Eyl 29 2014
HDMI ile Display Port nedir farkları nedir?
Bildiğiniz üzere HDMI artık hayatımıza girmiş durumda nedir HDMI ?
yeni nesil görüntü aktarım standart soket tipi dersem, biraz teknik bir tanım olur. O zaman biraz açayım, VGA nın yeni veliahtı HDMI . VGA neydi pc deki görüntüyü TV ye projeksiyona harici bir ekrana görüntü aktarma soketiydi. aslında her soket bir protokoldür. sonra yerini DVI aldı, ama burada görüntü sadece aktarılıyordu ve yanına sesde aktarma özellği katılarak VGA dan bir çıta yükseldi. ve çok yüksek HD 1080 p bir görüntü burdan aktarılıyordu . DVI bunu kısmen becerdi. DVI ın geliş miş hali küçültülmüş pinlisi HDMI dır diyebiliriz.
DisplayPort‘un desteklediği 17,28 GB/saniye aktarım hızı
HDMI sokette ise 10,2 GB/saniye bant genişliğinde kalmaktadır.
DisplayPort daha hızlıdır. nerede ise iki katı.
DisplayPort un en baba özelliği bence Direct Drive özelliğidir. Bu özellik pc den projeksiyona VGA veya HDMI dan görüntüyü aktarırken işletim seviyesinde aktarma yapmaktadır yani FN tuşlarındaki bir kombinasyonla geçiş işlemini tetiklersiniz görüntü bu şekilde OS seviyesinde aktarılır ama DisplayPort ile görüntü ekran kartı seviyesinde hiç bir tuşa basmadan direkt olarak paralel aktarım sağlanır. Bios daki görüntü bile harici ekranda görünür işte yıllardır beklediğim özellik 🙂
DisplayPort arayüzünün bir diğer artısı, tek kablo üzerinden çok sayıda monitörü destekleye bilmesidir. 1080p çözünürlükteki 4 monitörü, tek bir kablodan bağlamak mümkündür. yüksek hızda olmasından 4 ekranı desteklemesi gayet doğaldır.
Ama yinede Bu şavaşı kazanan HDMI olacaktır ?
Ancak evinizin odaları arasında görüntü aktarımı yapmak isterseniz, kazanan bu kez HDMI olacaktır. Zira DisplayPort arayüzü, bakır kablolarla en fazla 3 metreyi desteklerken, HDMI kesin bir sınıra sahip değildir ve 15 metre mesafeye, sinyal yükselticiye ihtiyaç duymaksızın erişebilir.
DisplayPort arayüzü ile 10 metrelik mesafeye görüntü aktarmak istediğinizde fiberoptik kablo kullanmanız gerekecek.
Bu durumda karşılaşacağınız fatura 500 $ seviyesinde bir maliyet olacaktır. HDMI ise aynı mesafeye, bakır kablolarla erişebileceği için daha ucuz maliyetlerle çözüm üretecek ve HDMI kullanımı daha yaygın olacaktır. Zatende durum bu şekilde.
özetlemek gerekirse.
uzun mesefade ses ve görüntüde kaliteli aktarım HDMI
kısa mesafede daha çok avantaşlı olan ise displayport tur diyebiliriz.
beni ençok cezbeden displayporttaki direkt görüntü aktarımı. (ekran kartı seviyesinde çalışması)
Bu soketlerin mini versiyonlarıda mevcuttur mini HDMI mini displayport gibi.
HDMI örnek kablo
Display port bakınız bir tarafı düzleştirilmiş HDMI çok benzer.
DVI örnek bir görsel
VGA en eski klasik görüntü standartı.
bu kadar soket ve bukadar karmaşa der gibisiniz . 🙂
evet şimdi de bunların bir birlerine dönüşümleri ni gerçekleştiren dönüştürücü cevirici ara parçaların kombinasyonunu düşünün.
VGA to HDMI
HDMI to VGA
mini HDMI to HDMI
Displayport to HDMI
Displayport to VGA
Displayport to DVI
mini Displayport to HDMI
mini Displayport to VGA
mini Displayport to DVI
ve bu masal bu şekilde sürer gider bakalım gelecekte hayatımıza fiber kablolu görüntü aktarımları ne zaman standart olacak .
yada kablosuz görüntü aktarım teknolojisi senkron çalışırsa kablolardan kurtulalım artık .
Parasal yatırımı zorlayan hareketler ?
Evet sürekli hayatımıza bu tür giren yenilikler sürekli para harcamamızı zorluyor zaten teknolojiyi bu sebepten üretiyorlar .
Ekran kartın HDMI çıkışa sahiptir, monitorun bozulmamıştır, ama girişi VGA dır, hopba hiç gerenk yok iken yeni bir monitör satın al.
TV niz HDMI desteklemiyor mu ? işte bütün mesele bu alamka yada almamak. hayatımız kolaylaşırken cebiniz yanabilir . dikkatli olun.
Özetlersem HDMI kablo girişini iki tarafında yarım ücgen bir kesik vardır. Display Port da ise bir tarafı düz bir tarafında içgen kesik fiziksel olarak anlamamız gereken farklardır diyebilirim.
Display Port > büyüktür HDMI diyebiliriz. İkisininde dişi ve erkek yuvaları farklıdır bir birlerine uymazlar . Uydurmak için birer dönüştürücü kullanmanız gerekmektedir.
Bir başka bakış açısılı yazıda görüşmek üzere …
Yazı Versiyon geçmişi :
26.11.2018 – Donanımsal farkların nasıl anlaşılacağı eklendi.
28.11.2018 – Donanımsal farkların nasıl olduğu hakkında video ile anlatım eklendi.
HDMI ile Display Port nedir farkları nedir?,
Ender
11 Temmuz 2015 @ 18:28
Ben şunu sormak istiyorum. Anakartım GIGABYTE Z97-HD3 Intel Z97 anakartta displayport yok peki ben displayport’lu monitör alırsam anakartdaki HDMI’ya monitördeki Displayportamı bağlasam?
Ekran kartı MSI r9 380 4gb
Burhan KARADERE
13 Temmuz 2015 @ 15:06
Tam lamadım ama monitorde display port varsa dhmi da vardır diye dusunuyorum. hdmi hdmi display portta display porta bağlanır. mantık bu
Enes
18 Ekim 2017 @ 16:55
Eğer monitor 144hz ise dvı kablo olmadan 144hz alamassın yoksa hdmı işini görür
FATİH
8 Mart 2016 @ 18:40
Anakartının üzerindeki HDMI cıkışı varsa ne yapcan. zaten ekran kartın var ve üzerinde DP çıkışı varsa direk kablosunu tak kullan. Boşuna macera arama. DP monitor alıp bilgisayarındaki DP DEN DAHA DÜŞÜK çözünürlüğe sahip HDMI kullanmak boşuna para harcamak demek. HDMI Kullanacaksan direk hd girişli monitor al kullan derim.
Burhan KARADERE
25 Mart 2016 @ 10:23
Merhaba fatih pc de anakarttan bu yontemler yapılabilir ama mesela notebook düşün. notebook ekranı kırıldı yaptırma imkanında yok harici ekran ile asla biosa giremezsin ama display port teknolojinde girebiliyorsun kullanım alanına göre avantaj avantajdır vesselam 🙂
ender
17 Mart 2016 @ 23:03
direct drive işini tam anlamadım hocam,yani bios dakini bile ekranda göreceğim derken, bios görüntüsü monitör veya tv sinyali algılayana kadar geçip gidiyor bunumu kastediyorsun.örneğin ben hdmi dan plazma tv ye bağlıyorum,algıda gecikme oluyor,display port olsa şak diye ilk saniyeden itibare tüm görüntüler görünecekmi ,o anlama mı geliyor bu?
Burhan KARADERE
25 Mart 2016 @ 10:20
aynen yani normalde pc lerdeki harici projeksiyon olasun yada bir harici monitor tv aktarılan goruntuler işletim sistemi seviyesinde yani işletim sistemi açılıp üzeründeki ekran kartının driverını kullanılarak ekran aktarma yapılır . ama bu teknoloji direk donanımsal en temelden destekli bios dahil erişiyorsunuz.
Ender
8 Nisan 2016 @ 23:54
Şöyle bir sorum olacak
PC deki hdmi çıkışı avr bir cihaza bağladığımızda(türkçesi hdmi girişleri mevcut, genelde 7.1 ses çıkışı olan ama bu arada ses kodeklerini çözüp ,aynı zamanda görüntüyüde tv ye aktaran cihaz) haliyle pc karşıdaki cihazı algılamayacak ve bizimde ses düzenimiz elimizde patlayacak.Ancak pc mizde display port olursa acaba gene aynı şeymi olur,yani avr üzerinde görüntü aktarımı gerçekleşirmi?
ali
19 Mayıs 2016 @ 14:38
benım m7 anakart display port 4k 60hz hdmi 24hz desteklıyor
display portu dönültürücü yapıp hdmia dönüştürsem hdmi 2.0 kablo ile 60hz alabılır mıyım saygılar
Burhan KARADERE
26 Mayıs 2016 @ 17:06
ilginç bir ihtiyaç olmuş. bu sorunun çözümünü çok net bilmiyorum bu işe dönüştürücü kalitesine göre değişir ama illaki kayıp olacaktır.
Levent
29 Mayıs 2016 @ 15:48
Merhaba Burhan bey dell’in ultrasharp bi monitörünü yeni aldım sistemimde yeni lakin gtx980 üzeri displayporttan bağladığımda görüntü ara ara gidip geliyor oyun açmaya kalktığımda görüntü gelmemek üzere hepten gidiyor hdmi ile bağlantı kurunca hiçbir sorun yok. Bunun sebebi ne olabilir hatta neler olabilir desek daha yerinde olur. Bu şikayetten nette çok sayıda var ama kimse bi sonuca ulaşamamış.
Burhan KARADERE
29 Mayıs 2016 @ 17:44
diğer kişilerde aynı ekran kartında mı sorun yaşıyor yoksa herkes monitördemi sorun yaşıyor burasını açıkçası anlamadım . ama iki ihtimale karşı cevap vereyim.
bu sorunun üç sebebi olabilir. birincisi ekran karı sorunu bu kendi içinde donanımsal veya yazılımsal olabilir ekran kartı driverı ile yazılımsal ise çözülür donanımsal ise çözülmez.
ikincisi ise monitör den kaynaklı desteklememe sorunu buda çözümmez donanımsaldır çünkü monitorlerde driver kavramı yoktur.
üçüncü sorun ise kablodan olabilir.
Levent
29 Mayıs 2016 @ 19:50
Sorun yaşamış olanlarda ekran kartları ve monitörler farklı farklılar. Ekran kartında sorun olma ihtimalini düşünsek aynı sıkıntıyı hdmi bağlantıda da yapmazmı?
Levent
30 Mayıs 2016 @ 10:42
Kablo alıp deneyelim bakalım
Egemen
23 Haziran 2016 @ 09:03
Merhaba levent sana bir sorum olacak. Dell monitor modelin nedir? 2k monitor sanirim hdmi ile baglayinca 2k goruntu alabiliyormusun? Cevabi mailimden de atabilirsin. Simdiden teşekkürler.
Levent
24 Kasım 2016 @ 21:59
Gecikmiş bir yanıt oldu kusura bakma.. Kullandığım Dell’in U2515H modeli. hdm kabloyla gayet güzel 2k görüntü alabiliyorum displayportta yaşadığım sıkıntının kutusundan çıkan kabloyla ilgili olduğunu düşünüyorum display kablo piyasada yok gibi bişey! izmirde sormadığım tekno mağaza kalmadı diyebilirim tamda aliexpressten sipariş verecektimki baktım hdmi de hiçbi sorun yok vazgeçtim.
Harun
30 Ekim 2016 @ 22:03
Burhan Bey arkadaşım.
4 adet dp 1.2 çıkışlı ekran kartım (nvidia quadro m4000) var.
dp to dvı SL adaptör kullanarak araya dvi to hdmi kablo taktım olmadı, araya dvi to dvi kablo taktım yine olmadı. Olmayan ne? 2560×1080 görüntü veren wide monitörde bir türlü 1920×1080 çözünürlük üzerine çıkamadım. Netten dp to dp kablo buldum sipariş edip deneyeceğim.
Fakat; bilgisayar açılışında setup benzeri diagnostic ayarları var, girdiğimde ekran kartının takılı olduğu slotta uyarı veriyor: PCIe – training error link degraded, maxwidth x16, negwid x8.. vs. vs…. pek bir bilgim ve de fikrim yok. Belki kablo ile ilgili değildir sorun? Bir şey söyleyebilir misin? Teşekkürler.
Burhan KARADERE
7 Aralık 2016 @ 10:13
biosdan ksıılma yoktur ama siz yinede biosu çok kurcaladıysanız dfeault bios ayarlarına çekin . birde monitor display port destekliyormu yani monitorlerdeki TV lerdeki hdmi ların yada display port ne olduğunu bilmediğinden yazıyorum her port 2560×1080 desteklemez 4 porttan hdmi2 yada hdmi3 2560×1080 destekler örnek diye yazıyorum diğer portlar HD 1920×1080
ilk önce monitorun neyi nerden desteklediğine resmi sitesindeki technic spec lere bakmak gerek.
Harun
31 Ekim 2016 @ 11:30
Display Port 1.2 uyumlu dp to dp görüntü kablosu kullanınca 1920×1080 çözünürlük sınırı ortadan kalktı. Geniş ekran monitörde 2560×1080 çözünürlükte görüntü alabiliyorum.
Kablo için adres BİMEL Ankara – Alman – Assmann marka Part No: AK-340100-020-S, DP M/M, 2.0m Fiyat:5.9 usd – 20 TL/Adet (31.10.2016)
Bu bilgiye ihtiyacı olanlar için.. 🙂
Fakat PCIe – training error uyarısı devam ediyor.. 🙁
Açılışta F12 ile menüden diagnostic seçilince uyarı mesajı çıkıyor:
PCIe – Training error PCI tag-0300 VendorID-10DE DeviceID-13F1 SVid-10DE SDid-1153 Bus 03: Link Degraded, maxWidth x16, negWidth x8, Slot 2
Makine Dell Precision Tower 5810
32GB (4×8) / 256 GB-SSD / 1TB HDD / Nvidia Quadro M4000 / XEON E5 1650 V4 / Win 10
Tüm sürücüler güncel, bu uyarı konusunda yardımcı olabilecek varsa şimdiden teşekkürler.
Burhan KARADERE
10 Kasım 2016 @ 12:51
bu sorun ile hiç karşılaşmadım açıkçadı belki karşılaşanlar sana yardımcı olabilir.
ömer
16 Kasım 2016 @ 13:36
Merhaba
Monitörlerde bulunan hdmı video oynatıcı bağlıyabilirmiyim
yada sadece bilgisayardan gelen sinyalleri alan hdmı lı mönitör varmıdır
Teşekkürler
Burhan KARADERE
25 Kasım 2016 @ 16:30
monitore video oynatıcısı bağlamak ise kastettiğiniz yapabilirsiniz. ikinci soruyu anlamadım açıkçası 🙁
kerim
21 Kasım 2016 @ 12:56
merhabalar dell xps 13 laptop var bende mını dısplayport cıkıslı televızyona baglamam ıcın cevirici almakmı mantıklı yada bır ucu dıspayprt bır ucu hdmi olması tesekkurler
Burhan KARADERE
7 Aralık 2016 @ 10:07
çevirici den kasıtnızı anlamadım ikisinide açıkça yazarmısınız.
ayhan
13 Aralık 2016 @ 13:47
İyi
ayhan
13 Aralık 2016 @ 13:52
İyi günler dilerim.benim bi sorum var.elimde asus marka ekran kartım var.arkasında hdm.dvi.vga.displayport var.monitörumde philips lsp 1920,1080 full hd .dvi.ve vga var ben displayportlu to dvi kablo olsam goruntu kalitesi olarak hdm gibi canlı renkler alabilir miyim yoksa hdm to dvi mi kullansam
Burhan KARADERE
19 Aralık 2016 @ 21:13
Vga < dvi < hdmi <= dis.port. Kalite sirasi budur
ercan altıntop
15 Aralık 2016 @ 02:08
Merhaba levent bey; benimde bir sorum olacak cevaplarsanız çok memnun olurum. elimde AMD FirePro V9800P 4gb PROFESYONEL EKRAN KARTI var ben bunu pc mde kullanmak istiyorum. kartta tek çıkış olan display port var .ben bu çıkıştan dönüştürücü ile dsp. to hdmi , dvı , vga bütün hepsini denedim çalışıyor fakat bi türlü 1920*1080 çözünürlükte 60hz ‘ in üstüne çıkamdım. Monitörüm 1080p 120hz e kadar destek veriyor. monitörde 1 ad. hmi ,1 ad DVI ve
1 adette vga girişi var çözünürlüğü düşürdüğümde 75hz çıkıyor. Fakat full hd yapınca 60hz geriliyor. Ben bu kartı full hd de 100hz ve daha yukarıda kullanabilirmiyim.
Burhan KARADERE
19 Aralık 2016 @ 21:17
Hertz olayı tamamen monitorile alakalı e.karti destekliyor kabulum. Monitorde hdmi baglaman yeterli yani sizin moniyorde en yüksek hdmi var .
Turan
20 Aralık 2016 @ 19:04
Merhaba. Monitörüm de sadece vga girişi var. Gtx 1050 ti alsam monitöre götüntü verir mi. Gtx de hdml dvia ve Display cıkış var
Burhan KARADERE
8 Ocak 2017 @ 14:00
Converterla olur yani donusturucu ile,
mustafa levent
28 Nisan 2017 @ 16:45
Merhabalar; yeni aldığım monitörde iki bağlantıyıda denedim displayport bağlantıda hdmi’ye nazaran belirgin bi keskinlik farkı var ayrıca mesai boyunca ekran başında oluyorum sanki gözüm eskiye nazaran daha az yoruluyor
burak
19 Mayıs 2017 @ 23:25
Merhaba size bir sorum olacak.
Asus PB287Q 4k monitörüne sahibim ekran kartım gtx 1060.
Kasa ile monitör arasında display port kablo kullanmak ile hdmi kablo kullanmak arasında mantığını anlamasamda inanılmaz farklar var. Şöyleki hdmi kablo ile mouse yi iyi yönetemiyorum çünkü gecikmeli geliyor. Arada milisaniyelerle gecikme olsa bile ben anlıyorum beni çok rahatsız ediyor. Sorun fareden kaynaklanıyor sanıyordum ne yapsam olmadı sonunda display port kablo aldım sorun ortadan kalktı.
Mantık nedir nolur bi açıklayın 🙂
Burhan KARADERE
26 Mayıs 2017 @ 08:38
Mause un neredeki kullanımı işletim sistemi mi ? yoksa Bios UEFI kullanımı mı ?
Kayra
1 Temmuz 2017 @ 22:26
Ekran kartım yeni ve display portu var.Ben display-vga dönüştürücüsü alsam monitörüme görüntü gelir mi.Ama monitörüm eski analog ekranlardan diye biliyorum.
Burhan KARADERE
3 Temmuz 2017 @ 11:23
Teorik olarak bu çeviriciler ile oluyor ama display portta vga çevirici tecrübem yok.
HDMI vga ya yada DVI çevirip kullanmışlığım var ama söyle bir durum var BMV araba şahin muamelesi yapmak olur 🙂
Abdülkadir
25 Ocak 2018 @ 14:00
Bilgisayarı DP porttan TV nin HDMI çıkışına bağladım, görüntü aktarımında sorun yok, peki sesi nasıl aktaracağım,
Birde bilgisayar açıldığında ekranın sağ köşesinde hoparlörün üzerinde herhangi bir fiş takılı değil işareti var. Mic veya hoparlör takılınca otomatik aktif oluyor.
Başka cihazları HDMI bağladığımızda Ses seçeneklerinden hoparlör çıkışını HDMI belirliyorduk, ses için bu bilgisayarda DP portu mu belirleyeceğiz. ses seçeneklerinde DP port yok.
Burhan KARADERE
8 Mart 2018 @ 15:59
normalde sesi aktarması lazımdı.
samet seren
29 Mart 2018 @ 16:10
Merhaba arkadaşlar. Bende hdmı ve vga çıkışı olan bir bilgisayar var birde hdmı ve dp port girişi olan bir aoc marka 75hz monitörüm var. Şuan hdmı ile bağlı ve max 60hz görüntü yenileme alabiliyorum. hdmı to dısplayport bir kablo dönüştürücü aldım ancak görüntü alamadım sebebi ne olabilir ? Yada böyle bir dönüştürücü ile hdmı dan çıkış alıp dısplayporta görüntü girişi yapmanın bir yolu var mı? yorumlarınız için teşekkür ederim.
Burhan KARADERE
13 Nisan 2018 @ 15:31
hdmi dan display portu bilmiyorum ama display porttan hdmi dönüştürü denedim ve çalışıyor.bu tip ürünlerde neyi nerden hangi yöne dönüştürdüğünüz önemli. input neresi output neresi olacak dikkat edilmeli.
Mesud
12 Nisan 2018 @ 04:40
Selamün Aleyküm kardeşim. Ben i5 8. nesil işlemci ve ona uygun olan z370 anakart almayı düşünüyorum. Bu fps olayları çok kafamı karıştırdı. Elimde şu an LG 42LM 620S modeli TV var. TV 400Hz’e kadar destekliyor ancak Displayport girişi yok. Bunun için bağlantıyı Anakarttan mı yoksa Ekran kartından mı yapmam gerek? diğer soru: DP to HDMI ile tvyi bağlasam Fps kaybım ne olur? kablonun etkisi olur mu? Geniş olarak yazar mısın kardeşim? Çok memnun olurum. Teşekkürler
Burhan KARADERE
13 Nisan 2018 @ 15:23
LG TV ye HDMI dan baülayabilirsiniz veya VGA arabiriminden display conver to HDMI ile işiniz çözülebilir FPS ile ilgilide TV ekranları ile monitörler arasında frekans frkları vardı dolayısı ile günlük kullanımda TV ekrnaını pc monitörleri gibi kullanamazsınız ama sunum aktarma veya film izlemelerde işinizi çözecektir. hem monitör ve hem tv destekleyen monitörler var amaçlarıda bu zaten. Bir diğer konuda notebook daki ekran kartının hangi çözünürlüğü dstekmelesi ilede alakalıdır genel olarak aktarımda sorun yaşamazsınız ama iconlar rahatsız edici olabilir bu durumuda ekran çözünürlük ayarlarından ekran kartınızın desteklediği kadrı ile küçültüp veya büyültüp çözebilirisniz.
mustafa
3 Mart 2019 @ 22:13
selam 144 hz aoc g2460pf monitor kullanıyorum online fps oyunlar için dvi kablomu dp kablomu daha saglıklı olur. ve iki kablo arasında fps veya görüntü kalitesi farkı olurmu oyun için. teşekkürler
Burhan KARADERE
16 Nisan 2019 @ 14:28
hamma gibi markalı bir kablo işinizi görür altın uçlu olmasına dikkat edin özet ile markalı birşey olsun birde hdmi çok falza uzun olmamalı 5 metre gibi 🙂
İkra
24 Ağustos 2019 @ 11:09
Selamlar hocam rtx2060lı bir sistem aldım. Monitor bakmaktayım rampagenın 1ms144hz 25inclik monitorunu alacagım 1 adet display portu var hdmı mı kullanmalıyım displayportmu ?
Burhan KARADERE
6 Eylül 2019 @ 15:36
Display port olursa daha iyi olur. Fakat monitor ve ekran kartında displayport çıkışları var ise mantıklı olur . Ekran kartında display var ama monitorde yoksa yani demek istediğim çıkış display donustürücü hdmi düşerse bir mantığı yok 🙂 umarım anlatabildim.
muhammed
10 Aralık 2019 @ 17:39
burhan bey merhaba ben yeni bir monitör aldım ekran kartım sapghre rx580 nitro ekran kartın da ve monitör de display ve hdmi girişi var monitörün içinden hdmi tek çıktı ben oyun hastası biriyim sizce hangi kabloyu kullanmalıyım bir de araların da fps ve görüntü kalitesi var mı monitörüm msı curved 1 ms 144 hz
cevaplarsanız memnun kalırım
Burhan KARADERE
11 Aralık 2019 @ 08:18
Display port bağlantısı daha iyi olur.