LED ekran teknolojisi geliyor.

Paylaş.

LED ekran teknolojisi geliyor.  CRT, Plazma , LCD derken ve karşımızda LED ekranlar. Neden LED teknolojisine ihtiyaç duyuldu ?led-lcd-ekran

Elektronik dünyasında en önemli bileşenlerinden biri olan göstergeleme için kullanınan LEd ler genelde uzun ömürlü olmaları ve az elektrik kullanmaları ile bilinirler.  CRT ekranlardan LCd ekranlara geçişteki tek dezavantaj LCD ekranların ömürlerinin kısa olması ve çok fazla elektrik tüketmeleri .

işte bu sorunu aşmak için üretici firmaların girmiş oladuğu arayışlar, sornuç verdi ve karşımızda LED teknolojisi. Elektronik sektöründe kullanılan led mantığının biraz gelişmişi RGB  Red Gray Blue led lerin bir araya oluşturulmuş bir hibrit teknolojisini düşünün tek bir led de üç renk üretimi ve bu üç  renge verilen varklı voltaj gerilimleri ile ton ayarlaması iki rengin ve üç renk birleşim kombinasyonu ile farklı renlerin üretilmesi. Voltaj regülasyonu ile de 16 milyon renk  karşımızda. tabi olay bu kadar basit gibi geliyor, fakat mantık bu ama teknoloji çok büyük . Led ‘lerin boyutları normalde büyüktür.  Ekran da kaliteli bir görüntü için de en küçük noktaya inmek gerekir bu da pixel ölçü biriminin temelidir.

Yani kısaca bir pixel yukarıdaki anlattığım özelliğe sahip  bir led ‘e (üç renkli hassas voltaj regülasyonlu tek bir hibrit led ) karşılık gelecek ve bu led ne kadar küçük olur ise görüntü kalitesi okadar çok küçük ledden oluşacak (pixel den ) ve çözünürlük kaliteli oalcak 1024*768 ve daha üstü için daha küçük ledlere ihtiyacımız var demektir.  Televizyon ve bilgisayar ekran üreticileri bu uygulamayı hayata geçirdi şuanda türkiye pazarındada HD Led ekranların satışı mevcut.  

Peki Avantajlar neler olacak. ?

  • ilk önce fiyat olarak pek avantaj beklemiyorum çünkü yeni teknolojiler herzaman pahalıdır. ilk oldukları için ama, çok uçuk fiyatlarda beklemiyorum açıkçası.  Örneğin CRT lerden LCD lere geçerken ciddi fiyat artışları vardı. Beklentim şuanki HD LCD Tv fiyatları ile LED tv lerin yanı fiyatlarda olması. CRT den LCD ye geçiş günlerinü düşünürsek, bu da bir avantjdır.
  • İkinci bir avantaj ise boyutlar CRT den bıyutlar LCD de çok düşmüştü şimdi ise tablo resim asar gibi duvarlara LED ekran asacağız gibi görünüyor. LCD den bile az yer kalıyacak.
  • Elektrik tasarrufu sağlayacak. kullanılan teknoloji gereği LCD ler CRT ekranlara göre çok elektrik harcamaları bir dejavantajdı LED ekranlarda bu bir avantaja dönüşüyor led lerin az elektrik tüketmelerinden dolayı CRT lerden bile daha az elektirik tüketmesini bekliyorum.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)