken kafamı bozmayın tankların ucuna bomba yerine çinli koyup son çinli kalana kadar gönderirim diyeli 50 yıl felan oluyordu ….
Sonra abiler ise bu cinlilerin hızına yetişemedi eski usuldeki bir kafada kalan bir çok firma battı batıyr batacaktır da… yani dünya da yeni bir gelişmede internet ve mobile cominication denilen çağın açılması ile ikinci etken olaray sayıyorum dünya bir köy oldu ve herkes herşeyden haberdar öyle bir model iüret 20 – 30 yıl değiştirmeden stabil birşey sat olayı bitti hızlı model hızlı üretim hızlı yenilik yapan bu ticaretten ya çıkar yada batar çağındayız işte bu iki temel sebep yani birincisi çin lilerin çok olması üreitmi hızlandırdı ikinciside dünya küçücük bir köy insanlar seçim yapabiliyor analiz araştırma beklentiler sürekli tatminsilik ile artıyor üreitlen ürünlerin testleri hatta üretilmeden lansmanı yapılıp yarışılıyor. buda işte bu tür hatalı ürünlerin üretilmesine sebebiyet veriyor ayno Samsıng note 7 deki pil patlama sorunu gibi dünyadaki hızlı pazlamaların sebebi bu 🙂
bunu birçok sektörde görebilirsiniz işin ehli, zannatkar, usta, uzman, tekniker, çırak, mühendis , kompedanı diye tabir edilen insanlar bunu çok bariz görmekte ve bir başka misal ile bitiriyorum . son yıllarda üretilen arabaların dış kaportaları ile 25 yıl öncesine bakın .farkı bariz bu işin üstadı kişiler farkedeli de yine 20 25 yıl oldu 🙂
neden 20 – 25 yıl diye aklına soru gelenlere de bir cevap mobile ve internet çağı yanı globalleşme küreselleşmenin temeli 20 yıla dayınır . Turkcell 20 yaşında 5 yılda dünyadna bize gelmesine artı yıl koydum . Bu yılı denemenizde bedava bir aynı marka arabanın 25 yıl üretileni ile bu yıldaki üretlileniyle sadece kapı sağlamlığında test edin ne demek istediğimin de kanıtıdır bu misal:)
Asıl sebep tek kelime ile dünya eskiden yani 20 yıl önce, daha yavaş dönüyordu. Şimdi ise daha hızlı ve freni patlamış sonuna doğru gidiyor…. Dünyayı bu hızla döndüren ise insan oğlunun ta kendisi, işte hepsi bu 🙂
Bir başka kafa açıcı yazıda görüşmek üzere. Esen ve sağlıcak ile…
Not: Bu yazı Samsung Note 7 özelinde gibi görünse de özelinde genele hitap etmektedir . Eksik kalan yazımı ancak tamamlama fırsatı bulabildiğim den biraz geç yayınlıyorum .
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Eyl 24 2016
Samsung Note 7 pil patlaması ve yanması sorunu. Farklı bakış açısı
Ne oluyor Dünyaya ? Dünya Hızlandı mı? 20 – 25 yılın önemi (1995-96 yıllarından sonrası da denilebilir)
Merhabalar uzun bir kurban bayramı tatilinden sonra yeni teknoloji güncem değerlendirmesi ile beraberiz. Bugün sizlerle iki haftadır teknoloji gündemini meşgul eden Samsung Note 7 deki yanma sorununu ele almak istedim.
Dünya teknoloji teknoloji devlerinden Samsung ‘un üretmiş olduğu amiral gemisi olarak nitelendirilen Note 7 cep telefonun ciddi donanımsal özellikleri ile şuana kadar tanıtılan (2016 yılının son çeyreğinde) en iyi telefon olması ve kullanıcıları ciddi beğenisi üzerine, gündeme bomba gibi düşen note 7 pillerinin yanması, patlaması şeklindeki haberler insan sağlığını da ciddi tehdit etmesinden, Samsung tüm telefonları sorunu giderdiği yeni seri note 7 ler le değiştirmek için geri çağırıyor ve ilk çıkan tüm note 7 satışları dünya genelinde durduruldu.
Evet lityum ion teknolojisi kullanılan note 7 pillerindeki sorun çok tehlikeli günlük yaşamımızın bir parçası olan ve neredeyse bedenimizin bir uzvu olmuş olan bu cep telefonları bizim ayrılmaz bir bütünümüz iken yanması, alev alması hatta patlaması can sıkıcı. Note 7 deki bu olay yüzünden Samsung ciddi bir prestij kaybetmiş durumda. Dev olan uluslararası bir şirketin başına gelebilecek en kötü şeylerden biri belkide. Söylenilen ciddi kaynaklara göre 95 ‘in üzerinde, Note 7 nin yandığı, patladığı haberleri ise bazı haberlerin gerçek olmadığı yönünde.
Bu konu hakkında ciddi provoke sansasyonel haberlerde yok değil, mesela 95 yanma haberinden ise 27 sinin yalan olduğunu söyleyenler var, peki bu provokasyonu kim yapar. Tabii ki akla ilk gelen rakipler hangi rakip veya rakipler ? Samsung ‘un en güçlü rakibi Apple herkesin aklına gelmiş gibi. bazı haberleri apple firmasının çıkardığı yönünde ciddi söylentiler var , aslında zorda birşey değil, telefonu bir şekilde yakıp kanıtsal bulguda üreterek bunu yapabilmeleri mümkün. Bir komplo teoriside benden olsun, sonuçta samsung mamsung veya apple sony htc tüm telefonların pil teknolojisi aslında sony nin patentinte olan lityum ion piller bu pillerin tüm fason üretimi aslında hemen hemen aynı yerde üretiliyor yani çin de, apple veya bir başka rakip pilleri hatalı ürettirmiş olabilir, alın buda benden bir sansasyonel komple teorisi olsun yani kısaca her şey mümkün .
Sonuç her ne olursa olsun Samsung firması ciddi bir kurumsal duruş sergiledi ve telefonları geri çağırarak isteyenlere para iadesi ve değişim süresince mağduriyet gidermek için ise geçici telefon temini gibi profesyonel satıcı, desteği vererek ürünün arkasında durdu. Ama sadece telefonun para iadesi bazı müşterilerin başka mağduriyetlerinide gidermez şöyleki; Ben note 7 aldım ve diğer aksesuarlarınıda aldım sorun çıktı samsung telefonun parasını geri verse bile aldığım ek aksesuarlar (VR gözlük , kılıflar ek şarj adaptörleri uyumlu her ne var ise aldıydam ) bunlarıda geri almalı bence yoksa bunlar elimde note 7 siz bir hiçten ibaret. olayın bu boyutuna bakınca kullanıcı yani satın alan kişiler hep mağdur… Ama şuana kadar ABD de bile ciddi satış yakalayan note 7 nin sadece % 50 geri getirilmiş. olay ciddi olmasına müteakip uluslararası uçak uçuşlarına note 7 alınmıyor ve ABD güvenlik bakanlığı yada birimi adı her ney ise tüm vatandaşlarına telefonları kapatıp iade etmelerini duyurdu. Satışlar zaten durdu ve Samsung açık olan telefonlara ise mesaj atarak hemen note 7 ‘nizi kapatın ve geri iade edin, size yeni note 7 temini edelim şeklinde çağrılarda bulunmasına rağmen kullanıcılar note 7 çok sevmiş olmalılar ki bende bir şey yok modunda kullanmaya devam ediyor buda samsung ‘un ikinci sorunu. yani telefonlar geri gelmiyor, toplayamıyor.
Şimdi beyin fırtınası ve yılların deneyimim , mühendislik ve felsefi sofistik bakış açım ile bu olayı enine boyuna başka bir açıdan ele almak istiyorum, aslında bu yazıyı yazmamdaki amaçta zaten buydu , sadece Samsung mu hata yapıyor? Başka bir sürü telefon üreticileri var bu firmalarda da hatalar oldu mu ? Neden dünyada üretim yapan firmaların ürünleri geçmiş dünyaya göre daha fazla hata yapar oldu ?
Note 7 deki yanma olayına benzer bir sürü sorun diğer büyük firmaların iddalı ürünlerinde de geldi, sadece telefon sektörü değil alında ürün üreten tüm firmalar mesela bir araba firması olan toyota nın efsane arıza yapmaz efsanesi de heder oldu binlerce arabasını geri çağırdı. Sony Z serisinde ısınma sorunu yaşadı, bir çok firma kamera kronik donanım sorunu yaşadı ama hiç biri telefonu geri iade etmedi garanti kapsamında tamir ettiler güya ettiler kullanıcıyı kandırdılar zaman kazandılar garanti süresi gelincede mağduriyetiniz ile kaldınız bir daha bu kullanıcılar bu markadan ürün almazı hesaplamadı çoğu. Artık tüketici dediğin bilinçli yoğurdu üfleyerek yiyen bir kitle… Böyle bir sürü yaşanmış örnek var eminim sizde yaşamışsınız dır yazılımsal destek alamama da bunlardan bir tanesi.
Yeni dünya diye tabir edilen küresel globalleşme, daha ileri teknoloji iken, üretim kalitesi neden düşüyor ? gibi tüm sorulara cevap vermeye çalışacağım.
Bundan 20 yıl önceki dünya ya gidelim, tüm elektronik veya tüm üretilen sanayi ürünleri tekstil ürünleri, yiyecek içecek ürünleri bugüne göre daha düşük, teknolojiler ile üretiliyordu ve fazla çeşitlilik yoktu olsa bile kendi ülkesi sınırlarını aşabilen dünyanın bir çok yerine satış yapabile firmalar çok az dı ve yapabilenlerde çok namı ünlü markalardı. Peki 20 yıl sonra ki geçen zaman zarfı içinde ne oldu ? Lanet olası çinliler bir karar aldı ve üretime başladı tüm dünya ya üretimde kafa tutup ucuz işçi ile taklit kopyalama ürünler üreterek muadil oldular piyasaya ucuz ürünler sundular , bir diğer gelişimde telekominasyondaki gelişme aslında en babası internet teknolojisinin çıkması ardından mobile iletişim akılsız ve akıllı cep telefonları gelişmeleri ile herkes her şeyden haberdar oldu ve işte kıyamet kopmaya da tam bu zamanda şimdileri oluyor. Herkes her şeyden haberdar fiyat analizi yapıyor bir ürünün birden fazla binlerce muadili var belkide, üretim ciddi anlamda arttı farkındalık ve yakınlaşma temin etme arttı dünayanın her yerinde satışta olan bir ürünü kargoya yada seyahat eden biri ile temin etme imkanları var artık. Yıllar önce yurt dışına (ülkeler arası seyahat) sadece ciddi işi olan zenginler bilim – ilim adamları çıkardı ama şimdi herkes Amerikaya en az bir kere gitti bile , uçak uçuşlarının ucuzlaması da ulaşımın gelişmesindeki tedariki hızlandıran bir diğer unsur. İşte bu tüm parçaları birleştirince size koskocaman ciddi bir rekabet ciddi bir savaşın tam ortasına bırakılmış ticaret yapmaya ürün üretip satıp kar elde etmeye çalışan firmaların tümünü görebilirsiniz. Bir birine ateş eden firmalar….. Ve arasında kalan alış veriş yapan biz alıcıların elinde bir telefonun patlama ihtimalide note 7 ile gerçek oldu 🙂 Şaka bir yana durum ciddi. Çakma diye tabir edilen kalitesiz çin telefonları patlardı yanardı dandik alma derdik sorun çıkıncada müstehaptı aslında alanlara, ama samsung gibi bir firmaya da güveneyemeyecek isek tüm dünya kime güvenecek ?
Bir ürün nasıl üretilirdi 20 yıl önce şimdi nasıl üretilip satılıyor ? Sorunun gerçek sebebi ne ?
Kaliteli ürünlerin milletçe nam saldığı bazı ülkeler Alman, Japon, Amerika değimliydi … peki ne oldu da ürünlerdeki kaliteler düştü ?
Benim kaliteli ürün üreten ülke ve millet deyinde ilk aklıma japonlar ve Almanlar ikisi arasında bir seçim yapmak gerekirse benim seçimim her zaman japonya olmuştur. Ama bu şuanda değişti ve sabit bir şeyi de yok sürekli değişken 🙂 artık ülke den ziyade anlık marka odaklı değişebiliyor bunun bir çok sebebe bağlı karar vermemde etkenleri var misal kalite fiyat marka garanti desteği vs gibi . Şimdi esas sorumuz onan cevap ise evet eskiden bir ürün üretilirken japonya ‘da ciddi mühendislik çalışması fizibilite bilim ve bunu nasıl üretileceği sonra kendi ülkesinde testleri ve ürün 1 yıl kendi halkı tarafından kullandıktan sonra o yıl zarfı içindeki çıkan sorunların giderilmesi (bilgisayar yazılımlarındaki deyimi ile bug giderilmesi) yani stabil düzgün çalışabilir nihai son halini aldıktan sonra diğer ülkelere üretilip ihraç edilmesi ve sonra yıllarca ana ürün iskeletinde ve mimarisinde çok ciddi değişiklik olmadan yıllarca üretilmesi yani fazla model ve çeşitlilik yok bunun temel sebebi de ihtiyaç yok yapabilecek çok fazla teknoloji gücüne sahip ülkede yok yoklar dünyası diyebiliriz. ve japon malı tabiiki kalite ile namlanıyordu . yanı daha yavaş bir üretim ve aynı modeli 20 ,25 yıl üretip stabil bir ürün satıp pazar lideri olamak nam salmak için reklama bile gerek yoktu yani reklamı zaten ürün kendi kendine alanlar ile yapıyordu 🙂
Japonyaya bir imtiyaz tanımak gerekir ise admaların biyolojik yapıları yani anotomileri gereği kısa boylu ve dünya ortalamasına göre küçük insan diye nitelendirilen bir ırk grubuna girmesi tüm ürünleri küçük yapmada da ayrıca bir rekor sahibi yapıyordu bu milleti ABD ise tam tersi her şeyleri kaba büyük ve iriydi kendileri gibi 🙂 Almanya ise tam ortada avrupaya ortalama bir şey üretiyordu …
Peki ne oldu ?
işte bu denge bozuldu kim bozdu sorusu cevabı az sonra ?
Teknoloji devleri ABD Japonya almanya bu işlerde lider iken teknoloji olaya sadece elektronik gibi bir algı oluşturmak istemiyorum yani ikinci dünya savaşı sonrası 2 sanayi veya 3 sanayi devrimi gibi bir kavramın daki üretilen tüm ürünler sektörel olarak örnek vermek gerekir ise otomotiv , beyaz eşya, mobilya, elektronik , bilgisayar, ve cep telefonu teknolojisi gibi bir çok sekötörü saya biliriz.
Yeni piyasaya çıkacak üretilmiş tüm ürünleri üreten markalarda bu kalitesizlik maalesef günümüzdeki hızlı üretim ve satış yarışından kaynaklanmakta. Peki peki anladıkta ürün alırken neye ve hangi markaya nasıl güveneceğiz ? işte buda çok detaylı bir başka yazı yamama mın gerektiği hissiyatını veriyor en kısa sürede yazmayı planlıyorum Buraya bakın diye bir link koyalım –>
Japon abilerin diğer soylarından olan Çinli sayıcada dünyanın 4 de bir gibi çoğunluktaki çin devleti bu sanayileşmeye ve tüm bu abilerinin ürünlerinin fasonluğunu yapmaya ucuz maliyet işçilik ile cazip kıldı ve tüm fabrikalar çine taşındı ilk başlarda mühendisliğini ilk aibleri yapıp işçiliğini çin çanlular yapsa da .. bu çancunlar montajını yaptıkları ürünlerin mühendisliğinide öürenip kopyalamaya başladılar alternatif isimler uydurup ilk başlarda düşük kalite ile pazara sundular be kendilerine teknolojiler ürettiler ürettiler sonra ikinci vites ilede kaliteyi arttırıp abilerine kafa tuttular ve sonra 3 vites derken dünay da teknolojide lider oldular malum adamların sayıları çok bir çin hükümdarı kafa tutatn abd bir aralar hiç teknolojileride yok iken kafamı bozmayın tankların ucuna bomba yerine çinli koyup son çinli kalana kadar gönderirim diyeli 50 yıl felan oluyordu ….
Sonra abiler ise bu cinlilerin hızına yetişemedi eski usuldeki bir kafada kalan bir çok firma battı batıyr batacaktır da… yani dünya da yeni bir gelişmede internet ve mobile cominication denilen çağın açılması ile ikinci etken olaray sayıyorum dünya bir köy oldu ve herkes herşeyden haberdar öyle bir model iüret 20 – 30 yıl değiştirmeden stabil birşey sat olayı bitti hızlı model hızlı üretim hızlı yenilik yapan bu ticaretten ya çıkar yada batar çağındayız işte bu iki temel sebep yani birincisi çin lilerin çok olması üreitmi hızlandırdı ikinciside dünya küçücük bir köy insanlar seçim yapabiliyor analiz araştırma beklentiler sürekli tatminsilik ile artıyor üreitlen ürünlerin testleri hatta üretilmeden lansmanı yapılıp yarışılıyor. buda işte bu tür hatalı ürünlerin üretilmesine sebebiyet veriyor ayno Samsıng note 7 deki pil patlama sorunu gibi dünyadaki hızlı pazlamaların sebebi bu 🙂
bunu birçok sektörde görebilirsiniz işin ehli, zannatkar, usta, uzman, tekniker, çırak, mühendis , kompedanı diye tabir edilen insanlar bunu çok bariz görmekte ve bir başka misal ile bitiriyorum . son yıllarda üretilen arabaların dış kaportaları ile 25 yıl öncesine bakın .farkı bariz bu işin üstadı kişiler farkedeli de yine 20 25 yıl oldu 🙂
neden 20 – 25 yıl diye aklına soru gelenlere de bir cevap mobile ve internet çağı yanı globalleşme küreselleşmenin temeli 20 yıla dayınır . Turkcell 20 yaşında 5 yılda dünyadna bize gelmesine artı yıl koydum . Bu yılı denemenizde bedava bir aynı marka arabanın 25 yıl üretileni ile bu yıldaki üretlileniyle sadece kapı sağlamlığında test edin ne demek istediğimin de kanıtıdır bu misal:)
Asıl sebep tek kelime ile dünya eskiden yani 20 yıl önce, daha yavaş dönüyordu. Şimdi ise daha hızlı ve freni patlamış sonuna doğru gidiyor…. Dünyayı bu hızla döndüren ise insan oğlunun ta kendisi, işte hepsi bu 🙂
Bir başka kafa açıcı yazıda görüşmek üzere. Esen ve sağlıcak ile…
Not: Bu yazı Samsung Note 7 özelinde gibi görünse de özelinde genele hitap etmektedir . Eksik kalan yazımı ancak tamamlama fırsatı bulabildiğim den biraz geç yayınlıyorum .
By Burhan KARADERE • Bilişim - IT Haber, Genel • 0 • Tags: açısı, bakış, bir, dünya, dünya hızlandı, farklı, hakkında, hızlandı, hızlanmak, ion, lityum, mi, note 7, patlama, pil, samsung, sorunu, yanma