May 11 2014
Flac dosya formatı nedir ?
En kaliteli Müzik dosya formatı. Profesyonel Müzik ses dosyaları Flack nedir ?
Free Lossless Audio Codec baş harflerinin kısaltılmasıdır. Ücretsiz (lisans hakkı olmayan) ses kayıbı en az olan ses biçimi (format) şeklinde tercüme edebiliriz.
Örnek vermek gerekirse MP3 formatını bilmeyenimiz yok sanırım 2000 li yılların en başarılı dosya icadı diyebiliriz. 30 MB gibi yer kaplayan Track müzik dosyalarını, ses kalitesini kayıplı sıkıştıran yani daha az yer kaplamasını sağlayarak boyutunu 3Mb düşüren formatta biz MP3 diyoruz. Yerden tasarruf ama ses kalitesinden ödün veriliyor. Normal dinleme de bu kayıp çokta anlaşılmaz ancak müzik kulağınız olması lazım veya işiniz müzik olmalı. 2000 yıllarda depolama birimlerinin kapasiteleri çok küçüktü ve müzik arşivi yapmak ciddi yatırım ve donanımsal engellere takılan bir işti. Birde arşiv ihtiyacı vardı. Belki de mp3 nin icadın daki en temel sebep budur diyebilirim ama.
konunun daha iyi anlaşılması için söyle bir örnek vereyim 2000 li yıllar CD rom ve CD mediaları ciddi hayatımıza girmişti. İcadı Philips firması olan yaygınlaşması 1982-83 lü yıllara dayanır. 1995-96 dünyaya iyice yaygınlaşmıştır Bir cd nin kapasitesi 700-750 mb iken 30 -50 MB yer kaplayan track formatındaki bir şarkıdan kaç tanesini Cd ye yazar bilirsiniz ? Bu rakam tabi ki çok düşük olacaktır. yani ortalama hesapla 12-20 arasını geçmeyecektir.
Zaten müzik sektöründe bir kaset ön ve arka ( 90 dakikalık veya 60 dk) yüzünde maksimum 12 -20 parça olurdu bunu da bir nevi standartlaşma gibi düşünebilirsiniz . birde 45 dakikalık ara bir kavram vardı 45 lik diye duymuşsunuzdur bunları konuyu aslında icadın nereden çıktığınızı daha iyi anlamanız için anlatıyorum. Şimdi abi bana ne ? CD romdan flack ne sadede gel diye kulağımı çınlattığınızı farkettim 🙂
Track formatı nedir ?
CD üzerindeki müzik dosyaları Track şeklinde bulunur. ses kalitesi bozulmamış kalitedir mp3 göre daha fazla yer kaplarlar. Bu formatlar lisanlı formatlardır telif haklarından dolayı Cd romların Cd lerin kasetlerin yerini almasından dolayı müzik sektörü bu format ile şarkıları bir nevi koruma altına alma kopya koruma özelliği ile engellemeye çalışmıştır.
Tabi track formatları kırılarak MP3 lere cevrilip daha az ve bedava lisans ile dağıtıldı 🙂 hepmizin kullandığı format.
Abi gözünü seveyim Flack ne ?
Tact ın lisansız olan free yani özgür olan halide Flac desem yani ses kalitesi mp3 gibi kayıpsız bası seslerin kayıp olmadığı hali orjinal hali de desek yanlış söylemeyiz. aslında bu hali daha profesyonel işler için diyelim yada stüdyo kaydındaki hali desek sanırım olayı daha iyi aşılacak.
Peki ne işimize yarar Fac formatı ?
işi müzük olan müzük tektorunde çalışan profesyonel müzük kalitesinde müzük dinleyen ses duyarlığı kulağı olan kişilerin kullandığı formatlardır çok yer kaplar ama kaliteli müzük dinlemenize olanak veri ama bu müzükleri dinlemeniz ve farkları ciddi anlayıp keyif almanız için dinlediğiniz ses sistemi donanımı ne ise kulaklık ses formatını özen yazılım ve ses kartı anfi vs gibi donanımlarında kaliteli profesyonel düzeyde olması gerekmektedir.
biraz önce bahsettiğim kayıpsız kelimesinin altını şiddet ile çizmek istiyorum işte aslında kayıpsız bir şey yok ses dosyasında ciddi bir kayıp var ama insan kulağı şarkıda ve dinlediği müzikte bu hassasiyetin altında kaldığından yada bir başka değişle uzak sesten dinlediğinden (dış ses) bunu farketmemekte ve MP3 lerde haklı bir başarı olarak günümüze dek gelmesinin haklı sebebi de bu olsa gerek. (disk kapasitemiz artsa bile ) MP3 formatının yeni teknolojik değişim dünyamızdaki tek etkilendiği kısmım ise artık deli gibi onları arşivlemiyor olmamız müzik arşiv işi bitti. artık müzik dinleme servislerini kullanıyor olduk.( cloud teknolojisi, işlemcilerin hızlanması, mobile dünyadaki ciddi gelişim ve yaygınlaşma, disk kapasite ve hızlarının artması (SSD) hızlı internetin yayılması en büyük etken )
DJ lerin kullandıkları kulaklıkların özel ve pahalı olması konser organizasyonlarında bu formatların kullanılma sebepleri budur kalite kaliteli müzük kaydı diyebiliriz. aynı şarkıyı flac 30 mb boyutunda ve mp3 kayıplı 3mb kalinde standar bir donanıma sahip bir bilgisayarda farkı farkedemezsiniz. kaliteli bir kulaklıkla dinlediğinizde biraz farkeder 128 bit gibi profesyonel ses kartına sahip bir bilgisayarda kaliteli kulaklık veya ses sistemi ile dinlediğinizde bariz farkı göreceksiniz ama standart yaşamda çokta ihtiyaç bir şey değildir müzikte kaliteyi hobi edinen kişisel kullanıcılar vardır . Birde işi bu sektör de olanların olayıdır. Sadece müzik ile kısıtlamayalım sinema TV film sektöründeki ses efektleri maalesef mp3 ler ile olmaz koca sinemada mp3 olasa efekt verilemez işte oradaki sesler flac veya track veya flac gibi kayıpsız ses kaliteli formatlar ile yapılır. montaj programlarında genelde bu formatlar kullanılır . Diğer kayıpsız ses formatları ise ;
sonyfirması bukonuyu anlatırken şu formatları kullanmış : Yüksek Çözünürlüklü Ses ürünlerini geliştirerek binlerce şarkıyı aynı yüksek ses kalitesinde kaydedip keyfini çıkarabildiğinizden emin olmak istedik. Bu amaçla çeşitli sıkıştırma türlerinden yararlandık:
DSD (DFF) – Süper Ses CD’leri üretimi için profesyonel ekipmanlarda kullanılmıştır
DSD(DSF) – VAIO® PC’lerde kullanım için oluşturulmuş bilgisayar dostu formattır
WAV – Windows® için geliştirilmiş ses dosyası formatıdır
AIFF – Macintosh® bilgisayarlar için ses dosyası formatı geliştirilmiştir
FLAC – “kayıpsız sıkıştırma” sağlayarak kodlanan (sıkıştırılan) ses verisi şifrelerinin çözülmesini ve orijinal durumuna geri yüklenebilmesini sağlar
ALAC – genel olarak “Apple Lossless” olarak bilinen kayıpsız sıkıştırma teknolojisidir.
aşağıdkai grafiktende anlaşılacağı gibi digital ortamdaki 16 bit ile 24 bit arasondaki kayıplı ve kayıpsız sese bir örnektir.
http://www.sony.com.tr/hub/yueksek-coezuenuerlueklue-ses
Flac dosya formatı nedir ?,
Hüseyin Gençtürk
15 Kasım 2017 @ 15:17
Bir codec ne kadar çok sıkıştırırsa o oranda kayıp olur. Kayıpsız müzik MP 3 ile dinlenemez. FLAC ise daha farklıdır. Genellikle yüksek bas ve tizleri belli ölçüde keserek Wave formatıyla hemen hemen aynı kalitede kayıt yapar. Eğer bir müziği 10 katı sıkıştırarak kayıpsız kaydeden bir codec icat edilirse, bunun sahibi Dolar milyarderi olur.
Burhan KARADERE
9 Mart 2018 @ 08:51
Flac yalın kayıt edilmiş ham halidir.Nerede ise anolog kaydın dijitale alınmış hali diyebiliriz.
mp3 ise sıkıştırılmış hali yani kayıplı halidir. Ama mp3 ünde kalitesi yabana atılacak kadar kötü değildir. burada akıllara gelen soru track bu işin neresindedir ?
Kalite olarak sıralar isek Flac > Track > Mp3
Yer kaplama olarak ise yine aynısıdır Flac > Track > Mp3